Yasin Atikler: “Fonlarımız Her Konjonktüre Cevap Verebilir Çeşitlilikte”

2023 yılını oldukça verimli ve aktif geçirdiklerini ifade eden Aktif Portföy Genel Müdürü Yasin Atikler, mevcut fonlarına ihtiyaca uygun olarak sekiz yeni fon eklediklerini, 2024’te ise sekiz yeni fonu daha hizmete açacaklarını kaydetti. 2023’ün 2024 için önemli bir hazırlık yılı olduğuna dikkat çeken Atikler, yönettikleri varlık büyüklüğünün de yüzde 110 büyüme kaydettiğine dikkat çekti.

 Aktif Portföy olarak son derece başarılı bir yılı geride bıraktıklarını ifade eden Aktif Portföy Genel Müdürü Yasin Atikler, daha fazla yatırımcıya ulaşmak ve onlara daha fazla değer katmak amacıyla 2024 yılıyla beraber sekiz yeni fonu hayata geçireceklerine vurgu yaptı.

2023 yılının başında 8,5 milyar TL olan varlık büyüklüğünün sene sonunda 18 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken Atikler, 2023’ün 2024 için bir hazırlık yılı olduğunu ve 2024 yılında bir önceki yılda edilen başarıları çok daha yukarı taşıyacaklarını söyledi.

Yasin Atikler

Öncelikle, kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

2004 yılından bu yana hizmet verdiğim bankacılık, finans sektöründe, kariyerim boyunca hem şubede hem genel müdürlükte yönetici pozisyonlarında çalıştım.

Aktif Bank çalışma hayatımdaki ikinci kurumum. 2019 yılından itibaren Aktif Bank bünyesi altında çalışmaya başladım. Yaklaşık dört sene Özel Bankacılık ve Yatırım Hizmetleri’nden sorumlu Bölüm Başkanı olarak görev yaptıktan sonra üst yönetimin değerli takdirleri ile 2023 Nisan ayında Aktif Portföy Genel Müdürü görevine atandım. 

Aktif Portföy, 2023 yılını hedefleri doğrultusunda tamamlayabildi mi? Yıl sonu itibarıyla ulaştığınız varlık büyüklüğü, yatırım fonu sayısı, pazar payınız ve yatırımcı sayınızdan da bahsedebilir misiniz?

Aktif Portföy olarak çok verimli ve hareketli bir 2023 yılı geçirdik. Yatırımcılarımıza her konjonktürde katma değer sağlamak bakış açısı ile 2023 yılında sekiz adet yeni fon ihracı yaptık. 2023 yılı başında yönettiğimiz fon adeti 29 iken sene sonu itibariyle 37’ye yükseldi.

Önceliğimiz yatırımcıların da ilgi gösterdiği hisse senedi içerikli fonlar oldu. Türk Hisse Senedi Piyasası’na yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için; ASJ Hisse Senedi Yoğun Fon, ONE Hisse Senedi Yoğun Fon ve BUL İnşaat Sektörü Hisse Senedi Serbest Fonu bu sene yatırımcılarımıza sunduk. Hem piyasadaki gelişmelere göre aktif yönettiğimiz fonlar ASJ ve ONE hem de Türkiye’nin büyümesinde önemli rol oynayan inşaat sektörü şirketlerine yatırım sağlayan BUL fonu önemli yatırımcı sayılarına ulaştı.

Bunların haricinde;

  • Tasarruflarını kısa vadede değerlendirmek isteyen yatırımcılarımız için NKL N kolay Kısa Vadeli Serbest Fon,
  • Orta ve uzun vadeli yatırım yapmak isteyen ve mevduat faizi üzeri getiriye ulaşmak isteyen yatırımcılarımız için EYT İkinci Fon Sepeti fonu,
  • Teknoloji şirketlerine yatırım yapmak isteyen ancak faiz hassasiyeti olan yatırımcılarımız için CPU Teknoloji Katılım Fonu,
  • Ve tematik fonlarda yatırımcıların yeni ilgisini çekmeye başlayan MTS Tarım ve Sürdürülebilirlik Fonu kurduk.

Bu fonlarımız dışında Türkiye Finans Katılım Bankası ile çok değerli bir iş birliği oluşturduk. Türkiye Finans Ala Bankacılık Müşterilerine Özel TFE katılım fonunu ihraç ettik. TFE sadece Türkiye Finans Şubelerinden ve dijital kanallarından Türkiye Finans müşterilerinin alabildiği bir fon. Bu iş birliğinin sektöre yeni açılımlar sağlayacağına inancımız tam.

