Kurumsal seyahatin yeni rekabet alanı ‘B-LEISURE’

İş ve tatil seyahatlerini birleştirme trendinin, artık sektördeki herkese tanıdık gelen bir ismi var: B-leisure. “Business” (iş) ve “leisure” (dinlence) kelimelerinin birleşiminden oluşan bu terimi, 10 yılı aşkın bir süredir duyuyorduk. Covid-19 pandemisinin başlangıcında “acaba iş seyahatlerinin sonu mu geldi” diye düşünürken, bugün tam tersi bir tabloyla karşı karşıyayız.

İş hayatımızla kendimize ayırdığımız zaman arasındaki sınırın bulanıklaşmasından çoğumuz şikayet ederek bahsederiz. Deniz kıyısında dinlenirken telefonumuza mesaj bildirimi geldiğinde aklımıza gelen “acaba iş ile mi ilgili” sorusu, artık hemen herkesin aşina olduğu bir tedirginlik kaynağı haline geldi.

Başka bir açıdan baktığımızda ise, iş seyahatleri aklımıza toplantılardan önce gideceğimiz yerde yapabileceklerimizi getiriyor. Diyarbakır’a gideceksek “nerede, ne yemeli” önerileri dört bir yandan üzerimize yağmaya başlıyor. Ege’ye gideceksek birkaç saatliğine de olsa plaj yüzü görmek istiyoruz. Yurt dışına seyahat edeceksek, gittiğimiz şehirlerin belli başlı ziyaret noktalarını da bir şekilde planımıza dahil etmeye çalışıyoruz.

Üstelik artık bu fırsatları iş günü programlarımıza sıkıştırmakla da kalmıyoruz. Pek çok kişi, iş seyahatlerinin öncesine veya sonrasına izin günlerini ekleyip tatillerini de gittikleri yerde geçiriyorlar, iş seyahatlerine aileleriyle birlikte çıkıyorlar. İş ve tatil seyahatlerini birleştirme trendinin, artık sektördeki herkese tanıdık gelen bir ismi de var: B-leisure. “Business” (iş) ve “leisure” (dinlence) kelimelerinin birleşiminden oluşan bu terimi, 10 yılı aşkın bir süredir duyuyorduk. Covid-19 pandemisinin başlangıcında “acaba iş seyahatlerinin sonu mu geldi” diye düşünürken, bugün tam tersi bir tabloyla karşı karşıyayız. Sınırlamaların kalkmaya başlamasıyla birlikte sektördeki toparlanmayı ilk olarak iş seyahatlerinde gördük. Uzaktan veya hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, iş ve tatili birleştirme fırsatları da hızla artmaya başladı.

10 YILDA ALTI KAT BÜYÜME BEKLENTİSİ

B-leisure dediğimizde, talebin her yıl neredeyse yüzde 20 oranında arttığı bir segmentten bahsediyoruz. Tatili de içeren iş seyahatleri, şu anda toplam iş seyahati talebinin yüzde 30 ile 35 arasında bir kısmını oluşturuyor. 2022 yıl sonu itibarıyla neredeyse 500 milyon ABD Doları’na ulaşması beklenen pazar büyüklüğünün, 2032 yılında ise 3 milyar ABD Doları’na yaklaşacağı tahmin ediliyor.[1] Hiçbir turistik işletme, bu hızda büyüyen bir pazarı göz ardı edemez.

Konaklama sektörü de iş ve tatili bir araya getiren seyahatlere yönelik artan talebi yakından takip ediyor ve hazırlıklarını yapıyor. Elbette, bir otelin öncelikli olarak hitap edeceği misafir profili proje geliştirme aşamasının henüz başında bellidir. Yatırımcının güney kıyılarındaki bir otelden, sanayi bölgesindeki bir otelden veya şehir merkezindeki bir otelden beklentisi farklı olacaktır. Bununla birlikte artık belli olanakları ve operasyon unsurlarını yalnızca belli tip otellere özgüymüş gibi düşünemeyiz. Çocuklara yönelik aktivitelerin veya en güzel havuzların “iş oteli” olarak bildiğimiz tesislerde, en donanımlı toplantı salonlarının ise resort tesislerde karşımıza çıkmasına şaşırmamalıyız.

Uzun konaklama konseptine yönelik talepte de b-leisure seyahatlerle eş zamanlı olarak artış görüyoruz. Özellikle, Wi-Fi bulunan her yeri ofisi olarak kullanan “dijital göçebeler”, ziyaret ettikleri bölgeleri keşfetmek için daha uzun süre ayırabiliyor. Mutfaklı süitler ve benzer olanaklar, iş seyahatlerinin süresini uzatan misafirler de dahil olmak üzere uzun süreli konaklamalarda aranan özellikler haline geliyor.

Otellerin, bu trendlere uyum sağlamak için atabilecekleri başka adımlar da var. Misafirlerinize yalnızca otelinizi değil, aynı zamanda çevresini de tanıtabilmeli, konaklamalarını uzatmaları için sebepleri onlar için görünür kılmalısınız. İş seyahatlerini uzatmayı planlayanlara yönelik avantajlı fiyatlar ve paketler de talebi desteklemeye yardımcı olacaktır. Bu paketlerin kapsamı, otel odalarını ve olanaklarını çalışma günü içinde, gece konaklamaksızın kullanmayı mümkün kılacak şekilde genişletilebilir.

İş ve tatil amaçlı seyahatleri birleştirmeye yönelik ilgi aynı zamanda, turistik hizmetleri çeşitlendirmenin önemini vurguluyor. Her tür ziyaretçiye hitap edecek bir şeyler sunabilmek hem işletmeler hem de bu işletmelerin bulunduğu bölgeler için önümüzdeki dönemde rekabet gücü açısından daha da belirleyici hale gelecek.

[1] Future Market Insights: https://www.futuremarketinsights.com/reports/bleisure-tourism-market

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir