‘Birlikte’ sergisi Müze Gazhane’de açıldı

Türkiye’nin ilk ‘baskı müzesi’ olan İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’nin (İMOGA), İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağışladığı baskı sanatı eserlerinden hazırlanan ‘Birlikte’ sergisi sanatseverlerle buluşuyor.

Küratörlüğünü Marcus Graf’ın üstlendiği, farklı kuşak, stil ve tekniklerden 85 sanatçının 92 eserini bir araya getiren sergi, Müze Gazhane’de ziyarete açıldı.

 “İstanbul Sanat Müzesi, İBB’nin ilk sanat müzesi olacak”

İBB’nin kentin kültür mekânlarını kent sakinlerine kazandırma çalışmaları kapsamında, Türkiye’nin ilk baskı müzesi İMOGA’nın İBB’ye yaptığı bağışın parçası baskı sanatı eserlerinden özel bir seçkiyle hazırlanan ’Birlikte’ sergisi ile ilk defa Müze Gazhane’de İstanbullularla buluştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen açılışa, kültür sanat camiasının önde gelen isimleri, İBB bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Serginin açılış konuşmasını İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat yaptı.  

Ressam Süleyman Saim Tekcan açılışta yaptığı konuşmasında “Bugün burada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanım, Sayın Ekrem kardeşimin böyle bir başlangıçla İstanbul’a bir müze kazandırılması düşüncesi tarih olacak bir olaydır diye düşünüyorum. Biz karınca kararınca bir sanat eğitimcisi olarak, bir atölye sahibi olarak Türk sanatının en büyük isimleriyle bir arada yaşama şansı bulmuş, 82 yaşında olan bir sanatçıyım. Ne kadar yaşarım bilmiyorum ama bugünü yaşamış olmaktan mutluluk duyuyorum. Çok mutluyum ki, İstanbul büyük bir sergiye büyük bir müzeye kavuşacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ‘ilk baskı müzesi’

Açılışta konuşma gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un müzeleri, galerileri, bienalleri, festivalleri ve sergileriyle dünyanın en önemli kültür sanat şehirlerinden birisi olduğunu kaydederek, “Türkiye’nin ilk baskı müzesi İMOGA’nın bizimle iş birliği yapmaları ve bu güzel anıyı bize yaşatmaları benim için büyük bir gurur vesilesi. Belediyemize yaptığı kapsamlı bağış için de ben kendilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İstanbul Sanat Müzesi’nin, İBB’nin ilk sanat müzesi olacağını belirten İmamoğlu,  “İstanbul Sanat Müzesi, kentin belki de en eski iki yakasını birbirine bağlayan yeni bir kültür sanat köprüsü işlevinde elde etmiş olacak. Şehrin arka mahallelerine, şehrin sanat izlerini taşımaya gayret ettik” dedi.

“İstanbul Sanat Müzesi’nde 250 eser sanatseverle buluşacak”

‘Birlikte Sergisi’nin İstanbul Sanat Müzesi’nin bir ön gösterimi gibi olduğunu belirten İmamoğlu, “Türkiye’nin ilk baskı müzesi İMOGA ve İMOGA’nın çok kıymetli kurucusu Süleyman Saim Tekcan Beyefendi ve sevgili kızlarıyla beraber bizimle iş birliği yapmaları ve bu güzel anı bize yaşatmaları benim için de büyük bir gurur vesilesi. Belediyemize yaptığı kapsamlı bağış içinde ben kendilerine çok çok teşekkür ediyorum İstanbul halkı adına. Dolayısıyla burada izleyicilerin karşısına çıkan eserlerin yanı sıra İstanbul Sanat Müzesi’nde de izleyicilerin karşısında 250 eserin çıkacağını şimdiden duyurmak isterim. Tabii bu işbirliğinin farklı paydaşlarının ortak bir motivasyonla kamusal kültür sanat alanına katkı sunma adına çok anlamlı bir örnek oluşturduğuna da işaret etmek isterim. Bu tür iş birliklerine de belediyemizin açık olduğunu ve bütün kültür sanat yaşamı içerisindeki aktörlerle ortak çalışmalar yapmak arzusunda olduğumuzu da belirtmek istiyorum. İstanbul Sanat Müzesi’nde aynı zamanda 1929 yılından bu yana birbirinden değerli sanat eserlerinin eklenmesiyle bugüne ulaşan belediyemizin resim koleksiyonunu da vatandaşlarımız görme imkânına kavuşacak” değerlendirmesinde bulundu.

“16 milyonda aynı umut seviyesinin var olacağına inanıyorum

Birlikte Sergisi’ne katkı sunan bütün paydaşlara teşekkür eden İmamoğlu, “Markus Bey’e ve tüm diğer dostlara teşekkür ediyorum. Birlikte sanatı, kültürü hayatımızda eksik etmediğimiz an biliniz ki; umudun en yüksek değerlerine kavuşuruz. Anını yaşarız. Ben şahsen, belki çok zorlu bir dönemde görev yapan bir belediye başkanımız olarak kendimi umutlandıran, o umut ve üretme arzusunu en tepeye çıkartan unsurların başında bir şekilde kültür, sanat duygularımı hiçbir zaman unutmadan onlarla paylaşarak, onlarla dertleşerek, onlarla umutlanarak yol haritamı çizmemden kaynaklandığını ifade etmek isterim. Dolayısıyla en küçük çocuğumuzun anı yaşamaya başladığı andan itibaren çocuklarımızdan en yetişkinine kadar kentteki yaşayan 16 milyon insanımızın hayatına yaratıcılığı, kültür sanatı, bu tarz üretimleri sunduğumuz takdirde bu kent insanının 16 milyonunda da aynı umut seviyesinin var olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Birlikte Sergisi’nin Türkiye’de hem grafik sanat tarih hem genel sanat tarihiyle ilgili bir yansıtma sunduğunu belirten serginin küratörü Marcus Graf konuşmasında “İMOGA Türkiye’nin ilk ve tek grafik sanatlar müzesi olarak dünyada sayılı müzeler arasında yer alıyor. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’deki sanat tarihinin gelişimi bu sergide görülebilir. Bu bağlamda grafik çalışmaları, soyut çalışmaları, öykü üzerine kurulmuş olan kişisel öyküleri, toplumsal öyküleri bulabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki modern ve çağdaş baskı sanatına ışık tutan sergi, 3 Temmuz’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir