Yapay zekâyla çimento üretiyor

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve karbon vergisi kapsamında enerji yoğun sektörlerin başında gelen çimentoda Türk firmaları uyum sağlamak için yeşil yatırımları devreye alıyorlar.

Türkiye’nin en büyük yapı malzemesi şirketlerinden Akçansa, ihracattaki payını artırmaya hazırlanıyor. Bu yılın ocak-mart döneminde ihracat gelirini TL bazında % 180 artıran şirket, toplam üretimin % 50’sini ihraç etmeyi hedefliyor. Heidelberg Cement Mediterranean Basin Holdings ile Hacı Ömer Sabancı Holding’in ortaklığında bulunan ve % 20.57’si halka açık olan Akçansa, inovasyon ve dijital dönüşüm yatırımlarını artırıyor.

Çimentoda en büyük ihracatçılar arasında olduklarını belirten Akçansa Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırık, “Ürettiğimiz kaliteli çimentoyla ihracatta öne çıkıyor, ülkemizin ekonomisine çok önemli katkı sunuyoruz” dedi.

ABD’nin güçlü tedarikçilerinden olduklarını vurgulayan Kanadıkırık, bu alanda ana pazarlarının ise ABD ve İsrail olduğunu belirtti.

Avrupa’nın kaliteli biyokütle atığını alıp enerjiye çevirebileceklerini kaydeden Kanadıkırık, “Atıkların ayrıştırılarak milli değere dönüştürülmesi taraftarıyız. Kontrollü olarak kaliteli biyokütle atığını getirebiliriz” diye konuştu.

Çanakkale, Büyükçekmece ve Samsun Ladik’te çimento fabrikaları, Ambarlı ve Çanakkale limanları, Aliağa, Ambarlı, Marmara Ereğlisi ve Yalova terminallerinin yanı sıra 30’a yakın hazır beton tesisi bulunan şirket, inovasyon ve dijital dönüşüm yatırımlarını da hızlandırdı.

Çanakkale fabrikasındaki döner fırınlarda ve değirmenlerde yapay zekâ ve bulanık mantık algoritmaları destekli, sensör verileri üzerinden insandan bağımsız yapılan operasyonlarla çimento üretimi otonom olarak yapılıyor.

‘Expert Sistem’ projesiyle ilk aşamada ürün kalitesinde iyileşme, % 3 kapasite artışı, değişken giderlerde % 1.2 düşüş ve elektrik tüketiminde % 1.1 azalma sağlandı.  Akçansa’nın bu alandaki yatırım ve çalışmaları 3 fabrikasını da kapsayacak şekilde genişletildi.

Marka olarak yenilenebilir enerjide yatırım planlarının sürdüğünü belirten Kanadıkırık, “Bizim gibi enerji tüketen firmaların yeşil enerji yatırımlarını artırmaları lazım. Bu konuda lisanslamaya ilişkin devletten destek bekliyoruz, yatırıma hazırız. Çanakkale’de elektriğimizin yüzde 22’sini kendimiz üretiyoruz. Rüzgâr enerjisinin yanında güneş enerjisi santrali için de çalışmalar yapıyoruz. Rüzgârda da kapasite artışı bekliyoruz. Ürettiğimiz enerjiyi kullanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir