Mobilya, Kağıt Ve Orman Ürünleri İhracatı 2 milyar dolara yaklaştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden toplanan bilgilere göre, Türkiye’nin ihracatı yüzde 2,5 artışla 61,6 milyar dolar oldu. Bu oran, tüm zamanların en yüksek ocak-mart dönemi ihracatı olarak belirlendi.

Söz konusu dönemde mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü de ihracatta rekor oranlara ulaştı. Ocak-mart döneminde sektör ihracatı 1 milyar 963 milyon dolara yükselerek bu alandaki en yüksek ilk çeyrek gelirine imza atıldı. Şubat ayında yaşanan ve tüm Türkiye’yi yasa boğan, maddi manevi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin etkisiyle alanında düşüş yaşayan sektörün ihracatı mart ayında 760 milyon dolar olarak gerçekleşirken, yılın en yüksek ocak-mart dönemi ihracatı 216,6 milyon dolarla Irak’a yapıldı. Hemen peşindense 106,8 milyon dolarla İsrail, 100,2 milyon dolarla Birleşik Krallık geliyor.. Düşüş oranı Irak’ta yüzde 6,6, İsrail’de yüzde 12, Birleşik Krallık’ta yüzde 4,7 olarak belirlenirken geçmiş yıllara oranla İhracatın ilk üç pazarında da düşüş gözlemlenmesi dikkat çekiyor.

 En çok ihracat yapılan ilk 10 pazar arasındaki ülkeler ise Almanya, İran, Libya, ABD, Fransa, Rusya ve Fas olarak sıralanıyor.

İhracatta ilk 10 ülke arasındaki artışta ise ilk sırayı yüzde 181,7 ile Rusya alıyor. Hemen ardındansa artışta Yüzde 47,5 ‘lik oran ile İran geliyor.

Ülke ekonomisinin gündemden düşmediği dönemde Suudi Arabistan’a İhracatın da yüzde 5 bin 269 arttığı söyleniyor. Türkiye’nin 1 milyon doların üzerinde mobilya,kağıt ve orman ürünleri ihracatı yaptığı 109 ülke arasında en yüksek satış Suudi Arabistan’da yaşandı. Suudi Arabistan’a yapılan mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı ocak-mart döneminde yüzde 5 bin 269,1’lik artışla 31,6 milyon dolara yükselirken Onu yüzde 229,8’lik artışla Tayland, yüzde 215,9 ile Letonya, yüzde 181,7 ile Rusya, yüzde 114,7 ile Belarus, yüzde 103,2 ile Tacikistan takip ediyor.

Macaristan, Brezilya, Litvanya, Ukrayna, Sırbistan, Slovakya, Afganistan ve Kongo da yüksek artış yaşanan ülkeler arasında yer alıyor.

Hedefimiz 10 milyar dolar

İstanbul Mobilya, Kağıt Ve Orman ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı, Erkan Özkan ile verilere ilişkin yapılan röportajlar kapsamında yaşanan deprem felaketi sonrası mart ayında sektörlerin toparlanmaya başladığını dile getiren Özkan, ’’yaşanan deprem sonrası üretimde sekteye uğrayan sektörler mart ayıyla birlikte çarkları yeniden döndürmeye başlayarak üretimde hareketlilik kazandı. Böylelikle üretimle birlikte   ihracatta hareket kazandı.’’ Diyerek devam etti. Özkan ‘’100. Yılımızda Afet Bölgesindeki tüm firmalarımızın üretim faaliyetlerine dönebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Sektör olarak hem geçtiğimiz yılı hem de geçtiğimiz mart ayını geride bırakan rakamlara ulaştık. Bu istikrarı sürdürerek yıl boyunca artan ihracat rakamlarına ulaşmak istiyoruz. Tüm paydaşlarımız büyük bir özveriyle çalışıyor. Bu yıl için 10 milyar dolarlık bir hedef ortaya koyduk. Umuyoruz ki başaracağız.’’ İfadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir