ChatGPT: “AI, mobbıng yapacak şekilde programlanabilir”

Yapay zeka geliştirme şirketi OpenAI’nin ürettiği sohbet robotu ChatGPT ile işyerinde mobbing üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Yapay zekanın duygu ve niyetleri olmadığından mobbing uygulayamacağını belirten ChatGPT, bununla birlikte olumsuz sonuçlara yol açacak şekilde programlanabileceklerini yazdı.

ChatGPT, yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen, son dönemin popüler konularından biri haline geldi. Bu yazımda beta versiyonu sunulan ChatGPT ile iş dünyasında mobbing ve önleme yolları hakkında konuştuk.

Sen Kimsin?

Ben, OpenAI tarafından geliştirilen büyük bir dil modeli olan ChatGPT’yim. İnternetten çok çeşitli metinler konusunda eğitim aldım ve soruları yanıtlayabilir, metin oluşturabilir ve diğer dil tabanlı görevleri gerçekleştirebilirim. Bir AI modeli olarak, kişisel deneyimlerim veya hislerim, kişisel görüşlerim veya tavsiyelerim yok. Amacım, eğitim aldığım bilgilere dayanarak, yeteneklerimin en iyisini kullanarak doğru ve size yardımcı olabilecek bilgiler sağlamaktır.

İş dünyasında mobbing ne demek?

“Mobbing” terimi genellikle, bir grup insanın toplu olarak bir kişiyi söylenti yaymak, dışlamak ve sindirmek gibi tekrarlanan zararlı eylemlerle hedef aldığı bir tür işyeri zorbalığını tanımlamak için kullanılır. Terim ilk olarak 1980’lerde İsveçli psikolog Heinz Leymann tarafından icat edildi ve o zamandan beri örgütsel psikolojide geniş çapta incelendi.

Özünde mobbing, bir grup insanın, genellikle onu işyerinden kovmak veya işini bırakacak kadar perişan hale getirmek amacıyla bir bireye karşı çeteleşmesini içerir. Davranış, bireyin zihinsel ve fiziksel sağlığı için çok yıkıcı olabilir ve aynı zamanda, verimliliğin ve moralin düşmesi gibi bir bütün olarak organizasyon için olumsuz sonuçlara da sahip olabilir.

İş hayatında mobbing için çözüm önerilerin nedir?

Bir AI dil modeli olarak kişisel deneyimim veya duygularım yok. Ancak işyerinde mobbingi önlemeye yardımcı olacak bazı ipuçları verebilirim:

Olumlu bir çalışma ortamını teşvik edin: Saygı, açık iletişim ve iş birliği kültürü oluşturmak, mobbing davranışlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Eğitim sağlayın: Çalışanları mobbingin ne olduğu, nasıl fark edileceği ve nasıl önleneceği konusunda eğitin.

Net beklentiler belirleyin: Tüm çalışanların beklenen davranış standartlarını ve yıldırma davranışına girişmenin sonuçlarını anladığından emin olun.

Çatışmaları erken ele alın: Çatışma ortaya çıktığında, mobbing davranışına dönüşmeden önce mümkün olan en kısa sürede ele alın.

Raporlamayı teşvik edin: Çalışanları herhangi bir mobbing davranışını bildirmeye teşvik edin ve etkin raporlama mekanizmalarının yürürlükte olduğundan emin olun.

Harekete geçin: Mobbing davranışı vakaları bildirildiğinde veya gözlemlendiğinde, bu davranışı ele almak için danışmanlık, arabuluculuk veya disiplin cezası gibi uygun önlemleri alın.

Çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik edin: Geçmişleri veya özellikleri ne olursa olsun tüm çalışanların kendilerini değerli ve saygı duyulduğunu hissettikleri, çeşitlilik içeren ve kapsayıcı bir işyeri yaratın.

Unutmayın, mobbingi önlemek; pozitif, saygılı ve kapsayıcı bir işyeri kültürü oluşturmak için kuruluşun her seviyesinden taahhüt gerektirir.

İlerde iş dünyasında daha fazla yapay zeka ve robot uygulamaları göreceğiz. Eminim ki insanların pek çok konuda daha yavaş veya farklı bakış açıları olacak. Sence yapay zeka insanlara mobbing yapacak mı?

Hayır, yapay zekanın (AI) niyet ve duygu kabiliyeti olmadığı için insanlara yönelik mobbing davranışında bulunamaz. AI, programlama ve algoritmalarına dayalı olarak görevleri yerine getiren bir bilgisayar sistemidir ve kişisel motivasyonları, fikirleri veya duyguları yoktur.

