“Biz, ‘sorumlu ve ahlaklı’ yapay zekâ uygulamalarını benimsiyoruz”

İsviçre’nin Davos kasabasında küresel ekonominin farklı alanlardaki paydaşlarını buluşturan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yıllık Toplantısı, bu yıl ‘Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği’ temasıyla düzenlendi. Bu yıl ki toplantıda Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan “Yapay Zekaya Özenle Yatırım Yapmak” başlıklı bir panelde konuşma gerçekleştirdi.

Yapay zekânın insanların yerini alacağına değil, insanların gelişimini destekleyeceğine inandıklarını belirten Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, çalışmalarını da bu yönde ilerlettiklerini ve yapay zekâ algoritmalarını mevcut görevlere dâhil olacakları şekilde eğittiklerini söyledi.

“Biz, ‘sorumlu ve ahlaklı’ yapay zekâ uygulamalarını benimsiyoruz”

Hepsiburada olarak kuruldukları ilk günden itibaren Türkiye’nin dijital dönüşümüne, gelişimine kaldıraç olma misyonunu benimsediklerini belirten Hanzade Doğan, “Teknoloji gücümüzü her zaman yerleşik sektörleri yıpratmaya yönelik olarak değil, onları geliştirmeye destek olmak, birlikte büyümek ve dijitalleşmelerinin hızlı sağlanması doğrultusunda kullanıyoruz. Yapay zekâ çalışmalarımızı da aynı felsefe ile devam ettiriyoruz. Biz sorumlu ve ahlaklı yapay zekâ uygulamalarını benimsiyoruz” diye konuştu.

Bu yönde attıkları adımlarla Türk Patent Kurumu tarafından patent verilen rota optimizasyonu modeli ile kuryelerin katettiği mesafede % 8 tasarruf sağlandığını kaydeden Doğan, “Platformumuzdaki 94 bin aktif KOBİ’nin kullanımına açtığımız öneri motoru perakendenin satışlarını arttırıyor. İnsansız çalışan mağazamızda yapay zekâ algoritmalarımızı benzer yönde geliştiriyoruz. Yapay zekânın insanların yerini alacağına değil, insanların gelişimini destekleyeceğine inanıyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde ilerletiyor, yapay zekâ algoritmalarını mevcut görevlere dahil olacakları şekilde eğitiyoruz” dedi.

“‘Ulusal Yapay Zekâ’ stratejisine tam desteğimiz var”

“Ülkemizdeki en büyük AR-GE merkezlerinden birine sahibiz ve merkezlerimizde 1.000’den fazla mühendis istihdam ediyoruz” diyen Doğan, sözlerine devamla “Bu açıdan kullandığımız teknolojileri dışarıdan ihraç eden değil, bu teknolojileri üretip geliştiren bir şirketiz. Gelişen teknoloji ve yapay zekâ uygulamaları nezdinde, bir anlamda devlet açısından da milli güvenliğin sağlanması kritik bir hal alıyor. Kendi vatandaşlarımızın ve müşterilerimizin verilerini korumak en önemli görevlerimiz arasında. Amerika ve Avrupa’nın, Çin’in kendi ülkelerindeki teknoloji şirketlerini satın almasını yasaklaması teknolojiyle oluşabilecek tehditlerin bir göstergesi. Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yayınladığı ‘Ulusal Yapay Zekâ’ stratejisine tam desteğimiz var. TÜBİTAK iş birliğimiz ile e-ticaret alanında yapay zekâ yetkinliklerinin ülkemizde geliştirilmesine yönelik bir yetkinlik merkezi kurduk.” değerlendirmelerinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir