“Veri konusu milli meseledir”

Veri konusunu milli bir mesele olarak gördüklerini ifade eden Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, veri güvenliğinin ülkeler için hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Milli servet niteliğinde olan verileri yerli teknolojileri kullanarak güvende tutmak, verilere sahip çıkmak ve veri güvenliğini sağlamak için yatırım yapmak gerektiğini söyleyen Erkan, “Bugün yurt dışından hizmet veren birçok OTT platformu müşterilerine yakından hizmet verebilmek için o ülkelere gitmeyi tercih ediyor, bu noktada verinin kontrolü ve nerede olduğu önemli hale geliyor. Bu noktada biz de veri merkezlerimizi güvenlik, teknoloji ve dijitalleşme odağında konumlandırıyoruz. Turkcell veri konusunu milli bir mesele olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

Erkan, veri merkezlerinde Türkiye’nin en büyük şirketlerin ve kamu kuruluşlarının da olduğu 1.600’den fazla kuruma hizmet verdiklerini belirtti. 2016’dan bu yana Türkiye’nin farklı bölgelerinde veri merkezleri açtıklarını kaydeden Erkan, “Bu alanda 2,5 milyar TL’den fazla yatırım yaptık. Bugün Türkiye’nin en büyük beyaz alan sahibi işletmecisi konumundayız” dedi.

“Güneş enerjisine yıllık 90 milyon dolarlık yatırım”

Murat Erkan, rüzgar ve güneş enerjisiyle üretim yapacak tesislerde yatırımların sürdüğünü belirterek, “Tüm sistemler üretime geçtiğinde, Turkcell’in elektrik ihtiyacının % 65’ini kendi üretimleriyle karşılayabilecek seviyeye geleceğiz” dedi. Erkan, önümüzdeki 3 yıllık stratejik plan dâhilinde, her sene güneş enerjisi alanına 80- 90 milyon dolarlık yatırım gerçekleştireceklerini söyledi.

“Bizler sadece birkaç uluslararası uygulamaya razı kalmamak adına çalışıyoruz”

Erkan, veri güvenliğini ‘Siber Vatan’ olarak tanımladıklarına değinerek; “Turkcell olarak veri konusu bizim için milli mesele. Milli servetimiz veriyi, küresel risk ve tehditlere karşı korumak hepimizin görevi. Bu sebeple inşa ettiğimiz veri merkezlerimizde yerlilik oranımızı da hızla arttırıyoruz. Eylül ayında açılışını yaptığımız Avrupa Veri Merkezimizde yerlilik oranımız % 75 seviyesine ulaşarak Türkiye’nin yerlilik oranı en yüksek veri merkezi oldu. Ayrıca bu görevin bilinciyle hareket ederek geliştirdiğimiz dijital servislerle de bu hassasiyeti sürdürüyoruz. Örneğin hep dile getirdiğimiz üzere küresel uygulamalara bağlı kalmamamız gerektiğini geçtiğimiz dönemde deneyimleyerek bir kez daha görmüş olduk. Dünyada 192 ülkede hizmet veren BiP sayesinde sadece Türkiye’deki değil dünya çapındaki kullanıcılarımız bu süreçte iletişimlerini kesintisiz, kaliteli ve en önemlisi güvenli bir biçimde devam ettirebildi. Bizler sadece birkaç uluslararası uygulamaya razı kalmamak adına çalışıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de verimize sahip çıkarak ülke sınırları içerisinde tutmak için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdüreceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir