Emlak Krizine Karşı Kamu Konutu Formülü

Konut fiyatları ve kiralarda artış nedeniyle kriz yaşayan İspanya ve Portekiz çözümü kamu konutlarında buldu. Avrupa Birliği’nde yüzde 7.5 civarında olan kamu konutu ortalamasının İspanya’da yüzde 1 ila 3, Portekiz’de ise yüzde 2 oranında olduğu tahmin ediliyor. Yaşanan krizle birlikte İki ülkede de bu oranın yükseltilmesi ile gençlere ve kira ödemekte zorluk yaşayan vatandaşlara barınak sağlanması için çalışmalara başlandı.

Türkiye’de olduğu gibi İspanya’da da konut ve gayrimenkul sektöründe ileriyi görebilmek adına 28 Mayıs’ta yerel seçimler, yıl sonunda da genel seçimlerin yapılması bekleniyor.  Seçim süreci devam ederken konut problemi ülkede en çok konuşulan konuların başında geliyor.

Krize yönelik planlama dahilinde harekete geçen İspanya, 2008 yılında yaşanan emlak krizi sebebiyle iflas eden bankalardaki gayrimenkullerin satın alınması sonucu 2012’de kurulan Sareb adlı şirketin elindeki 35 bin konut uygun fiyatlarla kiraya verilecek. Bununla birlikte Sareb’e ait olan arazilere 15 bin konut daha inşa edilecek. Böylece hali hazırda 290 bin olan kamu konutu stoku artırılacak.

KİRA ARTIŞI GÜNDEMDE

Ülke genelinde gelecek haftalarda kira artışına yönelik planlamalar meclise sunulacak.

 İspanya’da bir emlak portalının yayınladığı verilere göre; mart ayında kira ücretleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak metrekare başına düşen miktar aylık 11,55 euro’yu buldu.

İspanya’nın komşusu Portekiz’de ise durumlar pek farklı değil. Ülkenin en büyük şehirleri Lizbon ve Porto’da da konut fiyatlarında dişe dokunur artışlar yaşanıyor. Portekiz’de 2022 yılında alınan kararla birlikte 2026 yılının sonuna kadar sosyal konutlara 2,4 milyar euro yatırım yapılması kararlaştırılmıştı. Geçen hafta da boş özel mülklerin devlet tarafından sosyal konuta dönüştürülerek kiralanmasına izin veren bir yasa meclise sunuldu. Sunulan yasanın onaylanması dahilinde konut fiyatlarının artışıyla birlikte yaşanan krizde iyileştirmeye yönelik harekete geçilecek.

Türiye’de de durum İspanya ve Portekiz’de yaşanan konut fiyatlarındaki artışın beraberinde getirdiği ekonomik krizden pek farklı değil.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nden yapılan açıklamada, Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında henüz toparlanma evresindeki küresel ekonomik konjonktüre rağmen sağlanan başarıyla birlikte Türkiye ekonomisinde artan güce dikkat çekilmişti. Aynı şekilde Ankara Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada da Türkiye’nin geçen yıla ve 2022 yılının 4’üncü çeyreğine ilişkin büyüme verileri değerlendirildi.

Ancak Verilere baktığımızda Konut fiyatlarında yaşanan artışın yalnızca Türkiye’ye özel olmadığını görüyoruz. Her İnsanın temel ihtiyaçlarından biri olan barınma, dünya genelinde yaşanan bir sorun halinde karşımıza çıkıyor. Mevcut Türkiye ekonomisinde İnsanların en stressiz,kolay şekilde giderebildiği temel ihtiyaç yalnızca uyku olmuş durumda. Geçinme,beslenme gibi sorunların beraberinde çok uzun bir süredir barınma da geliyor. Evsizlik oranları geçmiş yıllara kıyasla artmış durumdayken insanların ülkelerinde temel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayarak yaşayabilmesi adına beklentimiz, enflasyon oranlarında ve ekonomide iyileşmeye gidilmesi yönünde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir