TÜİK, Konut Satış İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına yönelik konut satış istatistiklerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 2022 yılı mart ayında yapılan konut satış istatistiklerine kıyasla oranlar bu yıl yüzde 21,4 gerileyerek 105 bin 476’ya düştü. Konut satışlarını Ekonominin yanı sıra olumsuz yönde etkileyen sebeplerden biri de geçtiğimiz şubat ayında yaşanan ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem oluyor. Konut Satışlarındaki düşüşte deprem etkisiyle birlikte artan fiyatlar talebin düşmesine neden oluyor. Vatandaş her geçen gün artan enflasyon karşısında temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken artan konut fiyatları ev sahibi olmayı imkansız hale getiriyor.

Satılık ev fiyatlarında yapılan artışı ‘astronomik’ olarak niteleyen ve bu orantısız artışın satılık evlere olan talebi azalttığını söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konuşmasında “Fiyatlar çok yüksek. İnsanların alım gücünün üzerinde fiyatlar isteniyor şu an. Bu, talebi azaltan en önemli etkenlerden biri” ifadelerini kullandı.

Konut alım gücündeki düşüşün nedenlerinden bir diğeriyse; Kamu Bankalarının konut kredi faizleri düşük olsa da kredi kullanımının oldukça kısıtlı oluşu özel bankalardaki yüksek faiz oranlarına mecbur bırakıyor.

Satışta düşüşün nedenlerinden bir diğeriyse Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 81 Kentte Konut Projesi. Bu Proje kapsamında inşa edilecek 500 bin konut ve 250 bin konutluk arsa ile 50 bin iş yerinin duyurulmasıyla birlikte talepte azalma gözlendiği, bu azalmanın da satışlara düşüş olarak yansıdığı belirtiliyor.

TÜİK verilerine göre, yabancıya yapılan satışlarda da Temmuz ayından bu yana ciddi oranlarda düşüş gözleniyor. Yabancılara yapılan konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27 azalarak 3 bin 350 oldu. Ortadoğulu iş adamları ve Arap yatırımcılar Türkiye’nin mevcut seçim gündemi dolayısıyla yatırımlarını durdurdu. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı olmayan alıcılar Türkiye’de yaşanabilecek siyasi değişiklikler kapsamında Konut Satın alım haklarında yaşanabilecek değişiklikler nedeniyle Gayrimenkul Sektöründe ileriye dönük yatırımlar ve projelerin devamlılığı için seçim sürecinin sonuçlanmasını bekliyor. Dolayısıyla Yabancıya yapılan konut satışındaki düşüş, toplam satış oranlarındaki azalmayı da destekler nitelikte.

Yabancıya yapılan konut satışında düşüş gözlemlenirken, Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Türkiye’den bin 183 konut satın alması dikkat çekiyor. Satın alınan konutların büyük çoğunluğu Antalya’dan olurken,sırasıyla bin 133 konut satışıyla İstanbul ve 225 konut satışıyla Mersin geliyor.

Yabancıya konut satışında Rusya’nın Türkiye’ye talep göstermesinde en önemli etkenlerden biri de 24 şubat 2022 tarihli Rusya-Ukrayna savaşı olduğu gözlemleniyor. Veriler Rusya Vatandaşlarının sadece 2022 yılında Türkiye’den 16 bin 312 adet konut satın aldığını gösteriyor.

Yabancıya konut satışlarındaki artış için seçim sürecinin sonuçlanması beklenirken, Konut satış oranlarındaki arz-talep düşüşünün fiyatlara nasıl yansıyacağı da merak konusu. Konuyla ilgili yapılan röportajlar kapsamında Sektörde ileri gelen isimlerin beklentisi; Talepteki düşüşün, konut fiyatlarındaki artış hızını durdurması yönünde olduğunu söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir