AB’nin hedefi ‘zorla çalıştırma’ olmayan bir gelecek

AB Parlamentosu, zorla emek kullanılarak yapılan ürünlerin yasaklanmasını onayladı. Parlamento, Salı günü zorla çalıştırılan iş gücü kullanılarak üretilen malların AB’de satışını, ithalatını ve ihracatını yasaklayan kurallara onay verdi.

Bu adım, Çin’in Xinjiang bölgesindeki insan hakları konusundaki endişeleri olan AB milletvekilleri tarafından yönlendirildi. ABD, 2021’de benzer bir yasa çıkardı ve Uygur Müslümanlarına karşı soykırım yaptığını iddia ettiği Xinjiang’daki insan hakları ihlalleriyle lekelenmiş olabilecek ürünlerden pazarını korumayı amaçladı.

AB

Çin, dünyanın büyük bir pamuk üreticisi olan ve aynı zamanda güneş panelleri için dünya malzemelerinin büyük bir kısmını tedarik eden Xinjiang’da herhangi bir ihlal olduğunu reddediyor.

AB’nin yeni kararının işleyişi nasıl olacak?

27 ülkeden oluşan yürütme Komisyonu, şüpheli ürünleri, tedarik zincirlerini ve üreticileri araştırabilecek. Ön incelemeler 30 iş günü içinde tamamlanacak. Bir ürünün zorla işgücü kullanılarak yapıldığı düşünülüyorsa, artık bu ürünü AB pazarında satmak mümkün olmayacak ve ürünün sevkiyatı AB sınırlarında engellenecektir.

Soruşturma kararlarında, uluslararası kuruluşlar, işbirliği yapan makamlar ve ihbarcılardan alınabilecek gerçeklere dayalı ve doğrulanabilir bilgilere dayanmasına önem verilecek.

Ceza olacak mı?

Zorla çalıştırılarak üretilen bir ürünün yasaklanması, geri çekilmesi ve imha edilmesi konusundaki nihai karar ise soruşturmayı yürüten makam tarafından verilecek.

Yaptırımlar çerçevesinde yönetmelik kurallarına uymayan şirketlere para cezası da verilebilecek. Şirketin tedarik zincirlerinden zorla çalıştırmayı kaldırması halinde ürünlerin AB pazarına geri dönme ihtimali tekrar değerlendirilecek.

AB

Avrupa Parlamentosu‘ndaki Sosyalistler ve Demokratlar İttifakı’ndan Portekizli üye Maria-Manuel Leitao-Marques konu ile ilgili olarak “Bugün dünya çapında 28 milyon insan insan kaçakçılarının ve onları az ya da hiç ücretle çalışmaya zorlayan devletlerin elinde sıkışıp kalmış durumda. Avrupa, zorla çalıştırılan ürünler ithal ederken değerlerini ihraç edemez. AB’nin sonunda bu ürünleri yasaklayan bir yasaya sahip olması, bu dönemin en büyük başarılarından biri” açıklamalarında bulundu.

AP Genel Kurulu’nda zorla çalıştırılan kişilerin ürettiği ürünlerin AB pazarına girmesini yasaklayan yasa 555 lehte, 6 aleyhte ve 45 çekimser oyla kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir