Mimar Kerem Büyük Kentsel dönüşümde standartları yükseltti

Artan maliyetlerle birlikte yeni proje sayısının her geçen gün azaldığı inşaat sektöründe kimi isimler yatırım hızını daha da arttırarak sektöründe ön plana çıkıyor. İstanbul Anadolu yakasında özellikle Kadıköy ve Maltepe ilçelerinde kentsel dönüşüm projelerini ardı ardına hayata geçiren Büyük Uzunlar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Kerem Büyük son dönemde sektöre yön veren isimler arasında yer almayı başardı.

Adeta Maltepe’nin Esenkent Mahallesi’ni baştan inşaa eden Kerem Büyük ’ün bölgede toplamı 2000’e konuta yaklaşan projeleri bulunuyor. Sosyal alan açısından zengin kalitesi ve mimarisiyle bölgeye emsal olacak projelere imza atan Mimar Kerem Büyük ile kentsel dönüşümden inşaat sektöründe artan maliyetlere kadar birçok konuyu konuştuk…

Kerem Bey hem benim hem de okurlarımızın ilk merak ettiği konu şüphesiz konut fiyatları artmaya devam edip etmeyeceğidir. Sizce konut fiyatları artacak mı?

Yaklaşık bir buçuk yıldır bütün demeçlerimde insanları konut yatırımı yapması noktasında teşvik ediyorum. Maliyetlerin artacağı ve bu artışın daha uzun süre devam edeceği buna paralel de konut fiyatlardaki artışın da durmayacağını söyledim. Halen de aynı noktadayım. Bunun yanında enflosyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortam da gayrimenkul yatırımı yapmak çok akıllı bir tercih olmaktadır. O nedenle bugün yarın ve ekonomik koşulların bu şekilde devam ettiği müddetçe insanların konut yatırımı yapması çok kritik. Bu enflasyon ortamda nakit varlıklarını korumaları mümkün olmayacaktır.

İnşaat sektöründe çok kurum hız kesmişken siz projeleri ardı ardına hayata geçiriyorsunuz. Sizce riskli değil mi?

Risk hayatın her alanında var. Önemli olan kontrollü risk almaktır. Biz sermaye yapısı güçlü bir kurumuz.3 kuşaktır sektördeyiz, proje geliştirme ve uygulama noktasında tecrübemiz su götürmez bir gerçek.

Bunun yanında biz üretmeliyiz. Eğer herkes durursa bu ülke için kim çalışacak. Olaya sadece ticari bakmıyoruz. Birikimimizi ülkemiz ve milletimiz için ekonomik değere dönüştürmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bunun içinde yaşadığımız topluma bir borç olarak görüyoruz.

Hangi projeleriniz var?

Abartmıyorum, İstanbul’un Anadolu Yakası’nın çok özel ilçelerinde çok özel lokasyonlarında bizim imzamızı görürsünüz. Şu anda özellikle Kadıköy ve Maltepe ilçelerine odaklandık. Âdeta Maltepe Esenkent’i yeniden dönüştürüyoruz desem yeridir. Kentsel dönüşümün hız kazandığı Esenkent’e sözleşme aşamasında olduklarımızla birlikte 10’a yakın projemiz var. Anadolu Park Sitesi, Ada Park Sitesi, Teras Park Sitesi, Ata Park Sitesi,Pera Park 1 ve Pera Park 2 sitesi projelerimiz Maltepe’de bulunan ve bölgede ön plana çıkan projeler. Bunun yanında Kadıköy Suadiye’de Elit Park başta olmak üzere 3 projemiz daha var var.

        ‘’Öz sermayesi güçlü bir kurum olarak projelerimizde kredi kullanmıyoruz’’

   Projelerini kendi öz sermayesi ile hayata geçiren bir kurumuz. Yani satarız, insanlardan para toplarız sonra bununla projemizi yaparız diye bir düşüncemiz yok. Çünkü bu şekilde yola çıkılıp, satışlar planlandığı ölçüde gerçekleşmediğinde, önce projelerin üretim hızı düşüyor, sonra ise projeler duruyor ve mağduriyetler oluşuyor. Kontrolsüz risk alınarak, her şeyin iyi gideceği ön görülerek yapılan bu tür girişimler günün sonunda konut sahibi olmak isteyen insanlara ve sektörümüzün itibarına zarar veriyor. Bu nedenle de ben bir iş adamı olarak projemin en başından itibaren bütçemi çok iyi bir şekilde planlıyor ve projemin üretim aşamasına geçiyorum. Gerçekleşmesi güç hedefler koyup, gerçekçi olmayan vaatler ortaya atıp, tutulması güç sözler vermeyen bir kurumuz. 

Sizce, projeleriniz bulunduğu bölgelerde örnek gösterilen ve beğenilen projeler olmasının nedeni nedir?

Ben hayatayım boyunca hiçbir işi yapmış olmak için yapmadım. Yatırım yaptığım her alanda mükemmeliyetçi bir anlayışla hareket eder, her şeyi baştan en iyi şekilde planlar ve başarımı şansa bırakmam. İnşaat sektöründeki geldiğimiz nokta bu anlayışımızın güzel birer meyvesidir. Ben bir projenin en başından itibaren çok detaylı çalışıyorum, alanında uzman mühendis ve mimar kadromla insanlar için mükemmel bir yaşam alanı oluşturacak detayları en ince ayrıntısına kadar planlıyoruz. Neyi, nasıl, ne şekilde yaparsak insanların mutluluğunu maksimum seviye de oluşturabiliriz?  Gibi sorularının cevaplarını arar buluruz.  Bunla beraber aynı hassasiyeti üretim kısmında da sürdürüyoruz. Kendi sınıfında en kaliteli olan malzemeyi bütçesini düşünmeksizin projemizde kullanırız. Proje geliştirme ve malzeme seçimindeki hassas tutumumuzu sıfır hata ile işçilik uygulayarak sürdürürüz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir