Hedef dünya genelinde ilk 10

Bugünkü konumu itibarıyla yurt dışı rakipleri ile başa baş rekabet edebilecek durumda olan Çeksan’ın hedefi, dünyada ilk 10 arasına girmek. Çeksan, bu doğrultuda kalite ve otomasyon tarafını sürekli güçlendirip güncelliyor.

1989 yılında kurulan Çeksan, 1994’e kadar iş makineleri satış, servis ve yedek parça hizmetlerinde faaliyet gösterdi. 1994’teki ekonomik krizin ardından bir senelik araştırma sonrasında farklı bir sektör olarak çevre temizlik ekipmanlarına yönelme kararı aldı. 1995 senesinde ilk üretimi olan ‘Hamarat’ı yani traktör arkası yol süpürme makinesini hizmete sundu. Hamarat, şu an traktör ile çekilen yol süpürme makinesi dendiğinde ilk akla gelen isim konumunda ye alıyor.

2002’de kamyon üstü vakumlu yol süpürme ekipman imalatına başlayan firma, 2008 yılına kadar yurt içi hizmetlerde kullandığı makinelerini gelen geri dönüşler doğrultusunda yeniledi.

Vakumlu yol süpürme makinesi ile katıldığı ilk yurt dışı fuarında (IFAT) makine sektörünün mevcut durumu, kendi konumları ve dünyaya açılmak için neler yapmaları gerektiği ile bilgilerle ülkeye dönen Çeksan, müşterilerin de gösterdiği ilgili ile ilk siparişini alıp ihracat yolculuğuna başladı.

Yerli pazarda olduğu gibi dünya pazarında da kalitesi ile öne çıkan Çeksan makineleri; dizaynından mekaniğine, montajından boyasına, satışından servisine kadar dikkat çekiyor.  

İki yıl süren ciddi iyileştirme ve geliştirme çalışmaları neticesinde yenilenmiş ürünleri ile aynı fuara 2010’da tekrar katılan Çeksan’ın ortaya koyduğu değişimler, kendisine yeni ihracat pazarlarının kapısını açtı. Yeni pazarlarla beraber yurt dışı ziyaretlerini de artıran şirket, her ülkenin dinamiklerini, taleplerini dikkate alacak şekilde teslimatlar gerçekleştirdi. Bunun yanında Çeksan’ı öne çıkaran konulardan biri, yaptığı teslimatlardan sonra verdiği hizmetler oldu. Şirketin satış sonrası takipteki başarısı kendisine önemli bir güven ortamı da sağladı. Çeksan, müşterilerine sağladığı güven ve anında cevap desteği ile portföyünü de sürekli olarak genişletiyor.

Yakaladığı ivmelenmenin azalmaması için sürekli gelişmesi ve değişmesi gerektiğinin farkında olan Çeksan, bu doğrultuda makinelerine yeni özellikler kazandırıyor, talebe uygun yeni ürünler geliştiriyor. Bunun için de ülke ihtiyaç analizini eksiksiz yapmak için Ar-Ge çalışmalarını artırıyor.

2016 yılından itibaren ürün yelpazesini oldukça genişleten ve onlarca ülkeye makine teslimatı sağlayan Çeksan, küresel pazardaki yerini de bu tarihten itibaren iyiden iyiye sağlamlaştırdı. Kalitesini de uluslararası boyutta rekabetçiliğe taşıdı ve “Avrupa malı en iyidir” algısını kırdı. Şu an yurt içinde kamyon üstü süpürge makinelerinin tamamı yerli üretim. Hidrostatik makinenin ülkeye girişi ise çok az adetlerde. Ve bu durumun oluşmasında Çeksan’ın payı son derece güçlü.

2018 itibarıyla sektör, çevresel hassasiyetlerin artması ile bir kabuk değişimine gitti. Hidrostatik yürüyüşlü kompakt makineler çoğaldı, hatta elektrikli ürünler öncelikli tercih oldu. Değişimleri takip edip kendini güncel tutan Çeksan, bu alanda da başarısını ortaya koydu ve 2018 yılındaki IFAT fuarında kamyon üstü elektrikli yol süpürme makinesini sergileyen ilk firma oldu.

Çeksan, bugün itibarıyla; Hamarat (traktör arkası yol süpürme), VKM (kamyon üstü vakumlu yol süpürme), CityRay (kamyon üstü vakumlu yol süpürme), e-CityRay (kamyon üstü elektrikli yol süpürme), Citymose (hidrostatik yol süpürme), Camello (kamyon ile çekilen yol süpürme), CityEagle (kamyon üstü mekanik yol süpürme), BatteryFly (elektrikli yol süpürme) sınıfı ürünleri ile cadde ve sokak temizliğinde kullanılan tüm makineleri üreten bir firma olmanın gururu ile yoluna devam ediyor.

Sadece temizlik yapan bir makineden ziyade uzun yıllar çalışan, gürültü kirliliği standartların altında olan, sarf malzemelerin kullanım süresini uzatan makineler üreten Çeksan, müşterilerinin yılda ortalama yüzde 12 tasarruf etmesini sağlayarak, onların ürün tedarikinin yanında verimlilik de sağlıyor.

Çeksan, bugün yedi kıtada 200’ü aşkın ülkeye sorunsuz ürün sağlıyor.

Sürdürülebilirlik kalite anlayışının bir parçası

Süpürme sektöründe dünya genelinde ilk 10’da yer alma hedefi ile ilerleyen Çeksan, son beş yılda başlattığı sıkı değişimin meyvelerini toplayarak, alışılmışın dışına çıkmaya başladı.

Kalite anlayışını felsefesinin temeline oturtan firma, bu kalite anlayışına yalnızca mühendislik ve malzemeyi eklemekle kalmıyor, değerleri de dahil ediyor. Çeksan, standardize edilmiş ve genellikle alışılagelmiş çevre temizlik makineleri özelliklerinin yanı sıra özellikle insana ve doğaya dair yaptığı çalışmalar ile kalite anlayışını multidisipliner bir yere taşıyor. Çöpler toplanırken ortaya çıkan tozdan gürültü kirliliğine ve çevreye salınan emisyonlara kadar tüm konularda büyük bir duyarlılık gösteriyor.

Artan maliyetler sektörü yavaşlattı

Son dönemdeki maliyet artışları ve düzensiz fiyat değişmeleri karşısında hemen tüm firmalar gibi zorluklar yaşayan Çeksan, sektördeki tüm firmalar gibi bütçesel sıkıntılarla karşılaştı, fiyatları güncellemekte zorlandı. Araçlarında 3 bini aşkın birbirinden farklı parçalar kullanan Çeksan, özellikle döviz kuru bazında satışı yapılan ham madde alımında sektörle paralel problemlerle karşı karşıya kaldı. Artan maliyetlerden kaynaklı olarak yapılan stoklar, mecburen geciktirilen termin süreleri sektörü yavaşlatıp dinamizmi ortadan kaldırırken, Çeksan da bu durumdan kaçınılmaz şekilde etkilendi.

Pandemi sürecinde ciddi oranda işgücü kaybı yaşadıklarını açıklayan şirket, 2020-2021 yıllarında daralan piyasanın bu yılın ilk çeyreğinde, pandeminin de etkisinin azalması ile yaşadığı rahatlama ile normalleşme sürecine girdi. Bu sürecin ivmelenerek devam etmesini bekleyen Çeksan, her sene artırarak koyduğu hedeflerine bu senenin ilk üç ayında da ulaşmış bulunuyor. 

Yenilik öncelikler arasında

İhracat tarafındaki hedeflerini gerçekleştirmek ve daha üst seviyelere taşımak adına teknolojik yenilikleri üretim ve işleyiş süreçlerine adapte etme, fiziki olarak genişleme ve çoğalma, üretimde otomasyonu sağlayarak üretim adetlerini artırma ve kalite bazında “sıfır hata” prensibi ile üretim yapma hedefleri ile hareket eden Çeksan, özellikle üretim tarafında kalite çalışmalarını sorunsuz hale getirmeyi ve insan gücünün yerini robotlara devretmeyi öncelik haline getirmiş durumda.

Yeniliğin en temel prensiplerinden olduğunu sıklıkla yenileyen şirket hem sektörel hem de teknoloji bazında yerinde sayan ve adetler ile yetinen bir bakış açısından ziyade günbegün ileriye bakan ve geleceğini planlayan bir bakış açısına sahip.

Yurt dışındaki rakipleri ile baş başa rekabet edebilecek bir seviyede olan Çeksan, geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda yatırımlarına devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir