“Plusauth Kimlik ve Erişim Yönetimine Bütünleşik Bir Yaklaşım Getiriyor”

Bilgi teknolojileri alanında 15 yılı aşkın bir deneyimle hizmet sunan Ekinoks Yazılım’ın son ürünü PlusAuth’un tüm kimlik ve erişim sistemlerini tek bir çatı altında topladığını vurgulayan şirketin kurucusu Ali Toksoy, her türlü gelişmeyi hızlı ve efektif bir şekilde ürüne entegre ederek siber korsanların her daim bir adım önünde olduklarının altını çizdi.

 

Savunma sanayii, kurumsal çözümler, finansal çözümler ve güvenlik çözümleri başlıkları altında kamudan özele geniş bir müşteri yelpazesine bilgi teknolojileri alanında çözüm sunan Ekinoks Yazılım, son ürünü PlusAuth ile kimlik ve erişim sistemleri noktasında bütüncül ve son derece güvenlikli bir yapı oluşturdu. Her türlü şirketin mevcut döngülerini bozmadan sistemlerine kolayca entegre edebileceği ürünün sürekli güncellenen yapısı sayesinde siber korsanların her daim bir adım önünde olduğunu vurgulayan Ekinoks Yazılım Kurucusu Ali Toksoy, hazırlık ve Ar-Ge süreçleri devam eden birçok ürünün de kullanıma hazır hale getirilmeye çalışıldığını söyledi.

 15 yılı geride bırakan Ekinoks için 2023 yılında kurumsal ve teknolojik öncelikler neler? Yeni yılda nasıl bir strateji izliyorsunuz?

15 yılı aşkın tecrübemizle geride bıraktığımız süreçte, başta savunma sanayii olmak üzere birçok sektörde ciddi projelerin altından alnımızın akıyla kalktık. 2023 yılında ise artık projelerden edindiğimiz sektör bazlı yetkinlikleri ürün bazlı bir eksene oturtmayı hedefliyoruz. Bu alanda birçok farklı ürünü müşterilerimizin hizmetine sunmuş durumdayız. Ajandamızda hazırlık süreçleri devam eden birçok ürünümüz de mevcut.

Şu an için hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? 2023 için radarınızda hangi sektörler var?

Ekinoks Yazılım olarak hizmetlerimizi dört ana başlıkta topluyoruz; savunma sanayii, kurumsal çözümler, finansal çözümler ve güvenlik çözümleri. Uzun yıllardır hizmet verdiğimiz savunma sanayiinde proje bazlı ciddi bir tecrübe geliştirmiş durumdayız. Radar sistemleri, test otomasyonu gibi alanlarda hizmet sağlıyoruz. Kurumsal çözümlerimiz kapsamında Avrupa Birliği projeleri, mobil uygulamalar gibi konularda çalışmalar yürütüyoruz. Finansal teknolojiler alanında ise kredi platformu, risk ve fiyatlama-hesaplama uygulamaları gibi çözümlerimizle müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Son olarak, güvenlik çözümleri alanında da DevOps çözümlerimizin yanında PlusAuth ürünümüzle kritik alanlarda hizmetler sağlamaktayız.

 

Küresel iş birlikleri ve çözüm ortaklığı noktasında ne gibi çalışmalar içindesiniz?

Ekinoks Yazılım olarak, Türk yazılım sektörünün global ölçekte ciddi bir potansiyel oluşturduğunu düşünüyoruz. Bünyemizde barındırdığımız 130’u aşkın genç ve teknik ağırlıklı kadromuzla bir yandan yurt içindeki derinleşmemizi sürdürürken bir yandan da İngiltere, ABD ve Güney Amerika pazarlarındaki etkinliğimizi artırma anlamında ciddi çalışmalar yürütmekteyiz.

Kısa bir süre önce yeni ürününüz PlusAuth’u hizmete aldınız. Öncelikle PlusAuth nedir?

PlusAuth hem şirket içinde hem de bulutta konumlandırılarak, özelleştirilebilen ve ölçeklendirilebilir bir kimlik ve erişim yönetimi (identity access management) çözümüdür. PlusAuth sayesinde dijital ortamlarda kimlikleri, hizmetleri ve verileri yönetmek ve güvenliğini sağlamak mümkün olmaktadır. Single sign on, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), sosyal ağlar ile giriş imkanı gibi özellikleri ile birlikte uygulama güvenliğini üst düzeyde sağlayan bir kimlik ve erişim yönetimi ürünüdür. İster bulutta isterse lokal sistemler üzerinde olsun, şirketler herhangi bir dilde ya da ortamda geliştirdikleri uygulama veya API’yi yaşam döngülerini bozmadan ve BT ekiplerini zorlamadan, PlusAuth yazılım geliştirme kitlerinden birini kullanarak kolayca entegrasyon sağlayabiliyorlar.

 PlusAuth’u sektördeki türevlerinden ayıran tarafları neler? IAM çözümleri, siber güvenliğin en önemli bileşenlerinden biri haline geldi. Özellikle bu yönü ile müşterilere nasıl bir yeni vaatte bulunuyor?

Sizin de belirttiğiniz gibi IAM çözümleri dijital bankacılık, online alışveriş, Metaverse gibi gitgide sanal varlığımızı artıran ortamlar sebebiyle siber güvenlik anlamında artık bir zorunluluk haline gelmiş durumda. PlusAuth’u ayrıştıran en temel konu çok kolay ve hızlı bir şekilde her türlü sisteme güvenlikten taviz vermeden entegre edilebilir olması. Single sign on özelliğimiz ve OpenID sertifikamız sayesinde kimlik ve erişim yönetimi (identity and access management) alanında en güncel yapıların bir parçası olmamız da yine bizi ayrıştıran bir özelliğimiz. Aynı zamanda çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), sosyal ağlar ile giriş, single sign on gibi özellikler genellikle sektör içerisinde birbirinden farklı paketler olarak yer alıyor. PlusAuth ise bu hizmetlerin tamamını tek bir çatı altında kullanıcılarına sunuyor. Son olarak, modüler ve kullanıma göre özelleştirilebilir yapımız sayesinde her müşterimize kendi deneyimini oluşturma şansı sunmamızın da önemli bir ayrıntı olduğunu düşünüyoruz.

 İşletmeler büyüdükçe kimlikleri ve uygulamaları yönetmek için kimlik ve erişim yönetimi programları daha önemli hale geliyor. Diğer yandan bilgisayar korsanları da güvenlik ekiplerinin varlıklarını nasıl koruduklarına dair epey bilgi sahibiler. Bu noktada durmayan bir Ar-Ge ve geliştirmeye ihtiyaç var. Siz, bu durumda PlusAuth 2.0 ve ilerisi için neler düşünüyorsunuz?

Büyüyen işletmelerde, e- ticaret sitelerinde, finansal işletmelerde ve aklınıza gelebilecek her türlü alanda kimlikleri yönetmek artık bir zorunluluk. Global araştırmalara baktığımızda siber saldırıların önemli bir kısmını kimlikler üzerinden yapılan saldırıların oluşturduğunu görüyoruz. Kimlik güvenliği ve yönetimi ise bu noktada siber güvenliğin en önemli bileşenlerinden biri. PlusAuth sayesinde biz bu yükü müşterilerimizin sırtından alarak, kendi uzmanlık ve yetkinliğimizi sayesinde bir hizmet gibi sunuyoruz. Sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip ederek hızlı ve efektif bir şekilde ürünümüze ekliyoruz ve her zaman kötü niyetli oluşumların bir adım önünde yer almayı hedefliyoruz. Yakın zamanda SAML ve FIDO entegrasyonlarını ürüne dahil ettik. Blockchain digital identity teknolojisini de yakından takip ediyoruz. Ürünümüze entegrasyonu için de ön çalışmalara başladık.

PlusAuth mevcut çözümleriniz içinde nasıl bir konumlanmaya sahip olacak?

PlusAuth, yapısı gereği gerek mobil gerek web olsun birçok uygulamayı çok az bir eforla çok daha güvenli hale getiren bir uygulama olması sebebiyle, aslında tüm diğer çözümlerimizin de güvenlik bileşeni olmaya namzet bir uygulama. Günümüzde her dijital servis temelde insan hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan bir hedefle yola çıkıyor ve PlusAuth da bu uygulamaların hayatını kolaylaştırıp hem kullanıcılarının hem de kendilerinin güvenliğini bir üst kademeye taşıyor. Bu yönüyle gerek kendi iç servislerimiz olsun gerek müşterilerimiz olsun PlusAuth’un hitap ettiği alanın çok geniş olduğunu düşünüyoruz. Her servisin onu kullanmak isteyen kullanıcıların gerçekten iddia ettikleri kişi olduklarından ve niyetinin iyi olduğundan emin olup ancak o koşulda servisin içerisine girmesine izin veren bir kapı görevi görüyor.

Bu sene içinde veya yakında zamanda devreye alacağınız yeni ürünler olacak mı?

Daha önce de belirttiğim gibi Ekinoks Yazılım olarak 15 yılı aşkın süredir projelerimizle edindiğimiz deneyimi ürünlerimize aktardığımız bir strateji izliyoruz. PlusAuth aslında bunun en net örneklerinden bir tanesi. Benzer şekilde ASELSAN ve Türk Telekom gibi Türkiye’nin dev şirketlerinde edindiğimiz test otomasyon yetkinliklerini Testingear adını verdiğimiz test ve süreç otomasyonu ürünümüze harmanlamış durumdayız. Yine global pazarda yarışan Finso ürünümüz ile tüketicilerin alışveriş ve nakit ihtiyaçları için kredi almalarına veya alışverişlerini nakit olarak ödemelerine olanak tanıyan mobil bir platform sunmaktayız. ActaBox ürünümüzle kullanıcıların tüm belge ve medyalarını yatayda ve dikeyde genişleyebilir bir donanım mimarisi üzerinde saklayabilmesini, dinamik bir şekilde içeriklerinde arama yaparak erişebilmesini ve iç ve dış kullanıcılarıyla paylaşabilmesini sağlamaktayız. Bunlara ek daha birçok ürünümüzün de Ar-Ge çalışmalarına devam etmekteyiz.

Ekinoks olarak, nasıl bir teknolojik gelecek öngörüsü içindesiniz?

Ekinoks bu teknolojik geleceğin içinde nasıl bir yer edinecek? Tüm insanlık olarak global çapta sanal varlığımızın eksponansiyel olarak artmaya devam edeceği görüşündeyiz. Türkiye’nin yetiştirdiği kaliteli ve teknik kaynakların bu pazarda ciddi bir potansiyeli olduğuna ve geleceğin bu anlamda birçok iyi gelişmeye gebe olduğuna inanıyoruz. Firma olarak varlığımızı global bir ölçeğe taşıyarak hem ülkemizi bu alanda temsil etmeyi hem de ürünlerimizin potansiyelini uluslararası seviyede ispatlamayı hedefliyoruz.

Son olarak, bildiğiniz üzere ülkemiz geçtiğimiz Şubat ayında çok büyük bir afet yaşadı. Bu doğal afetin kırılganlığının azaltılmasında bilgi teknolojileri firması olarak siz nasıl bir rol aldınız?

Şubat ayında yaşadığımız afet ülke çapında hepimizi kenetledi. Yardıma ihtiyacı olanlar için herkes seferber olup elinden gelen her şeyi yaptı. Ülke olarak reaksiyon hızımız bu tip felaketlerde bizi ayakta tutan temel yetkinliklerimizin başında geliyor. Yardım etmenin en kolay yolu nakdi yardımlar olduğundan ve bu işlemler uzaktan da yapılabildiğinden dolayı bu platformların güvenliğini sağlamak da kritik önem arz ediyor. Biz de elimizden geldiği ölçekte güvenlik tecrübemizi asıl amacı insanlara yardım götürmek olan platformların güvenliğini sağlamak için seferber ettik. Bağış toplanan, iletişim sağlanan tüm platformların güvenliğini sağlamak adına PlusAuth’u ücretsiz olarak ihtiyaç duyan tüm kurumlara sunmak yönünde çalışmalarımız oldu. Bu sayede hem yardımda bulunmak isteyen vatandaşların güvenlik anlamında içi rahat etmiş olabilir hem de asli görevi insanlara yardım etmek olan kurumlar enerjilerini kimlik ve erişim yönetimi süreçlerine harcamaktan kurtulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir