IAS 2024 yılında pazar payını % 37.6 artırdı

ERP pazarı 2024 yılını çift haneli büyüme rakamları ile kapatırken bu alanda da en çok konuşulan başlık “yapay zekâ” oldu. Yapay zekâ, bulut, IoT ve mobil gibi teknolojilerin de katkısıyla 2025 yılında ERP yazılımları yükselmeye devam edecek. 2024’ü 65,25 milyar doların üzerinde bir değerle kapatan ERP yazılımı sektörünün, beş yıl içinde 103,95 milyar dolara ulaşacağını belirten IAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Karabiber, “Biz de Canias olarak 2024 yılında uluslararası alanda var olan pozisyonumuzu daha da güçlendirdik ve 2024 yılında pazardaki payımızı bir önceki yıla kıyasla yüzde 37.6 büyütmeyi başardık” dedi.

 Araştırma şirketi Mordor Intelligence’ın analizine göre, 2024’ü 65,25 milyar doların üzerinde bir değerle kapatan ERP yazılımı sektörünün beş yıl sonra 103,95 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu büyüme rakamlarında yapay zekâ, mobil ERP ve IoT gibi teknolojilerin payı çok büyük. Önümüzdeki dönemde de işletmelerin ERP yatırımlarını artırmasıyla birlikte büyüme eğrisi daha da hızlanacak.

2025 Ar-Ge Yılı olacak

2024 yılında var olan pozisyonlarını daha da güçlendirerek geçen yıla oranla küresel pazardaki paylarını yüzde 37.6 oranında büyüttüklerini belirten IAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Karabiber, konu hakkında şunları söyledi:

“Küreselde yaşanan bu büyüme rüzgarıyla ERP yatırımlarını artırmayı planlayanların da kendilerine en uygun çözümleri sunan iş ortaklarının arayışına girdiğini görüyoruz. Bu da bizler için yeni fırsatlar anlamına geliyor. Yeni dönemde, özellikle teknoloji yoğun sektörler ve dijital dönüşüme açık pazarlar üzerinde yoğunlaşmayı planlıyoruz. Bu bağlamda, “Otomotiv, savunma ve havacılık, üretim, proje ve hizmet sektörleri” ana hedef gruplarımız arasında yer alıyor. 2025’te, ERP sektöründeki lider konumumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz. Amacımız, müşterilerimizin iş süreçlerini yalnızca optimize etmek değil, aynı zamanda onlara gelecek odaklı, çevik ve sürdürülebilir bir iş modeli sunmak. Bu doğrultuda Ar-Ge yatırımlarımızı artırarak; müşterilerimize yapay zekâ destekli, yenilikçi, kolay erişilebilir ve kullanılabilir çözümler kazandırmayı hedefliyoruz.”

– Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi (ML)

Yapay Zekâ alanındaki gelişmelerle, işletmeler ERP sistemlerinin daha akıllı ve otonom hale gelmesini bekliyor. Bu tür özellikler arasında akıllı talep tahminleri; kaynak, enerji ve stok optimizasyonları, tedarikçi performans analizleri gibi fonksiyonları sıralayabiliriz. Maliyet, gelir ve bütçe simülasyonları ve optimizasyonları, dolandırıcılık tespiti gibi seçenekler de yine ERP çözümleri tarafından sunulan finansal çözümler içinde kullanılabilen yapay zekâ destekli çözümlerdir. İnsan kaynakları tarafında akıllı aday belirleme, CRM tarafında müşteri davranışları analizleri, bakım yönetimi tarafında ise bakım zamanlarının kestirimi gibi çözümler de yine ERP uygulamalarının içinde değerlendirilebilir. Bu tür uygulamaların başarımı, doğal olarak işlenen verinin büyüklüğüne ve niteliğine ve doğal olarak kullanılan çözümün niteliklerine göre farklılık göstermektedir.

 – IoT Entegrasyonu

Nesnelerin İnterneti (IoT), fiziksel nesneleri dijital dünyaya bağlayarak ERP sistemleri içinde dönüşüyor. 2024’te, ERP’deki yaşanan trendler sistemi IoT altyapılarıyla entegre ederek ekipman, ürün ve çeşitli fiziksel varlıkların gerçek zamanlı izlenmesini sağlamayı başardı. Örneğin, üretimde IoT entegrasyonu ile bakımın ne zaman gerekli olduğunu tahmin edebilir, kesinti süresini azaltabilir ve verimliliği artırabilir hale getirildi. Perakendede IoT ise sensörleri ürün hareketlerini izleyebilir, envanteri optimize edebilir ve atığı azaltabilir. IAS olarak bizler de halihazırda çok güçlü yanlarımızdan birini teşkil eden IoT çözümlerimizin, entegrasyon kabiliyetlerinin artırılması ve özellikle enerji verimliliği, karbon salınımı gibi konularda da yaygınlaştırılması konusunda çalışmalara öncelik vermeyi planlıyoruz.

– ERP’de Yükselen Trend Bulut Tabanlı Çözümler

2024 yılında ERP’nin en önemli gelişmesi bulut tarafında yaşandı. 2024 yılında bulut tabanlı ERP çözümlerinin benimsenmesi hızla arttı ve 2024 ve sonrasında daha da artması bekleniyor. Statista’ya göre küresel bulut ERP pazarının yıllık yüzde 13,6 oranında büyümesi ve 2025 sonuna kadar 40,5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

ERP yazılımı söz konusu olduğunda, bulut tabanlı yaklaşım işletmelerin her cihazdan, her yerden, her zaman erişmesini sağlamasıyla öne çıktı. Ayrıca bulut tabanlı ERP yazılımları ölçeklenebilirlik, esneklik ve maliyet etkinliği sunuyor. IAS olarak bizler de çözümlerimizin, daha yüksek oranda bulut üzerinden kullanılması konusunda çalışmalar yürüteceğiz.

– Kullanıcı Dostu Arayüz ve Mobil ERP

ERP çözümlerinin en çok eleştiri anlan yanlarından biri olan kullanıcı deneyimi ve arayüz konusu, ERP üreticilerinin son yıllarda üzerinde en çok odaklandıkları alanlardan biri. İş akışlarını basitleştirmeyi ve görsel panolar sunarak yazılımı daha sezgisel hale getirmeyi hedefleyen üreticiler, ERP başlığının daha da güçlenerek kullanıcı dostu olmasını sağlarken bu yalnızca çalışan eğitimini kısaltmakla kalmadı, 2024 aynı zamanda deneyimli kullanıcılar için verimliliğin de arttığı bir yıl da oldu. IAS olarak bizler de yaptığımız arayüz çalışmaları ile, tüm uygulamalarımızın daha kullanıcı bir arayüz ile sunulması için çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalarımız 2025 yılında da müşterilerimizden aldığımız geri beslemeler ile ivme kazanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir