Gizil Enerji olarak mühendislik, taahhüt, dijitalleşme ve enerji çözümleri olmak üzere dört temel odakları olduğunu ifade eden Kurucu Ortak Esma Gülten; katma değerli mühendislik ve dijitalleşme alanlarında sektörlerinin merkez üssü olmayı hedeflediklerini açıkladı.
Ortağı Ali Utku Çan ile hayata geçirdiği şirketi Gizil Enerji’yi ‘yeni çözümleri ve fikirleri değerlendirmek ve evrimsel teknoloji dünyasında neler olup bittiğini takip etmek için tek noktadan hizmet vermek üzere’ bir araya getirdikleri dışa dönük, azimli ve entelektüel bir insan topluluğu” olarak tanımlayan Kurucu Ortak Esma Gülten, firmanın petrol, gaz, enerji, maden, kimya gibi tesisleri barındıran alanlarda hizmet verdiğini ve hizmet kapsamlarının enerji verimliliğinden iklim krizi ile mücadeleye, tasarım ve inşasından dijitalleşmeye kadar geniş olduğunu belirtti.
Mühendislik, taahhüt, dijitalleşme ve enerji çözümleri olmak üzere dört temel odakları olduğunu ifade eden Gülten, özellikle dijitalleşme çözümleri ile farklılaştıklarını söyledi: “Endüstri 4.0 kapsamında geliştirdiğimiz ‘dijital ikiz’ uygulaması sayesinde ülkemizde ve bölgemizde fark yaratıyoruz. Gizil, geliştirdiği yazılım sayesinde söz konusu tesisin dokümanlarını dijital ikizin içine entegre edebiliyor, operatör eğitimleri için kullanılacak eğitim platformunu bir oyun halinde dizayn edebiliyor. 2022’nin Mart ayında Almanya’da kurduğumuz Gizil GmbH şirketi ile katma değerli mühendislik ve dijitalleşme alanında bir üs olmayı hedefliyoruz.”
“Geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz”
Son dönemlerde artan maliyetlere de değinen Gülten, “Mart 2020’den beri yaşanan pandeminin etkileri hâlâ devam ediyor. Türkiye’de yaşanan enflasyon artışı sebebiyle yatırımlarda ağırlıklı olarak risk odaklı bakış açısı geliştirildi. Döviz kurundaki değişiklik nedeni ile çok acil olmayan yatırımlar da bir süre daha ertelendi. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sadece ülkemizde değil, tüm Avrupa’da da enerji arz güvenliğinin öne çıkmasına sebep olması ve yatırımların bu gözle tekrar değerlendirilmesi de sektörde bir yavaşlamaya neden oldu. Fakat bunların hiçbiri farklı stratejiler ile aşılamaz konular değil” dedi.
Yılın ikinci çeyreği ile beraber sektörde proje ve yatırım bazlı hareketlilik yaşanacağına dikkat çeken Gülten, 2022 hedeflerini ise şu şekilde aktardı: “Şirket olarak gelişen teknolojilere odaklanıyoruz. Gizil, sürdürülebilir bir çeşitlendirme ve genişleme planı izliyor. Bizim için 2030 yılına kadar birincil hedef, geleceğin enerji ve dijitalleşme teknolojilerinin önde gelen sağlayıcılarından biri olmaktır.”
Gülten sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ülkemizin Gizil’ini ortaya çıkarmak için çalışıyoruz, bunun için de geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz. Bir süredir sürdürdüğümüz Futuneer programı ile yeni mezun ve genç mühendislerimizin mesleki gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Uluslararasılaşma stratejimiz ile sadece fiziksel sınırları değil, sanal sınırları da aşmaya devam ediyoruz.”