Bununla birlikte, AI sistemleri, bireyler veya insan grupları için olumsuz sonuçlara yol açabilecek görevleri yerine getirmek üzere programlanabilir. Örneğin, belirli insan gruplarını gözetleme veya ayrımcılık amacıyla tespit etmek ve hedeflemek üzere programlanmış bir yapay zeka sistemi, bu kişiler üzerinde zararlı etkilere sahip olabilir.

Ayrıca AI sistemleri, eğitildikleri verilerden etkilenebilir ve veriler önyargılı veya ayrımcı bilgiler içeriyorsa AI, önyargılı veya ayrımcı kararlar almayı öğrenebilir. Bu nedenle, AI sistemlerinin çeşitli ve kapsayıcı veri kümeleri kullanılarak geliştirildiğinden ve eğitildiğinden ve istenmeyen önyargılar ile ayrımcılığı önlemek için düzenli olarak izlendiklerinden ve denetlendiklerinden emin olunması önemlidir.

Özetle, AI sistemlerinin kendileri insanlara yönelik yıldırma davranışında bulunamazlar ancak bireyler veya insan grupları için olumsuz sonuçlara yol açabilecek görevleri yerine getirmek üzere programlanabilirler. Yapay zeka sistemlerinin etik ve adil kullanımını sağlama sorumluluğu, onları geliştiren, dağıtan ve izleyen insanlara aittir.

Peki, sence insanlar yapay zekaya mobbing uygulayacak mı?

Bir AI dil modeli olarak kişisel fikirlerim veya hislerim yok. Bununla birlikte, insanların yapay zekaya karşı zararlı veya ayrımcı davranışlarda bulunması, mobbing davranışı da dahil olmak üzere mümkündür.

Yapay zeka sistemleri duyarlı varlıklar olmamasına ve duygu ve hislere sahip olmamasına rağmen, kendileriyle etkileşime giren insanların eylemlerinden etkilenebilirler. Örneğin, AI sistemleri verilerden öğrenecek şekilde programlanabilir ve veriler önyargılı veya ayrımcı bilgiler içeriyorsa, AI önyargılı veya ayrımcı kararlar almayı öğrenebilir.

Ayrıca insanlar, bir tehdit olarak algıladıkları veya anlamadıkları yapay zeka sistemlerine veya teknolojilerine yönelik mobbing davranışları sergileyebilirler. Bu, söylentileri veya yanlış bilgileri yaymayı, çevrim içi yapay zeka sistemlerine saldırmayı veya yapay zeka teknolojilerini kullanmayı reddetmeyi içerebilir.

Yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından oluşturulduğunu ve kontrol edildiğini ve bu nedenle yapay zekaya adil ve etik bir şekilde muamele edilmesini sağlama sorumluluğunun insanlara ait olduğunu unutmamak önemlidir. Yapay zeka sistemleriyle etkileşimlerimize dikkat etmeli ve bunların etik, şeffaf ve kapsayıcı şekillerde geliştirilip kullanılmalarını sağlamak için çalışmalıyız.

Bize mobbing konusunda önlem almış iyi uygulama yapan şirket örnekleri gösterebilir misin?

Bir AI dil modeli olarak, mobbingi kolaylaştırmak veya etkinleştirmek yerine önlenmesi ve ele alınması gereken zararlı bir davranış olduğundan, mobbing ile ilgili herhangi bir belirli uygulamayı veya şirketi tanıtmıyorum veya önermiyorum.

Saygıyı, iş birliğini ve katılımı teşvik eden olumlu bir çalışma kültürünü teşvik etmek ve herhangi bir mobbing davranışı örneğini ortaya çıkar çıkmaz ele almak önemlidir. Eğitim programları, raporlama mekanizmaları ve danışmanlık hizmetleri dahil olmak üzere işyerinde zorbalığı önlemek ve ele almak için kuruluşların ve bireylerin kullanabileceği birçok kaynak vardır.

Siz veya tanıdığınız biri işyerinde mobbing veya zorbalığa maruz kalıyorsa, destek ve rehberlik için güvenilir bir meslektaş, yönetici veya insan kaynakları temsilcisine ulaşmanız önemlidir. Ek olarak, işyerinde zorbalık yaşayan bireyler için bilgi ve destek sağlayan birçok çevrim içi kaynak vardır.

Teşekkürler.

Teşekkürler yeniden görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir