Türkiye’nin en büyük elma üreticisi Engin Tarım halka arza hazırlanıyor

Türkiye’nin en büyük elma üreticisi olan Engin Tarım, bu yıl 30 bin ton elma hasadından 1 milyar TL’lik satış geliri elde edecek. Üretiminin yüzde 70’ini ihraç edecek şirket, ülke ekonomisine 20 milyon dolarlık katkı sağlayacak. Ülkenin geleceğinin tarım sektöründe olduğunu belirten Engin Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Seyda Ertuğ, iki yıl içinde halka açılacaklarını belirterek, 2024’te halka arz çalışmalarını başlatacağız” dedi.

Türkiye’nin en büyük elma üreticisi olan Engin Tarım, yeni sezon hasadını tamamlıyor. 8.655 dekar bahçede, 2 milyon 750 bin adet ağaca sahip olan Engin Tarım, bu yıl 30 bin ton elma hasat edecek. Üretiminin yüzde 70’ini ihraç eden şirket, bu yıl ülke ihracatına 20 milyon dolarlık katkı sağlayacak. 2022’de iç ve dış pazardan toplam 600 milyon TL’lik satış geliri elde eden şirket, bu yıl satıştan 1 milyar TL gelir elde edecek. Yatırımlarını da aralıksız sürdüren şirket, soğuk hava depo kapasitesini artırmak, yeni paketleme tesisleri inşa etmek ve yeni bahçeler oluşturmak için yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Sürdürülebilirlik yatırımlarını da hızlandıran şirket, paketleme tesisinde kullanılan enerjinin yüzde 70’ini GES yatırımıyla sağlıyor. Şirket, lisans alabilmesi halinde önümüzdeki yıl paketleme tesisindeki tüm enerjisini güneşten üretmeyi planlıyor. İki yıl içinde halka açılmayı planlayan şirket, halka arz çalışmalarını ise 2024’te başlatacak.

Avrupa’nın En Büyüğü  

Karaman’ın Akçaşehir beldesinde Avrupa’nın en büyük tek parça elma bahçesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Engin Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Seyda Ertuğ, yeni hasat hakkında bilgi verdi. Yıllık 33 bin ton elma üretimlerinin olduğunu anlatan Ertuğ, “Hasadın sonuna yaklaştık. Geçen yıla göre hasat tahminlerinde yüzde 10’luk bir düşüş var. Bu yıl 30 bin ton hasat bekliyoruz” dedi. Geçen yıl hasattan toplam 600 milyon TL’lik satış geliri elde ettiklerini anlatan Ertuğ, bu yıl 1 milyar TL’lik satış elde edeceklerini ifade etti. Üretimlerinin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini anlatan Ertuğ, “25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hindistan, Rusya ana pazarlarımız. Bunu Dubai ve Afrika takip ediyor. Libya, Suudi Arabistan, BAE, Malezya, Kuveyt, Tayland, Singapur, Ekvator, Çin ve İsveç’e de ihracat yapıyoruz. Bu yıl 20 milyon dolarlık ihracat geliri hedefliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin en büyük markalı elma üreticisi olduklarını anlatan Ertuğ, “Tarımda markalaşmaya büyük önem veriyoruz. Ülkenin geleceğinin de tarım sektöründe olduğuna inanıyoruz. Bu inançla yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Önümüzdeki iki yılda şirketlerimizi halka açmayı planlıyoruz. Halka arz için 2024’te çalışmalarımızı başlatacağız” ifadelerini kullandı.

Hindistan’a Bahçe Kuracak  

Üç senedir kendi satış ağlarını yönettiklerinin bilgisini veren Ertuğ, geçen yıl Hindistan’ın lider konumdaki taze meyve şirketi IG International Ortak Girişim anlaşması imzaladıklarını ifade etti. Hindistan’da elma bahçesi kurmak istediklerini anlatan Ertuğ, diğer ülkelerdeki girişimleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Dubai’de kendi firmamızı kurduk. Kenya’da ise ticari ortaklığımız var. Kenya’dan avokado alıyor hem Türkiye hem de yurtdışına satıyoruz. Elmanın yanı sıra az miktarda kivi ve armut üretimimiz de bulunuyor.”

5 Milyon Dolarlik Yatırım  

Tarım sektörüne aralıksız yatırım yaptıklarını anlatan Ertuğ, “Soğuk hava depo kapasitesini artırmak, yeni paketleme tesisleri inşa etmek ve yeni bahçeler oluşturmak için yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırım yaptık” dedi. Sürdürülebilirlik yatırımlarına da büyük önem verdiklerinin altını çizen Ertuğ, “Paketleme tesisindeki enerjinin yüzde 70’ini GES ile sağlıyoruz. Şu anda bu alana yönelik yatırımlarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl lisans alabilmemiz halinde buradaki tesisimizde tüm enerjimizi güneşten üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca Ar-Ge çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Mesela bahçelerde damla sulama yapıyoruz. Geleneksel sisteme göre yüzde 70 su tasarrufu sağlıyoruz. Paketlerde geri dönüştürülmüş ürün kullanıyoruz. Yine Ar-Ge yatırımlarımızla ağaç ilaçlamada kullandığımız bir ton suyu 500 kilograma düşürdük. Bahçelerimizde elma çiçeklerinin don almasını önlemek için özel makineler getirdik. Bunlar havadaki sıcaklığı dengeleyerek çiçeklerin donmasını önlüyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir