“2023 Odağımız İnsan, Müşteri, İnovasyon ve Dinamizm”

Sürdürülebilir büyüme anlayışının merkezine çalışanları alan Kordsa’nın 2023 yılında “insan, müşteri odaklılık, inovasyon ve dinamizm” odağı ile hareket edeceğinin altını çizen İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Eray Karaduman, çevik çalışma kültürlerinin ve inovatif iş anlayışlarının bu misyonlarının en önemli destekçileri olacağını aktardı.

2022 yılını “doğru yolda ilerlediklerinin bir göstergesi olan” 30’dan fazla ödül ile kapatan Kordsa İnsan Kaynakları departmanının 2023 yılında “insan, müşteri odaklılık, inovasyon ve dinamizm” odağı ile hareket edeceğini kaydeden İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Eray Karaduman, dijitalleşme ve hızla değişen iş dünyasının gerekliliklerine uygun çevik çalışma kültürü ve veri bazlı karar alma yapısının da kendilerine bu yolculukta eşlik edeceğini söyledi.

Hızla gelişen teknoloji ve dünyadaki değişimler ışığında “yeni normal” yerine “dinamik normal” kavramının benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Eray Karaduman, Kordsa’nın İK stratejisinin her türlü değişime ve gelişime hazır şekilde oluşturduğunu belirtti ve hem mevcut hem de geleceğin Kordsa çalışanları için bu değişimi somut hale getirecek ve onların gelişimine destek sunacak uygulamaları devreye aldıklarını kaydetti.

Öncelikle Kordsa İK bölümü olarak 2023’e nasıl bir hedef ve strateji ile girdiğinizi aktarabilir misiniz? Bu strateji ve hedef, mevcut ve gelecekteki çalışanlarınız ve elbette şirketin değer kazanması noktasında nasıl bir anlam taşıyor?

Ekip olarak, başarılı projelerimizle 30’un üzerinde ödül kazandığımız muhteşem bir yılı geride bıraktık. 2023’ün bu taze günlerinde Kordsa ve iş dünyasının dinamikleri çerçevesinde önümüzdeki beş yılın hedeflerini belirdik ve tüm Kordsa çalışanlarıyla yaptığımız anket ve dijital workshop’larla bizi bu hedeflere taşıyacak değerler setimizi yeniledik. 2023’te her birimiz “insan, müşteri, inovasyon ve dinamizm”i odağımıza alarak yürüyeceğiz. Dijitalleşme ve hızla değişen iş dünyasının gerekliliklerine uygun çevik çalışma kültürümüz ve veri bazlı karar alma yapımız da bizlere bu yolculukta eşlik edecek. Hayatı güçlendirme misyonumuzu “büyümeye kararlıyız” mottomuzla gerçekleştireceğiz. Sürdürülebilirlik odağımızın en önemli parçasını oluşturan çalışanlarımızın gelişimi de buna paralel olarak evrilecek. Bu sebeple ekibimiz tarafından özel tasarlanmış liderlik gelişim programlarından yüksek lisans ve doktora desteğine, koçluktan tersine mentörlüğe, yenilenen dijital öğrenme platformumuza kadar uzanan eğitim ve gelişim destek paketimizle 2023’te de Kordsa’lıları güçlendirmeye ve onların yanında olmaya devam edeceğiz.

Çalışanlarımızın kariyer gelişimini desteklerken aynı zamanda yeni güçlendiricileri bünyemize katmak için de işveren markası çalışmalarımızı en çok tercih edilen işyeri olmak için uluslararası arenada genişletmeyi ve fark yaratan uygulamalarımızla bölgesinde ve sektöründe çalışılmak için tercih edilen şirket olmayı amaçlıyoruz.

Bildiğiniz üzere pandemi ile beraber en fazla dillendirdiğimiz kavramlardan biri “yeni normal” oldu. Bu kavram insan kaynakları yönetimi/yöneticileri için nasıl evrildi. Siz Kordsa İK ekibi olarak nasıl bir adaptasyon yaşadınız/yaşıyorsunuz?

Gelişen teknoloji hem işveren hem de çalışanın değişen ihtiyaçlarına bakarak, “yeni normal” yerine “dinamik normal” kavramını benimsememiz gerektiği kanaatindeyim. Kordsa’nın İK stratejisini de değişime her an hazır olma ve sürekli gelişim odağında oluşturuyoruz. Pazar araştırmasına, eğitime, geribildirime ve her koşulda veri ile hareket etmeye verdiğimiz önemin temelinde de bu vizyon yatıyor. Üzerinde çalıştığımız projeleri sürekli olarak geliştirip yeni projeleri hayata geçirirken dört değerimizden biri olan “dinamizm”i bir yaşam biçimi olarak benimsiyoruz.

Aday ve çalışan deneyimlerinin her anına dokunan dijital projelerimizin yanı sıra “işin geleceği” başlığı altında hibrit ve uzaktan çalışma, esnek çalışma, dinamik veri analizi konularında da çalışmalarımızı beslemeye devam ediyoruz. İşin geleceği inisiyatiflerimizden çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik taahhüdümüz bu hedeflerimizi gerçekleştirirken yolumuzda bize kutup yıldızı olmaya devam ediyor.

Çevik organizasyon pandemi öncesinde de sıkça dillendirilen bir söylemdi ama son birkaç yılda daha fazla anlam yüklendi. Kordsa’nın hem Türkiye’de hem de dünya genelindeki yapılanmalarında nasıl bir çeviklik metodolojisi var?

Çeviklik “dinamik normal”in bel kemiklerinden biri. Güçlü Ar-Ge ve teknoloji yapımızın da çok büyük bir gerekliliği. Çıktı, müşteri ve etkileşim odaklı çalışma biçimini uzun yıllardır benimsemiş bir kurum olarak tüm ekiplerimiz bu düşünce yapısına sahip. Bulunduğumuz yedi ülkedeki çalışma arkadaşlarımızla aramızdaki iletişim ve iş birliğine verdiğimiz yüksek önem de bu durumu besliyor. Bu çevik yapının strateji ve uygulama tarafını güçlendirmek adına danışmanlık alarak günceli yakalamaya ve organizasyonumuzun bu anlamdaki kaslarını geliştirecekleri projelerde bir araya getirmeye özen gösteriyoruz.

Eğitim destek çalışmalarınızın çatı projesi olan ve Endonezya, Brezilya, ABD ve Tayland’daki fabrikalarınızda da yaygınlaştırmaya başladığınız “G.O. Reinforcers” projesini biraz açabilir misiniz? Proje, her bir ülke için farklı yerel değerler üzerinden mi ilerliyor, Kordsa’nın hangi değerleri bu ülkelerin kaynaklarını aynı potada eritiyor?

Global çalışma yapımız her bir çalışanımızın Kordsa’daki deneyiminde önemli bir yere sahip; staj programlarımızın da bunu yansıtmaması düşünülemezdi. G.O. Reinforcers staj programı dahilinde, faaliyet gösterdiğimiz her ülkeden üniversite öğrencileri, farklı bir ülkenin ekibine dahil olarak altı hafta boyunca proje yürütürken aynı zamanda programdaki diğer arkadaşlarıyla kültür etkileşiminde bulunuyor. Çoklu kültür ve farklı zaman diliminde çalışmamız neticesinde iş yapış biçimimizi pozitif yönde etkileyen uzaktan ve esnek çalışma modelini deneyimlemiş oluyorlar. Hem kapsayıcılık ve dahil edicilik hem de sürekli öğrenme ve gelişme vizyonlarımız doğrultusunda sürdürdüğümüz bu programda liderlerimizle çay sohbetleri, çevrim içi atölyeler ve eğitimlerle genç yeteneklerimizin kariyer gelişimlerine katkıda bulunmak için çalışıyoruz.

