“En güçlü yanımız mühendislik”

Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi ve özgün çözümler geliştiren ASİSGUARD’ın en güçlü yanının mühendislik olduğunu vurgulayan Barış Düzgün, bugün üç ülkenin çözüm ortağı olmalarının bunun en önemli kanıtı olduğunu ifade etti.

Öncelikli hedefi başta Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçleri olmak üzere, dost ve müttefik ülkelerin savunma sanayii alanındaki teknolojik ihtiyaçlarına çözüm geliştirmek amacıyla, döner kanatlı silahlı/silahsız drone sistemleri, elektro-optik görüş ve sınır güvenliği sistemleri ve askeri araç elektronik sistemleri geliştirmek olan ASİSGUARD, bu doğrultuda, nitelikli mühendislik altyapısı ile özgün donanım ve yazılımlar tasarlayıp üretiyor ve son kullanıcıya teslim ediyor. Şirket, yüzde 60-70 bandındaki mühendis kadrosu ile bir “mühendislik şirketi” olarak öne çıkıyor ve bu alandaki iddiasını kadrosu ve yenilikçi çözümleri ile sürekli güçlendiriyor.

ASİSGUARD’IN en güçlü yanını başarılı mühendislik altyapısı ile müşterilerden gelen özelleşmiş ve zamanla revize edilen tasarım ihtiyaçları için çok çevik mühendislik çözümleri üretebilmek olarak tanımlayan firmanın Genel Müdürü Barış Düzgün, “Üç ülkenin savunma bakanlığı tarafından sistem seviyesinde resmi çözüm ortağı ilan edilmiş durumdayız. Bu, firmamızın mühendislik yeteneklerinin ve ürün gamının ilgili alanlardaki ihtiyaçlarını karşılama kapasitesinin bir kanıtıdır” dedi.

Top view of the desert. View from the airplane to the desert.

Düzgün, şirketin ürünlerine yönelik olarak “ASİSGUARD olarak SONGAR Silahlı Drone Sistemi, SADAK Askeri Araç Elektroniği Sistemleri, AGGÖZ Elektro Optik Görüş Sistemleri ve AYN Ekran Ailesi ile farklı platformlara yönelik yenilikçi, özgün ve milli tasarımlarımızla sektörde yer edinmiş olup, bu pozisyonu geliştirmeyi hedeflemekteyiz.

Türkiye’nin ilk silahlı drone’u olan SONGAR; gözetleme ve hedef baskılama kabiliyetleri ile müşteri isteklerini karşılamaktadır. Ayrıca konsept ve tasarım sürekli geliştirilerek, SONGAR’ın farklı görevlerde kullanılabilir olması sağlanmaktadır. Düşman unsurlarına karşı etkili olmakla birlikte sınır güvenliği ve gözetleme konularında da önemli bir güç olan SONGAR, kullanıcıyı riske atmadan muharebe etkinliğini artırmaktadır.

Firmamızın AGGÖZ ve SADAK çözümleri şu an sahada 2 binden fazla kara aracında aktif olarak kullanılmaktadır. Zırhlı kara araçlarında elde edinilen tecrübelerle insansız kara araçlarına da özgün çözümler üretilmeye başlanmıştır” bilgilendirmelerinde bulundu.

“Artan maliyetler ve çip krizi sektörü olumsuz etkiledi”

Sektörün genel durumuna yönelik açıklamalarda bulunan Düzgün, “Küresel çapta artan maliyetler ve çip krizi, tüm sektörleri olduğu gibi savunma sanayiini de olumsuz etkilemiştir. Maliyetlerin artışı ile birlikte malzemelerin temin süreleri de uzamıştır; bu sebeple entegrasyon sürecinde yavaşlamalar başlamıştır. Askeri alandaki ürünler için stoklu çalışma mümkün olmadığından müşterilerimize verdiğimiz teslim tarihleri ve fiyatların sabitlenmesi konusunda da sıkıntılar yaşanmaktadır. Döviz kuruna endeksli yurt dışı malzeme maliyetlerimiz nedeniyle satışı yapılan ürünler için yüksek finansman ihtiyaçları doğmaktadır. Sipariş ön ödemeleri konusunda zorluklar yaşanmakta ve ödeme vadeleri uzamaktadır. Bu koşullar altında öz kaynakları yüksek olan ve finansman sağlayabilen şirketler ayakta kalabilmekte; diğer firmalar ise durumdan olumsuz etkilenmektedir. Olumsuzlukların etkisini en aza indirmek adına ASİSGUARD olarak ihracata ağırlık vererek SONGAR ürününün yurt dışı satışını gerçekleştirmiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan 2022’nin sektör açısından oldukça verimli bir yıl olarak geçeceğine inandığını belirten Düzgün, özellikle ilk çeyrekte Afrika pazarındaki ülke büyümesinin dikkat çekici bir noktaya geldiğini vurgulayarak, bu pazardaki büyümenin yıl boyunca devam edeceğine olan inancını dile getirdi.

“Çözümlerimize yapay zeka ile yeni yetenekler kazandıracağız”

Barış Düzgün, 2022’nin ilk çeyreğini ve sonrasını ise firma adına şöyle aktardı: “ASİSGUARD olarak, ilk çeyrekte özellikle yurt dışında önemli bağlantılar gerçekleştirdik. Ayrıca firmamız mühendislik kabiliyetleri alanına aviyonik sistem mühendisliğini kazandırarak bu alanda teknolojik bir yol haritası dahilinde ilerlemeye başladı. Yine bu dönem çok önemli ve yenilikçi Ar-Ge projelerinin devreye alınması için çalışmalara başladık.

Önümüzdeki dönemde ağ tabanlı sistemlerin yazılım donanım altyapısı ile güçlendirilerek ortaklaşa çalışan entegre askeri araç sistem çözümlerine ulaşılması hedeflenmektedir.

Kara saha sistem çözümleri alanında özellikle kent ve sınır güvenliği konusunda oluşturulan alternatif çözümlerimizi yurt dışı müşterilere pazarlama hedefindeyiz. Mevcut çözümlerimize yapay zeka desteği ile yeni yetenekler kazandırmayı hedefliyoruz.

Akıllı kameralar geliştirme konusundaki çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene içinde bu yeni ürünleri hazır hale getirmeyi planlıyoruz.

ASİSGUARD, sınır güvenliği alanında da bu yıl çok daha kapsamlı bir sistem geliştirdi. Yeni sistem, gözetleme kameralarının ötesinde farklı sistemlerin entegrasyonunu kapsayan bir çözüm haline geldi. Bu çözümde kullanılması planlanan sistemler arasında yurt içindeki firmalar tarafından üretilen döner kanatlı ve yere bağlı drone’lar, fiber-optik sensörler, zırhlı araçlar ve komuta kontrol sistemleri de yer almaktadır.

Diğer yandan geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ihracat odaklı olmaya devam edeceğiz. SONGAR’ın Afrika’daki iki ülkede sağladığı güven ve başarı ile yeni alanlarda projelerde söz sahibi olmayı hedefliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir