Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 14 Ağustos Pazartesi günü, Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ” Sosyal Etki Tahvili” Lansman Toplantısına katıldı.
Düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmasında “İstanbul Kodluyor Projesi”nin önemine işaret eden Kacır, “2022 ve 2023 yıllarında bölgesel kalkınmanın öncüsü olan kalkınma ajanslarımızın odak noktası olarak ‘Genç İstihdamı’ temasını belirledik. Gerçekleştirdiğimiz projelerle birlikte, toplam 9 bin 234 gencimizin istihdamına doğrudan katkı sunduk. Projelerimiz devam ediyor. Tamamlandığında ise 71 bin 209 gencimizi istihdama kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de bir ilk olarak Lansmanı yapılan Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması’ İstanbul Kodluyor Projesi’nin, genç istihdamını sağlama noktasında yenilikçi ve özgün bir uygulama olacağını belirten Mehmet Fatih Kacır, proje kapsamındaki hedef grubun son 1 yılda işsiz olan 18-35 yaş grubundaki gençler olduğunu ve 1 milyon 250 bin dolar bütçeli proje ile 550 gencin Bilgi Ve İletişim Teknolojileri sektöründe istihdam edilmesinin hedeflendiğini söyledi.
” ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA MEVCUT MESLEKLERİN ÇOĞU YOK OLACAK”
Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dördüncü sanayi devrimi ile birlikte artarak dijitalleşen dünya’da sektörel anlamda iş yapış biçimlerinin de değiştiğine değinerek, bu değişime paralel olarak mevcut mesleklerin de değişime uğrayacağını belirtti.
Bu değişimin dezavantajların yanı sıra avantajları da beraberinde getireceğini vurgulayan Kacır konuşmasında, ” Dijitalleşme ile birlikte iş yapış biçimlerimiz de hızla değişiyor. Gelecek yıllarda hepimiz tarafından bilinen mesleklerin yok olacağı gibi yeni meslekler de hayatımıza girecek. Biz bu inovasyonu Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmek ve Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine ulaşabilmek adına bir fırsat olarak görüyoruz. Geçtiğimiz 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde hayata geçirdiğimiz adımlar ile birlikte ülkemizi teknoloji çağında rekabetçi kılan büyük bir ‘Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi’ inşa ettik. Önümüzdeki süreçte, ‘Türkiye Yüzyılı’nı inşa ederken de paradigma değişimlerine odaklanarak, kamu, özel sektör ve üniversitelerimiz arasındaki iş birliğini güçlü tutarak, uzun vadeli ve sistematik bir yaklaşımla, birçok girişimi hayata geçireceğiz. Bu hedefe ulaşmamız ise beşeri sermayemizi harekete geçirmek ile mümkün.” ifadelerine yer verdi.
” YAZILIM SEKTÖRÜNDEKİ GENÇ İSTİHDAM ORANIMIZ BİZİM İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ”
Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Mehmet Fatih Kacır, gençleri yazılım yetkinliklerini artırmak adına çeşitli enstrümanlarla desteklediklerini ifade ederek, yazılımın 5G, yapay zeka, mobilite, endüstriyel robotlar, finansal teknolojiler gibi alanlar başta olmak üzere dijital dönüşümü sağlayacak tüm teknolojilerin temelini oluşturduğuna değindi.
Dijital çağı yakalamanın ve teknoloji odaklı kalkınmayı gerçekleştirmenin, yazılım sektöründe ihtiyaç duyulan insan kaynağının oluşturulmasıyla mümkün olacağını belirten Kacır, kalkınma ajanslarının da desteğiyle İstanbul ve Kocaeli’de, kendi kendine öğrenme esaslı yeni nesil yazılım eğitimi veren Ecole 42 okullarını kurduklarını dile getirdi.
Bakan Kacır konuşmasına gençler için yapılan projeler hakkında bilgi vererek devam etti. Türkiye Açık Kaynak Platformu ile ihraç edilebilir açık kaynak yazılım ürünleri geliştirdiklerine değinen Kacır, ” Ntelikli yazılımcı sayımızı artıracak projeleri hayata geçiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve paydaşlarımızla birlikte 2021’den bu yana ‘Oyun ve Uygulama Akademisi’ programını yürütüyoruz. Akademide her yıl, 18-29 yaş arası üniversite öğrencisi veya mezunu 2 bin gencimizin dijital becerilerini geliştiriyor ve istihdam edilmelerine katkı sağlıyoruz. TÜBİTAK desteği ile kurulan bilim merkezlerimizde, gençlerimizin dijital yetkinliklerinin artırılması amacıyla robotik kodlama ve programlama eğitimleri veriyoruz. Gençlerimizin yazılım dünyasıyla beraber teknoloji yolculuğuna katkılarımız bunlarla sınırlı değil elbette. Milli teknoloji hamlesi kapsamında ‘Deneyap Türkiye’ ile gençlerimizi buluşturuyoruz.
Her yıl büyük bir özveriyle düzenlenen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST ile ülkemizin en kabiliyetli genç yazılımcılarına hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunuyoruz. TEKNOFEST ile bir yandan yazılım alanına ilgi duyan gençlere yönelik atölye, seminer ve eğitim imkanı sunarken diğer yandan genç yazılımcıları ve girişimcileri iş dünyamızın temsilcileri ile bir araya getiriyoruz. Ülkemizin teknolojiye en fazla yatırım yapan yenilikçi firmaları, bu genç yazılımcı ve girişimcilere iş teklifi yapmak için artık TEKNOFEST’e geliyor. İşte Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizin geldiği seviye. İşte TEKNOFEST kuşağının katettiği aşama.” ifadelerini kullanarak 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Ankara’da, 27 Eylül-1 Ekim’de ise İzmir’de gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST’e katılım çağrısında bulundu.
” POZİTİF ETKİ OLUŞTURMAYI HEDEFLEYEN YATIRIMCI VE GİRİŞİMCİLERE İHTİYACIMIZ VAR”
Bakan Kacır, dijitalleşmeyle birlikte değişime hızla ayak uyduran çağımız dünyası’nda, etki yatırımcılığının, finansal getiri üretirken bir yandan da toplumsal katma değer oluşturan sonuç odaklı bir finansman modeli olduğunu vurguladı. Mehmet Fatih Kacır bu noktada pozitif etki oluşturmayı hedefleyen genç yatırımcı ve girişimcilere oldukça ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Konuşmasına Etki yatırımını Türkiye’de ana akım yatırım tercihlerinden biri haline getireceklerine değinerek devam eden Kacır, ”Bu alanda önemli bir projenin tanıtımı için bir aradayız. ‘Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması: İstanbul Kodluyor Projesi’, gençlerimizin istihdamını sağlama yolunda performansa dayalı ödeme yöntemi ile yenilikçi bir yaklaşım sunacak. Sosyal etki tahvili yatırım aracı ile etki yatırımcısı projemize ön finansman sağlayacak. İstanbul’da pilot uygulama olarak başladığımız ilk sosyal etki tahvili uygulaması, gelecek dönemde yürüteceğimiz çalışmalara da ilham olacak. Bizler de bu doğrultuda, yakaladığımız başarı seviyesine göre farklı bölgelerde ve farklı sektörlerde etki yatırımcılığı uygulamalarını yaygınlaştırmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Etkinlik proje paydaşlarının fotoğraf çektimi ile sona erdi.