G.O. Reinforcers aynı zamanda geleceğin güçlendiricilerine Kordsa’nın değerlerini ve global çalışma kültürünü aktarmak için bir fırsat. Bir buçuk ay gibi kısa bir süre içinde olsa dahi gençlerimizle ortak değerlerimiz çerçevesinde buluşabilmek, genç yeteneklerimizin kazanımlarını ve destek verdikleri projelere katkılarını gözlemlemek bizler için mutluluk verici.

Proje, Kordsa’nın mevcut ve gelecekteki iş kaynağını şekillendirmenin, güçlendirmenin ve daha verimli hale getirmenin yanında ülkelerin genel çalışan yapısına da bir fayda sunuyor mu?

Katılımcılarımızla iletişimimizi baki kılmak bizim için önemli. Farklı gruplarda oluşturduğumuz mezun grupları ve program sonrası Kordsa içinde farklı ilerleme yolları ile bunu gerçekleştirebiliyoruz. Örneğin G.O. Reinforcers mezunu bir genç yeteneğimiz “Geleceğin Güçlendiricileri” staj programımız ile Kordsa’daki yolculuğuna devam ediyor, “Geleceğin Güçlendiricileri” programımızın mezunlarından ikisi stajlarına devam ediyor ve beş tanesi bizlerle tam zamanlı çalışmaya başladı. Staj programlarımız yoluyla Kordsa ile tanışan genç yeteneklerimiz global bir iletişim ağına dahil olmanın getirilerini deneyimlerken biz de Kordsa olarak gün geçtikçe güçlenen bir işveren markasıyla insan kaynağımızı geliştirme avantajına sahip oluyoruz.

 Bildiğiniz üzere son birkaç yıldır teknoloji entegrasyonunu konuşuyoruz ve aynı şekilde yeni iş modellerinden, çalışma süreçlerinden bahsediyoruz. Kordsa’nın teknolojik gücü ve Ar-Ge sağlamlığı insan kaynağına nasıl yansıtılıyor, dijital İK uygulamalarınızı açabilir misiniz?

Kordsa İnsan Kaynakları olarak, global yapımıza en uygun şekilde dijitalleşmeye odaklı durumdayız. Dünya standartlarındaki Ar-Ge yapımıza uygun şekilde, sektörümüz teknolojisinde en ön saflarda bayrak taşıyan ürünleri ortaya çıkaran güçlendiricilerimizi seçerken ve geliştirirken de en güncel metotları kullanıyor, trendleri yakından takip ediyoruz. Aday seçme aşamasında devreye aldığımız yeni dijital ölçme değerlendirme merkezimiz, işe alıştırma sürecini daha kolay ve keyifli hale getiren mobil işe alıştırma uygulamamızla yeni çalışanlarımızı en efektif ve objektif şekilde belirlemek, rollerine ve kültürümüze hızla uyum sağlamalarına destek olmak için yedi ülkede insan kaynakları faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Her kademeden çalışanımızın 7/24 faydalanabileceği çevrim içi öğrenme platformumuz The HUB için ise lansman aşamasındayız. Yine lansman aşamasında olduğumuz bir diğer projemiz de faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde kullanılacak tanıma ve ödüllendirme platformumuz “+Vibes” kullanıma hazır.

Dijital projelerimiz arasında aynı zamanda insan kaynakları verilerini kullanıp geleceğe dair tahminlerde bulunarak bugünden aksiyon alınmasına olanak sağlayan İK analitiği ve Stratejik Work Force Planing yazılım ve uygulamamızla Kordsa’nın geleceğini inşa ediyoruz.

Tüm bunların yanında son bir iki senedir değer göçü, çalışan bağlılığının kaybı, sessiz istifa gibi olumsuz kavramlar ve bunlara yönelik çözüm arayışları da şirketlerin gündem maddesi. Pandemi sonrası oluşan belirsizlik ve bilinmezlik kaynaklı psikolojik ortamın bunu tetiklemeyi sürdüreceği söyleniyor. Siz bu konuda neler söylersiniz? Çalışan rehabilitasyonu İK’da başarılı yöneticiliği ve şirketlerin geleceğini nasıl yapılandıracaktır?

Çalışan deneyimi kesinlikle odak noktalarımızdan biri, zaten bu odakla çalıştıkça bağlılık ve süreklilik de beraberinde geliyor. Çalışanının gelişimine, mutlu ve motive bir şekilde çalışmasına ciddi bir yatırım yapmayan hiçbir şirketin 2023 ve sonrasında başarılı bir performans sergilemesinin mümkün olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Bu kapsamda Kordsa olarak uzaktan ve esnek çalışma, dinamik ücretlendirme, gelişim ve yükseltme imkanları gibi temel çalışmalarımızın yanında güçlendiricilerimizin fiziksel ve mental iyilik hallerini korumalarına destek olacak farklı projeler de yürütüyoruz. “En iyi sen’i geleceğe taşı” mottomuzla yola çıkarken çalışanlarımızın ihtiyaç duyduğu her anda yanlarında olabilmek için hayata geçirdiğimiz Avita mobil uygulama desteği ve bedensel sağlıklarını güçlendirirken aynı zamanda sosyal fayda sağlamalarına imkan veren “Helpsteps” inisiyatiflerimizle de esenlik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sosyal kulüplerimiz, uzaktan çalışma sürecinde iletişimi ve sosyal öğrenmeyi destekleyen çevrim içi “Meydan” ve “Townhall” buluşmalarımız da buna hizmet ediyor. Bu gibi çevrim içi buluşmalarda Kordsa çalışanları bir yandan alanında uzman profesyonellerden güncel konularda bilgi alırken bir yandan da düzenlenen bilgi yarışmalarıyla keyifli zaman geçiriyor ve sosyalleşiyor.

Son olarak, Kordsa’nın seçme kriterlerinde adayların göz önünde bulundurması gereken kriterler neler, ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Kordsa’da benimsediğimiz “insan ve müşteri odaklılık, inovasyon ve dinamizm” değerlerine sahip, sürekli gelişimi/yeniyi arayan ve hep daha ileri gitmek isteyen yetenekleri keşfetmek ve birlikte çalışmak için heyecanlıyız. Global çalışma yapımıza uygun biçimde açık fikirli, farklılıklardan beslenen ve günceli yakından takip eden güçlendiricilerimizle büyümeye devam edeceğiz. Bizlerle güçlenmek isteyen yeteneklerin de çağın ve sektörün gerekliliklerine uygun şekilde değişim ve gelişime açık olduklarını göstermeleri, yeni fikirler üretmede cesaretli olmaları ve bunları hayata geçirirken aktif ve kesintisiz iletişim becerilerine sahip olmaları önem taşıyor.

“Aldığımız ödüller doğru yolda ilerlediğimizin göstergesi”

Karşılaştığımız zorluklar ve önceliklerimiz her geçen gün değişebiliyor. Buna karşılık verebilmenin ve hatta bir adım ötesine giderek proaktif yaklaşmanın yolu ise birlikte çalışacağımız ekip arkadaşlarımızı en doğru şekilde seçerek, onlara en doğru şekilde yatırım yapmak. Kordsa olarak insana her alanda verdiğimiz değerin örneklerinden biri bu amaçlara hizmet eden insan kaynakları inisiyatiflerimiz. Kordsa olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkedeki insan kaynakları ekiplerimizle her gün bu vizyon ile çalışıyoruz. Strong Bosses dergisinin öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri töreninden aldığımız “En İyi İK Projesi Ödülü” ve diğer ödüller de bu yolda doğru şekilde ilerlediğimizi gösteriyor ve bu tabi ki motive edici ancak başarı kriteri olarak çalışanlarımızın başarı ve mutluluklarını temel aldığımızı söyleyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir