Mine Kaya “Sektörlere cinsiyet vermek toplumsal bakış açısındaki sorunlarla alakalı”

Sektörlere yakıştırılan ‘eril ya da dişil’ gibi kavramların toplumsal sorunlar, bakış açılarındaki yanlışlar ve kadınlara sunulmayan haklarla alakalı olduğunu vurgulayan SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya, kişinin sektördeki yerini belirleyen asıl unsurların yetkinlik ve çalışma arzusu olduğunu söyledi.

Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi turizm işletmeciliği ve otel yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Programlar tarafından açılan kadro sınavını kazanıp, öğretim görevlisi olarak iş hayatına atılan Mine Kaya, 1997-2001 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı’nda görev yaptı. Burada, lojistik kariyerine inceden bir giriş yapan Kaya’nın gerçek lojistik deneyimi ise UND firmasına geçmesiyle başladı. UND’de geçirdiği 12 yılda farklı pozisyonlarda hizmet sunan Kaya, bugün SGS TransitNet’in Genel Müdürü olarak çalışma hayatını devam ettiriyor.

Bugün kendisine yapıştırılan “eril sektör” yaftasını hâlâ tam olarak üzerinden atamamış olan lojistik sektöründe çalışmaya başladığı ilk zamanlarda kadın çalışan sayısının bugüne oranla çok daha az olduğuna dikkat çeken Kaya, “Yine de sektörde kadın olmanın dezavantajını hiç yaşamadım.

Lojistik, 7/24 çalışan, canlı bir sektör. ‘Akşam saat 05.00 oldu, işim bitti, eve gideyim’ gibi bir lüksünüz yok. Fakat bu, benim için hiçbir zaman sorun olmadı. Bunun yanında bu zamansızlığın ve yoğun temponun sadece kadınlar için değil, pek çok erkek için de sorun yaratmış olabilmesi mümkün” dedi.

Sektörlere yakıştırılan “eril ya da dişil” gibi kavramların toplumsal sorunlar, bakış açılarındaki yanlışlar ve kadınlara sunulmayan haklarla alakalı olduğunu vurgulayan Mine Kaya, “Ben, sektörlerin cinsiyeti olduğuna inananlardan değilim. Sektörde yeri de varlığınızı belirleyen öncelik de çalışma isteğiniz ve yetkinliklerinizdir” ifadelerini kullandı.

“BİZ KADINLAR HER DETAYI DÜŞÜNEN BİR CİNSİZ”

Kadınların çalışkanlığı, detaycılığı ve titizliği ile her işi daha da güzelleştirdiğini ifade eden Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kadınların iş hayatındaki görünürlüğünün artmasının birçok olumlu geri dönüşü olduğunu gözlemliyorum. Biz her detayı düşünen bir cinsiz. İster özel hayat isterse iş hayatı olsun titizlik, detaycılık kanımızda var. Her türlü açıyı, ihtimali düşünmek durumundayız. Bu özelliğimizin iş hayatında çok faydası oluyor. Üstelik kadın; değişikliği, yeniliği sever. Sürekli aklında bir şeyler vardır. Lojistik sektörünün ileriye gidebilmesi için de aslında çağa ayak uydurmalı, yenilikleri takip etmeli, atılımlar yapmalı ve cesur olmalıyız. Erkekler alınmasın ama onların aksine biz, düzenim bozulmasından ziyade daha neler yapabilirim, sorusunu sorarız.

Bu vesileyle, tüm emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.”

“Kadın; değişikliği, yeniliği sever. Sürekli aklında bir şeyler vardır. Lojistik sektörünün ileriye gidebilmesi için de aslında çağa ayak uydurmalı, yenilikleri takip etmeli, atılımlar yapmalı ve cesur olmalıyız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir