Eczacıbaşı Topluluğu’nun en büyük iş alanını oluşturan yapı ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Vitra Karo A.Ş.’nin Bilecik Bozüyük’teki tamamlanan yeni tesisi düzenlenen törenle hizmete girdi. Eczacıbaşı Topluluğu bu yıl yapmayı planladığı 250 milyon euroluk yatırımın önemli ayağını oluşturan yeni VitrA Karo tesisini faaliyete aldı.
Eczacıbaşı Topluluğu 2022 yılında gerçekleştirmeyi planladığı 250 milyon euroluk yatırımın önemli ayağını oluşturan yeni VitrA Karo tesisinin açılışı gerçekleştirdi.
“2022 yatırımları 250 milyon euroyu geçecek”
VitrA Karo’nun Bilecik Bozüyük’teki üretim kampüsünde hayata geçirilen yeni tesis, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla açıldı.
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da topluluğun 80. yılında küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla her alanda inanç ve istikrarla yatırıma devam ettiklerini söyledi. Eczacıbaşı, “80. yılımızda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Topluluğumuzun bu yılki yatırımları 250 milyon euroyu geçecek” dedi.
VitrA Karo, Bozüyük’te büyük ebatlı porselen karo üretimi yapacak yeni tesis yatırımına imza attı. Şirket, yeni kurulan tesisiyle birlikte Avrupa pazarında büyümesini hızlandırırken, enerji tüketimini ve israf oranlarını düşürerek sürdürülebilirliğe de büyük katkı sağlamayı hedefliyor.
“Türkiye’nin sanayileşme hikâyesinin önemli bir parçası olduk”
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, açılış töreninde yaptığı konuşmada Topluluğun 80. yılında küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla her alanda inanç ve istikrarla yatırıma devam ettiklerini vurgulayarak, “Eczacıbaşı Topluluğu 80 yıldır, Türkiye’de çağdaş, kaliteli ve sağlıklı yaşamın bayrağını taşıyor” dedi.
Topluluğun bugün 46 kuruluşu ve 39 üretim tesisi ile 120’den fazla uluslararası pazarda faaliyet gösterdiğini kaydeden Eczacıbaşı, “80 yıldır süren bu yolculukta, önce Türkiye’nin sanayileşme hikâyesinin önemli bir parçası olduk, ardından yarattığımız markalarla Türkiye’nin sınırlarını aşarak, bugün 3 kıtada üretim yapan, 12 bin arkadaşımızın hayat verdiği uluslararası bir oyuncuya dönüştük. Küresel rekabette gücümüzü artırmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her alanda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2022 yılında 250 milyon euronun üzerinde yatırım planladık. Bu yatırımların arasında bulunan VitrA Karo’nun yeni işletmesini bugün devreye alıyoruz. Kısa bir süre sonra da seramik sağlık gereçleri üretimi için yine Bozüyük’te beşinci işletmemizin yatırımı tamamlanacak” diye konuştu.
Bülent Eczacıbaşı, yapı ürünlerinin, Eczacıbaşı Topluluğu’nun en büyük faaliyet alanını oluşturduğunu belirterek “Ülkemizin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştiriyor; AB ülkelerine yapılan ihracatta karo ürünlerimizle birinci sırada bulunuyoruz. Banyoda kullanılan tüm ürünleri tasarlama yetkinliğine sahibiz. Karo ürünlerimizle bu yetkinliği banyo dışındaki alanlara da taşıyoruz. VitrA Karo’da devreye aldığımız yeni tesisimizle kapasitemizi bir adım öteye taşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplam kapasitesi 30 milyon metrekareye ulaştı
VitrA Karo’nun Bozüyük kampüsünde yer alan üretim kapasitesi, yeni tesis yatırımıyla birlikte 22 milyon metrekareden 25,5 milyon metrekareye çıktı. Şirketin, yurt dışındaki yatırımlarımla birlikte toplam kapasitesi 30 milyon metrekareye ulaştı. Yeni tesis, 83 yeni istihdam sağlarken VitrA Karo’nun toplam Bozüyük kampüsünde çalışan sayısı da1080’e ulaştı.
VitrA Karo, yeni tesis yatırımını, büyüyen pazar ve büyüyen kategoride ilham veren modern tasarımları hayata geçirmek, sürdürülebilirlik konusunda enerji verimliliği artırmak ve israfı azaltmak olmak üzere üç ana hedeften yola çıkarak gerçekleştirdi.
Yapay zekâ ile üretim hatası ürünler azaltılıyor
Yeni tesisle birlikte büyük ebatlı porselen karo üretim yetkinliği ve kapasiteyi artıracaklarını belirten VitrA Karo CEO’su Hasan Pehlivan ise “Bu kategori Avrupa hedef pazarımızda ciddi büyüyen bir kategori. Amaç sadece ebat değil. Yatırım sonucu çıkacak ürünler, doğal taş ve mermer gibi malzemelerin yüzey hissini veren, tasarımlarımızı daha gerçek bir şekilde hayata geçirecek dijital teknik uygulamaları da birleştirdiğimiz ürünler olacak. Tasarım iddiamız daha da artacak. Bütün bunlarla birlikte sürdürülebilirlik alanı da bizim için çok önemli. Yeni tesisimizde üretim safhasında rekor seviyede enerji verimliliği sağlıyoruz. Bu hattımızda enerji tüketimi normal hatlara göre % 15 daha azaldı. Ayrıca israf dediğimiz üretim atığının önüne geçiyoruz. Dijital sensörlerle sağladığımız data akışıyla yapay zeka algoritmalarını kullanarak, üretim hatası ile çıkan ürünleri en aza indiriyoruz. 2017’de % 8 ortalama üretim atığını önce % 4,5 seviyesine çektik. Eczacıbaşı Topluluğu’nun yapay zeka ve data veri analizi yapan birimi ile iş birliği yaparak geliştirdiğimiz çözümler sayesinde % 4,5 olan ıskarta oranını en son % 3,5’e indirmeyi başardık” değerlendirmelerinde bulundu.