Mevcut yönettiğimiz fonlar ile 2023 yılında kurucusu olduğumuz bu sekiz fon hem Aktif Bank müşterilerinden hem de TEFAS üzerinden yatırım yapan yatırımcılardan büyük bir ilgi gördü.

Böylelikle 2023 yılı başında 8,5 milyar TL olan yönettiğimiz varlık büyüklüğü sektörün çok üzerinde bir artışla, yüzde 110 büyüyerek 18 milyar TL’yi geçti. Bununla birlikte biz tabana yayılma politikası izleyen, tasarrufu küçük, büyük her yatırımcıya ulaşmak isteyen bir portföy yönetim şirketiyiz. Bu stratejimizin doğruluğunu müşteri adedimiz kanıtlıyor. Sektörde yatırım fonlarına yatırım yapan müşteri adedi 2023 yılında yüzde 33 büyürken, bu büyüme Aktif Portföy’de yüzde 130 oldu. Sene başında emeklilik fonları hariç, yatırım fonlarımıza yatırım yapan müşteri adedi 10 bin iken bugün bu sayı 23 bin 500.

Tüm bunların sonucunda pazar payımızı da yüzde 0,50 seviyesinden yüzde 0,80’e çıkarttık.

2024 ve sonrası için ajandanızda neler var? Gelecek sene en çok hangi alanlarda büyüme ve gelişme hedefliyorsunuz, hangi başlıklar sizin için öncü olacak? Kasım ayında inşaat ve teknoloji sektörlerine yönelik fonlar açtınız, başka yeni fonlar açacak mısınız?

2023 yılı bizim için daha çok 2024’e hazırlık yılı oldu. Her hafta düzenli paylaştığımız haftalık bültenimizde de belirttiğim gibi; geleceğini bizlere emanet eden yatırımcılarımıza yüksek sorumluluk bilinci ile istikrarlı ve kalıcı performans sağlama odaklı yatırım stratejilerini geliştirmek için her gün tüm gücümüz ve heyecanımızla çalışıyoruz. Bu doğrultuda yatırım fonu dünyasını ve yönettiğimiz fonları en yalın ve anlaşılabilir haliyle yatırımcılarımızın huzuruna sunmak en önemli yaklaşımımız.

Sizin de bildiğiniz gibi Türk ekonomisinin ana unsurlarından biri inşaat sektörü. İnşaat ve inşaat yan sanayi sektörüne yatırım yapmak isteyen tasarruf sahipleri için BUL İnşaat Sektörü Fonu’nu kısa bir süre önce yatırımcılarımızın huzuruna sunduk.

İnşaat ile birlikte teknolojiye yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımız için de CPU’nun ve risk düzeyi düşük, portföyünün dengeli yönetilmesini isteyen yatırımcılarımız için ihraç ettiğimiz EYT’nin 2024 yılında sektör için önemli fonlar olduğunu düşünüyoruz.

2024 yılı içinde kurmayı hedeflediğimiz sekiz fon daha var. Bu fonların da yatırımcılarımızın ilgisini çekeceğine inancımız tam.

Aynı zamanda biz Aktif Portföy olarak inorganik büyümeyi ve diğer aracı kurum ya da bankalarla iş birliği yapmayı çok değerli buluyoruz. Türkiye Finans Katılım Bankası gibi başka kuruluşlarla da iş birliklerimiz olacak.

Uzmanlığımız sadece menkul kıymet piyasasında değil. Aynı zamanda Gayrimenkul Yatırım Fonu ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nda da konusunda uzman arkadaşlarımız ve önemli bir know how’ımız var.

Halihazırda yönettiğimiz iki GYF ve beş GSYF’miz var. Yeni kurulacak üç GSYF’de şu an onayda.

Yukarıda da belirttiğim gibi Aktif Portföy dünyasına giren bir yatırımcının tüm ihtiyaçlarını en yalın bir şekilde yerine getirmesi bizim için çok çok önemli.

Yatırım fonları dünyasında, girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF)’na ilgi son yıllarda giderek artıyor. Siz de yakın zamanda yeni GSYF’nizin lansmanını yaptınız. Kısa vadedeki planlarınızı, projelerinizi ve hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?”

Dediğiniz gibi GSYF’lere çok büyük bir ilgi artışı var son dönemde. Birçok bireysel ve kurumsal yatırımcı hem alternatif kazanç arayışı hem de portföyünü çeşitlendirme açısından GSYF’leri tercih ediyor. Tabi kamunun yönlendirmesiyle oluşan ekstra bir GSYF talebi de oluştu pazarda, ki bunu çok kıymetli görüyoruz. Uzun dönemde GSYF’lerin daha büyük bir yatırımcı kitlesi tarafından benimsenmesi için faydalı bir alıştırma dönemi oluşturulduğunu düşünüyoruz. Aktif Portföy olarak bizim ilk GSYF’mizi kurmamız 2017 yılına dayanıyor. Yani ilk kuran portföy yönetim şirketlerindeniz, bu alanda oldukça tecrübeliyiz diyebiliriz. Sizin de bahsettiğiniz üzere değerli Startupfon ekibi ile yepyeni bir GSYF kuruyoruz. Bu fon “secondary” olarak globalde birçok örneği olan bir fon yönetim tarzı ile yönetilecek, yani potansiyeli devam eden belirli bir ölçeğe gelmiş teknoloji girişimlerinin mevcut hissedarlarından iskontolu hisse alma şansımız olacak. Bu da yatırımcılarımıza ilk günden önemli bir fırsat sağlıyor olacak. Bu fonumuzun dışında da yeni GSYF’ler kurmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Farklı partner şirketlerle ortak kuracağımız iki GSYF’mizin daha başvurusunu SPK’ya yapmış durumdayız. Fonları kurarken, önceliğimiz ilgili alanda uzman en iyi partner şirketleri bulup, onlarla ortak değer yaratmak. Şu ana kadar rahatlıkla çok emin adımlarla ilerlediğimizi söyleyebilirim. Önümüzdeki dönemde hem yeni fonlarla hem de yatırımcı havuzumuzu genişleterek yepyeni GSYF’lerle sektöre dinamizm kazandırmaya devam edeceğiz.

Aktif Portföy’ün hizmetlerinden, müşteriye sağladığı katma değerden ve sizi diğer fonlar karşısında ön plana çıkaran yönlerinizden bahsedebilir misiniz?

Aktif Portföy ekibi olarak belirlediğimiz, her bir çalışan arkadaşımızın mutabık kaldığı ve hiçbirimizin taviz vermeyeceği beş maddeden oluşan bir anayasamız mevcut:

  1. Yatırımcılarımızın birikimlerini risk/yatırım tercihlerine ile finansal piyasalardaki beklentileri doğrultusunda şeffaf şekilde yönet.
  2. Sağlanabilecek en iyi performansı sunmayı hedefle.
  3. Yatırım fonu dünyasını ve yönettiğimiz fonları en yalın ve anlaşılabilir haliyle yatırımcılara sun.
  4. Geleceğini bizlere emanet eden yatırımcılara; yüksek sorumluluk bilinci ile istikrarlı ve kalıcı performans sağlama odaklı yatırım stratejilerini geliştir.
  5. Yatırımcılarımıza daha yüksek katma değer sağlayabilmek için iletişim kanallarını hep açık tut ve onların görüşleri ve geri bildirimleri önemse.

Bu beş madde bizim aynı zamanda değerlerimizi oluşturuyor. Biz insan, bilgi ve paylaşımla fark yaratabileceğimize inanıyoruz.

Son olarak, sektörü, 2024 ve sonrasında nelerin beklediğini anlatabilir misiniz?

Sektörün her sene çok hızlı büyüdüğünü görmek çok değerli. Bu büyümenin devam edeceğini ve fonlar çeşitlendikçe yatırımcıların daha çok ilgisinin yatırım fonlarına kayacağını düşünüyorum.

Bir rakam paylaşayım, Avrupa genelinde fon yatırımı olan hane halkının payı yüzde15-20 arasında değişiyor. Bizde ise bu rakam yeni yeni yüzde 5 seviyesine geldi. Burada gidecek çok yolumuz var. Biz Aktif Portföy olarak yatırımcıları fonlarımız hakkında bilgilendirmeye ve onlara doğru yatırımı anlatmaya çabalıyoruz. Bunu yaparken amacımız sektörü büyütmek ve yeni yatırımcıları dahil etmek.

Ekonomi politikası çerçevesinde enflasyonun aşağı gelmeye başladığını görüyoruz. 2024 yılı içinde düşen enflasyon ile birlikte TL varlık faizlerinde de gerilemeyi görmek muhtemel. Bu da yatırımcıların TL mevduat dışında enstrümanlara ilgisinin devamını sağlayacaktır. Yurt dışında büyük merkez bankalarının faiz indirimleri ile birlikte yurt dışı endekslere yatırımların potansiyel sunduğunu görüyoruz. Bu kapsamda yurt dışı enstrümanlara yatırımı sağlayan fonların da öne çıkacağını düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir