Polisan 4 milyon euroluk yatırım yapacak

Kimya, boya ve liman işletmeciliği sektörlerinde faaliyet gösteren Polisan Holding’in yurt dışı yatırımları arasında yer alan ve şirket bünyesine 2013 yılında katılan Polisan Hellas, bu yıl 10’uncu yaşını kutluyor. Balkanların tek granül pet üreticisi olan Polisan Hellas, kuruluşunun 10. yılında yeni yatırımlarını hayata geçirecek.

Polisan Holding, Yuanistan’da yer alan fabrikalarında hayata geçen çalışmaları ve yeni dönem hedeflerini kamuoyu ile paylaşmak için Yunanistan’da bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu, “Gelecek dönemde katma değeri yüksek ürünlerle portföyümüzü genişleteceğiz” derken Polisan Hellas Ülke Müdürü Cenk Bitlis ise 2023 yılında 4 milyon avro değerinde yatırım yapacaklarını belirtti.

“Net kârımız % 483 artışla 1,6 milyar TL’ye ulaştı”

Basın toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında holdingin sahip olduğu şirketlere ve finansal tablolarına ait bilgiler paylaşan Polisan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Hacıkamiloğlu, “Polisan’ı Polisan yapan sektör kimyadır. Bu alanda çok önemli Ar-Ge çalışmaları yaptık ve yabancı ortaklıklar da bulunduk. Yurt dışında da Polisan Hellas fabrikası ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2022 konsolide gelirlerimizin % 76,8’inin kimyadan, % 13’ünün ise liman işletmeciliğinden geldi. Boya, bütçelendirmeye dahil olmadı. Geçtiğimiz yıl oldukça zor ama başarılı bir dönem oldu. Yılın ilk yarısı talep canlıydı, ekonomik aktivite yüksekti ve kur hızlı bir şekilde yukarıya doğru yükselmişti. Yaklaşık 4,2 milyar TL konsolide gelir elde ettik boya kısmı hariç. Net kârımız % 483 artışla 1,6 milyar TL’ye ulaştı” ifadelerini kullandı.

Novalak reçinesinde bu yıl yatırımlarını başlatmayı planlıyoruz “

Kimya alanında birçok ilke imza attıklarını belirten Hacıkamiloğlu, “Geniş bir portföyde üretimlerimizi sürdürdük. Özellikle yapıştırıcı alanında Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirerek gelecek dönemde katma değeri yüksek reçineleri daha fazla üretmeyi ve portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.

Marka olarak reçine üretimi konusunda % 40 ile sektör lideri olduklarını belirten Hacıkamiloğlu, “Novalak reçinesinde bu yıl yatırımlarını başlatmayı planlıyoruz. Dizel motorlarda kullanılan yakıtın emisyon değerini azaltan, çimento öğütülürken kullanılan enerjiyi düşüren, betonun mukavemetini artıran katkılar üretiyoruz” diye konuştu.

Yılda 200 milyondan fazla preform üretebiliyoruz “

1998’de kurulan Polisan Hellas’ı 2013’te Polisan bünyesine kattıklarını belirten Ülke Müdürü Cenk Bitlis basın toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında “Şirketimiz Yunanistan ve Balkanlardaki tek polietilen tereftalat (pet) granül üreticisi oldu ve önde gelen geri dönüştürülmüş pet (r-pet) granül üreticileri arasında yer aldı. Fabrikamız 15 dönümü kapalı olmak üzere toplam 75 dönümlük alan üzerinde yer alıyor. Yıllık üretim kapasitemiz 84 bin tona ulaştı. Bunun 5 bin 400 tonunu preform (pet şişe) üretiminin oluşturdu. R-pet üretim alt yapımız toplam kapasitenin % 30’una denk geliyor. Yılda 200 milyondan fazla preform üretebiliyoruz. Rekabetimizi korumak için sürekli olarak verimlilik ve yenilik yatırımlarımız devam ediyor. Sürdürebilirliğe de odaklanmış durumdayız” ifadelerini kullandı.

“2023 yılı için 4 milyon avroluk yatırım belirledik “

2021’de r-Pet preform üretimine geçtiklerini kaydeden Bitlis, “Planlama dâhilinde bu alanda yeni yatırımların startını da verdik. 2023 yılı için 4 milyon avroluk yatırım belirledik. Kolları sıvadık, yatırıma bu çeyrekte başlıyoruz. Bu bütçenin 3 milyon avrosunu r-Pet, geri kalanını ise iyileştirme ve genel bakım yatırımları oluşturuyor. Yunanistan’daki tek üretici biziz. % 70-75’ini biz satıyoruz. Yunan pazarına bir gün içerisinde mal teslim edebilirken, Balkanlardan gelen talebe 48 saatte cevap verebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirdikleri yatırım çalışmalarıyla pet pazarının stratejik oyuncuları arasında yer almayı hedeflediklerini belirten Bitlis, “Çünkü AB, 2025 yılına kadar % 25, 2030’a kadar % 30 olacak şekilde r-Pet kullanımını zorunlu hale getirdi. Ürettiğimiz ürünler, bu açıdan Polisan Hellas’a yeni fırsat kapıları açıyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir