“Ruble ile ticaret devreye girmeli”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayicilerin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle ödeme araçları noktasında sorunlar yaşadığını kaydederek, “Rublenin etkin şekilde kullanılabileceği sistemin devreye girmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılım sağladığı İstanbul Sanayi Odası’nın mart ayı olağan meclis toplantısı ‘Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Rusya-Ukrayna Savaşı Nedeniyle Ekonomi, İhracat ve Sanayimizin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Arayışı’ ana gündem maddesiyle gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasında Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı risklere dikkat çeken İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, özellikle enflasyonu tüm dünyanın ana gündem maddesi haline getirdiğini belirterek, “Yüksek enflasyon satın alma gücünü aşındırarak talebi olumsuz etkilerken, zayıflayan güven ve artan belirsizlikler yatırımların askıya alınmasına yol açıyor. Bu gelişmeler, büyüme beklentilerini sınırlayarak yüksek enfl asyon-düşük büyüme ortamına yani stagfl asyona da maalesef zemin hazırlıyor” dedi.

“İlişkilerimiz, titizlikle ve dengeli bir şekilde yürütülmeli”

Bahçıvan, savaşın Türkiye’ye olası etkileri ile ilgili olarak “Rusya-Ukrayna savaşı dünya için olduğu kadar Türkiye açısından da önemli riskler ve olumsuz etkiler yaratıyor. Bugün Türkiye tarımsal ürün tedarikinden ihracatına, enerjiden hammaddeye kadar pek çok alanda bu ülkeler ile önemli ilişkilere sahip. Yine turizm sektörü açısından da her iki ülke ile güçlü bağlarımız var. Dolayısıyla geçmişte olduğu gibi bugün de ilişkilerimizin titizlikle ve dengeli bir şekilde yürütülmesi gelecek açısından oldukça kritik” değerlendirmesinde bulundu.

Savaşın etkilerini azaltmak için koordinasyon masası kuruldu

Bölge ile ticaret ve yatırım ilişkisi olan sanayicilerin karşılaştığı sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla oda bünyesinde ‘İSO Ukrayna- Rusya Ticaret Sorunları Koordinasyon Masası’nın kurulduğunu kaydeden Bahçıvan, “Firmalarımızın tahsilat, para transferi, dahilde işleme rejimi, kara- deniz taşımacılığı, Eximbank ihracat kredileri ve sigortacılık alanlarında sıkıntılar yaşadıkları görülmektedir. Sanayicilerimiz Rusya ve Ukrayna’da mevcut müşterilerini kaybetmemek için imzaladıkları sözleşmelere ve siparişlerine riayet etme gayretindedirler ve gerekirse yerel para birimleri ile de çalışılabileceğini belirtmektedirler. Ancak, ödeme araçlarının çalışmaması ve Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması nedeniyle, bu ülkeye yapılan ihracat bedellerinin dolar veya Euro cinsinden ülkemize gelmesi sınırlı miktarda mümkün olmaktadır. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin ruble ile yapılabilmesi bu soruna çözüm olabilecektir” şeklinde konuştu.

Bahçıvan, Rusya ile ticarette alınabilecek tedbirlerle ilgili olarak “Öte yandan, ihracatçılarımız ürün bedelini ruble olarak almayı kabul ettiklerinde ve bu bedeller Türkiye’ye geldiğinde, rublenin Türk bankacılık sektöründe süratlice TL’ye çevrilebilmesi gerekmektedir. Fakat şu anda bu mümkün olamamaktadır. Ödemelerde rublenin etkin bir şekilde kullanılabileceği bir sistemin devreye girmesi Rusya ile ticaretimizin sürmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, Ukrayna ve Rusya ile gerçekleştirilecek ticaret için lojistik ve finansman alanında Bakanlığımızın firmalarımız için bir yol haritası belirlemesi büyük önem taşımaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“Kısa çalışma ödeneği istihdam desteği ve uygun koşullu kredi sağlanmalı”

Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edilmek üzere, dâhilde işleme ile ithal edilen malların ihracat süreçlerinin tamamlanamadığını belirten Bahçıvan, firmaların yükümlülüklerini yerine getiremeyeceklerinden dolayı zor durumda kaldıklarını söyledi.

Dâhilde işlem belgelerine ek süre tanınmasının sektörde faaliyet gösteren şirketleri rahatlatacağını dile getiren Bahçıvan, aynı zamanda Rusya ve Ukrayna ile yoğun ticareti nedeniyle üretim ve ihracat kayıpları yaşayan sektörlerdeki istihdamın olumsuz etkilenmemesi için başta kısa çalışma ödeneği olmak üzere istihdam desteği ile uygun koşullu kredi imkânlarının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir