‘Gezegenin en zenginleri’ teknoloji şirketi sahipleri oldu

Dünyada doğrudan veya dolaylı teknoloji işi ile uğraşan sektörler büyük kâr oranları elde ederken, teknoloji şirketi sahipleri ise dünyanın en zenginleri arasında yer aldı.

Dünyanın en değerli markası, bu yıl itibarıyla 220,8 milyar dolarlık değere ulaşan ‘Amazon’ olurken, bu şirketi 160 milyar dolarla Google, 141 milyar dolarla Apple takip etti.

Yapılan araştırmada, ‘dünyanın en değerli’ 10 şirketinin 8’inin teknoloji veya teknolojiyle bağlantılı işler yaptığı, dünyanın en zengin10 iş adamından 6’sının ise doğrudan teknoloji sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi. Teknoloji işi ile uğraşan sektörler büyük kâr oranları elde ederken, teknoloji şirketi sahipleri de en zenginler listelerinde ilk sıralarda yer alıyor.

Microsoft’un ‘Call of Duty’ ve ‘World of Warcraft’ gibi oyunlarının yapımcısı olan Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara satın almasının ardından, dünyaca ünlü iş adamı Elon Musk’ın da 44 milyar dolara Twitter’ı satın alması dünya kamuoyunun dikkatlerini tekrar teknoloji şirketlerine çevirmelerine neden oldu.

Kovid-19 salgını ile birlikte teknolojinin önemi giderek artarken, milyarder iş adamları da teknoloji şirketlerine yatırımlarını artırmaya başladılar. 2022’de yayımlanan pek çok rapor, teknoloji şirketlerinin marka değerindeki büyük yükselişi gösterirken teknoloji işi ile uğraşan iş adamlarının servetlerinde de büyük artışlar olduğunu gösteriyor.

En çok teknoloji sektörü kazandırıyor

Brand Finance tarafından hazırlanan ‘Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500-2022 Araştırması’na göre 355 milyar dolara çıkaran Apple ‘Dünyanın en değerli markası’ unvanını korumuştu.

Apple’ı sırasıyla yaklaşık 350 milyar dolar marka değeriyle Amazon, 263 milyar dolarla Google takip etti. Microsoft 184,2 milyar dolarla 4’üncü, perakende şirketi Walmart 112 milyar dolarla 5’inci, Güney Koreli Samsung 107,3 milyar dolarla 6’ncı, ABD’li Meta (Facebook) 101,2 milyar dolarla 7’nci, Çinli ICBC 75,1 milyar dolarla 8’inci, Çinli Huawei 71,2 milyar dolarla 9’uncu, ABD’li Verizon da 69,6 milyar dolarla 10’uncu sırada yer aldı.

Marka değeri en yüksek sektör ‘teknoloji’

% 14,79’luk marka değeri ile teknoloji sektörü diğer sektörler arasında ilk sırada yer alırken; onu sırasıyla % 14,39 ile perakende, % 11,60 ile bankacılık, % 10,23 ile medya, % 7,20 ile telekomünikasyon, % 6,81 ile otomotiv, % 4,27 ile sigortacılık, % 4,02 ile mühendislik ve yapı ve % 3,90 gaz ve petrol takip ediyor.

En zenginler teknoloji sektöründe

Dünyanın en zengin iş adamlarının yayınlandığı ‘Bloomberg Billionaires Index’ verilerine göre, en zenginler listesinde yer alan ilk 10 iş adamından 6’sı doğrudan teknoloji ile bağlantılı işler yapıyor. En zenginler listesinde ilk 10’da yer alan Jeff Bezos, Bill Gates, Larry Page, Sergey Brin ve Steve Ballmer da teknoloji işi ile ilgilenen iş adamları arasında yer aldı.

Listede yer alan verilere göre servetini en çok artıran iş adamı ise Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk oldu. Neuralink, Space X ve Tesla gibi doğrudan veya dolaylı olarak teknoloji ile ilgili sektörlerde faaliyet gösteren Elon Musk, 0cak 2020’de yaklaşık 30 milyar dolar olan servetini Mayıs 2022 itibarıyla 250 milyar doların üzerine çıkardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir