“Ar-Ge ürünlerimizi yurt dışına taşıyacağız”

Hareket ve kontrol teknolojileri alanında dünya markası olma hedefiyle üreten HKTM, devreye aldığı özel ürünleri yurt dışına taşıyıp pazar payını artırmanın yanında bazı projelerini ise üründen ziyade patent olarak pazarlayıp bir fikir merkezi gibi hareket etmeyi planlıyor.

1998 yılında hayata geçen Hareket Kontrol Teknolojileri Merkezi (HKTM), hidrolik sistemler, plastik enjeksiyon robotları ve endüstriyel robotlar kullanarak endüstride özel otomasyon projeleri yapıyor. “İyi Mühendislik” mottosu çerçevesinde hareket eden ve bu doğrultuda eğitim, fikir geliştirme ve projelendirme gibi mühendislik pratiklerini yaşamsal değerlerle buluşturan HKTM, gerçekleştirdiği projelerde mühendislik ve sanatı harmanlıyor.

Ar-Ge bölümünde yapılan robot projelerinin yanı sıra, TÜBİTAK desteğiyle Türkiye’de üretilmeyen hareket kontrol teknolojileri ile ilgili projeler de yaptıklarını belirten HKTM Genel Müdürü İlham Çelebi, AB standartlarına uygun üretim yaptıklarını söyledi.

Her yıl yaklaşık 300 değişik hidrolik sistemi sanayiye kazandırdıklarını söyleyen Çelebi, “İmalatımız kapsamında hidrolik sistemler, hidromekanik özel makineler ve kendi üretimimiz hidrolik silindirler ve rotary aktüatörler yer alıyor. Ayrıca özel projeler yapan makine imalatçısı firmalara mühendislik desteği vererek ortak projeler geliştiriyoruz” dedi.

“Denizcilik sektörüne özel ar-ge projelerimiz var”

Firma olarak krizlerle baş etme sistemlerinin başarısı ve bu konudaki deneyimlerinin de getirisi ile kesintisiz şekilde yollarına devam ettiklerini belirten Çelebi, “Bir önceki yıla göre net satışlarımız yüzde 42 arttı. Satışlarımızın yüzde 64’ü üretimden, yüzde 36’sı ticari mal satışından oluştu.

Ar-Ge bölümümüzün geliştirdiği ürünleri yurt dışı pazarlarına açmak öncelikli hedeflerimiz arasında. Rotary aktüatör konusunda Avrupa ve Asya bölgesinde aktif çalışmalarımız devam ediyor. Kartezyen robotlar konusunda da Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında partner firmalar oluşturma çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Çelebi, şirketteki çalışmalar ve devreye alınacak olan projeler ile ilgili olarak “Firmamızın daha verimli hale gelmesi için üretim, planlama, pazarlama ve kalite kontrol sistemlerinde iyileştirmeler yapacağız ve yönetim ile karar destek süreçlerini de dijitalleştireceğiz. Böylece müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerin daha takip edilebilir olmasını hedefliyoruz. Makine, teçhizat alanındaki yatırımlarımıza devam ederek, üretimden satışların toplam satışlarımız içindeki payını büyütme amacındayız. Mühendislik anlamında katma değer yaratacak orta ve yüksek teknolojili hareket ve kontrol sistemlerini üretmek üzere çalışmalarımızı açık inovasyon süreçleri ile geliştirmeye çalışıyoruz.

Robotik uygulamalar konusunda ‘otomatik eşek’ (AGV sistemleri) projemizi önümüzdeki sene daha da güçlendireceğiz. Hidrolik sistemlerde büyük köprü, yol ve boru hatları için kullanılan shock absorber sistemini kendimize özel dizaynımızla patentli ürünümüz yapmayı hedefliyoruz. Ürün taşıma ve tutma konusunda uluslararası patentli elektrostatik tutucu projemizi üretmekten ziyade proje ve patent olarak pazarlamayı hedefliyoruz”  bilgilendirmelerinde bulundu.

Gemi inşa sektöründe yat sistemlerinde kullanılan kapak sistemi için Türkiye’de gerçekleştirdikleri projenin ardından Rusya’dan da talep aldıklarını kaydeden Çelebi, “Yat kapak sistemlerini anahtar teslim vermeye devam edeceğiz. Denizcilik sektörüne özel detaylarını ileride belirteceğimiz Ar-Ge projelerimiz hızla devam ediyor. Bu sektörde hareket ve kontrol gerektiren tüm sistemleri önümüzdeki yıllarda geliştirmeye, ülkemizde imal etmeye başlayacağız” dedi.

Çelebi, sözlerine devamla “500-20.000 Nm aralığında standart ürün kataloğu oluşturduğumuz rotary aktüatörler ile endüstriyel, mobil, savunma sanayii ve denizcilik alanlarında hizmet vermeye başladık. Detaylarını önümüzdeki süreçte paylaşacağımız Galataport Gümrüklü Alan Kapak Sistemi projesinde de ana mühendislik yapısını rotary aktüatörler ile sağladık.

Daha önce aldığımız siber güvenlik, enerji yönetimi ve yeşil bina sertifikalarımıza bu sene AS 9100 “Havacılık Uzay ve Savunma Kuruluşları için Kalite Yönetim Sistemi” belgesini ekleyeceğiz.

Yeni ortaklığımız ‘Modül Modern Eğitim Teknolojileri’ şirketini (MET Didactic) açtık. Online eğitim sistemleri ile ilgili platform oluşturduk. Bu konuda ülkemizde yapılan yerli ilk platform olacak. Bu platform ile birlikte sanal eğitim ve simülasyon sistemlerini de geliştirmeye devam ediyoruz. Bu konuda bizleri önümüzdeki süreçte daha fazla göreceksiniz” diye konuştu.

Sosyal sorumluluk çalışmaları da öne çıkıyor

HKTM, sosyal sorumluluk projeleri ile de dikkat çekiyor. Ülkenin nitelikli bir mühendis ve çalışan kadrosuna sahip olması için eğitim çalışmaları düzenleyen HKTM, bu doğrultuda üniversitelerle iş birliği yapıyor.

Sanata verdiği değerle bilinen HKTM, doğanın ve gezegenin geleceğine de son derece önem veriyor. Çelebi, bu alandaki çalışmaları ile ilgili olarak da “Üretim binamızda çevreye duyarlı yaptığımız yatırımlarla birçok ödül aldık. Çatımızda güneş panellerimizle ürettiğimiz elektrik enerjisiyle karbon salınımını engelliyoruz; bu sayede yılda 92 adet yetişkin ağacı doğaya kazandırmış oluyoruz” bilgilendirmelerinde bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir