Konforundan ödün vermeyenler için doğa dostu trend: ‘Glampıng’

Doğa içinde yüksek konforlu ve hijyenik bir konaklama deneyimi olarak da özetlenebilen glamping, şehir hayatından kaçmak isteyen fakat yaşam standartlarından, tatil vizyonundan ödün vermek istemeyenler için müthiş bir seçenek olarak günden güne daha da popülerleşiyor.

Globalleşen dünyada teknolojiye de bağlı olarak sınırların ortadan kalkması, seyahat alışkanlıklarının değişmesi, sosyal medyanın da etkisi ile kuşaklara bağlı yenilikçi arayışlar, pandemi sonrası uzaktan çalışma imkanlarının artması, sürdürülebilir politikalara olan hassasiyet gibi nedenler turizme katılım faaliyetlerini her geçen gün daha da çeşitlendiriyor. Hal böyleyken sektördeki yenilikçi kabiliyetinizi hem ürün açısından hem de hizmet noktasında her daim geliştirmeniz sizi birkaç adım öne taşıyor. Aksi taktirde birbirine benzer ürünler üreten betonerme yapılar, standardın üzerinde düşünemeyen, kendini yenilemeyen seçenekler gittikçe daha az talep görmeye başlıyor.

Ortalama insan ömrünün uzaması, insanların yaşamlarında daha fazla deneyim elde etmek istemelerine ya da hiç deneyim elde etmek istemedikleri farklı alanları, ürünleri, hizmetleri denemeye yöneltebiliyor. Melez-hibrit turistik ürün olarak da değerlendirilebilen, gelişen yeni turizm trendi glamping ise gezginlere modern konaklama lüksünü ve özgür bir kamp yapma fırsatını bir arada sunan yeni bir turistik ürün olarak karşımıza çıkıyor.

İngilizcede büyüleyici ve cazibeli anlamına gelen “glamorous” ve kamp yapmak anlamına gelen “camping” sözcüklerinin birleşiminden oluşan glamping kavramı yani lüks kampçılık ise tam da bu dönemde bu ihtiyaca cevap veren yeni bir trend. Doğa içinde yüksek konforlu ve hijyenik bir konaklama deneyimi olarak da özetlenebilen glamping, şehir hayatından kaçmak isteyen fakat yaşam standartlarından, tatil vizyonundan ödün vermek istemeyenler için müthiş bir seçenek olarak günden güne daha da popülerleşiyor.

KÜLTÜRÜN İLK ÖRNEKLERİ HÜKÜMDAR ÇADIRLARI

Her ne kadar modern dünyada yeni bir trend olarak vurgulansa da bu konsept aslında uzun bir geçmişe sahip. Tarihte benzerine rastladığımız ilk glamping’leri aslında hükümdarların çadırlarındaki dizaynlarda görebiliyoruz. Farklı coğrafyalarda hükümdarların yolculukları sırasında konakladıkları çadırlar, kendilerinin tüm ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan alanlar olup, mükemmele yakın bir konaklama deneyimi sağlıyordu. Hükümdarın kendisine ya da hane halkına hizmet veren dönemin çadırlarına ve geleneksel imkanlarına bakıldığında oldukça lüks ve farklı dizayn edilen bu çadırlar bu kültürün aslında ilk örnekleriydi. Ve 20. yüzyılın başlarında yeni bir konaklama kültürüne, anlayışına ilham olmaya başladı. İlk olarak özellikle safari için Afrika’ya giden ziyaretçilerin ve gezginlerin bu çadırların benzerlerini tercih etmeye başladığı, Afrika safarilerinin ardından doğa içinde konumlanan lüks konaklama çadırlarının dünyanın farklı coğrafyalarında da kullanıma girdiği söyleniyor. Doğada macerayı seven, çevreye duyarlı anlayışı savunanlara da hizmet eden bu turizm trendi genç kuşakların da ilgisi ile hızlıca gelişiyor.

SADELİK VE LÜKS BİR ARADA

Doğanın içinde, standartların üzerinde bir tatil deneyimi için glamping ile pek çok olanaktan yararlanmanız mümkün. Sadeliğin ve doğallığın lüks birleşim noktasını arayan glamping’ciler, tesislerin konaklama ve aktivite hizmetlerinin de tadını çıkarabiliyor. Doğada izole bir ortamda olmak tümüyle hareketsiz olmak anlamına mı gelir, elbette hayır. Glamping’de büyüleyici doğa içinde birbirinden güzel aktiviteler gerçekleştirme imkanı her zaman var. Mesela; trekking veya hiking turlarına katılmak, gölde kanoyla gezinti yapmak, balık tutmak, yoga nefes çalışmalarına katılmak bunlardan sadece birkaçı. Dolayısıyla glamping’i sadece doğada konforlu yataklar ve şık oturma alanlarından ibaret, tüm gün yatacağınız bir konaklama hizmeti olarak düşünmemelisiniz. Günümüz dünyasında değişen tatil konseptleri içinde glamping konsepti konaklama ve aktivite konusunda birbirinden güzel imkanlara sahip. Glamping’de sabahları kuş sesleriyle uyanıp, yöresel ürünlerle hazırlanmış kahvaltı hizmetleriyle güne güzel bir başlangıç yapabilir, öğle ve akşam yemeklerinizde organik ürünler ile bambaşka deneyimler yaşayabilirsiniz. Şehirdeki betonarme yapılardan uzak bir şekilde doğada vakit geçirmek, çocuklar için de güzel bir deneyim olabilir.  

GLAMPING İLE KAMP AYNI ŞEY DEĞİL MİYDİ?

Hayır değil. Glamping’de kamp aktiviteleri elbette mevcut ancak glamping’i camping’den ayıran bazı önemli noktalar elbette var. Örneğin, kampların olmazsa olmazlarından biri şüphesiz ki çadırdır. Fakat kampçılar çadırlarını yanlarında taşımak ve baştan kurmak durumundadır. Oysa glamping’de ziyaretçiler çadır kurmaya ihtiyaç duymazlar. Kurulu çadır, bungalov ve benzeri konaklama alanlarını kullanırlar. Kampçıların yanlarında olması gereken en önemli eşyalardan biri uyku tulumudur. Glamping’de ise uyku tulumlarının yerini konforlu yataklar alır. Glamping’cilerin uyudukları yataklar beş yıldızlı otel konforuna bile sahip olabilir. Kamp alanında kullanmak için portatif sandalye ve masa gibi eşyalara ihtiyaç vardır. Glamping’de ise ziyaretçiler bu tür eşyaları hazır bulur. Şık ve konforlu oturma grupları ve alanları doğanın keyfini daha rahat şekilde sürmeyi sağlar. Kamp tatillerinde yiyecek ve içecek temini konusunda imkanlar sınırlıdır. Ayrıca kap kacak temini de sıkıntılı bir süreçtir. Oysa glamping’de yiyecek ve içecek çeşitliliği lüks otellerle aynı düzeydedir. Üstelik kap kacak ihtiyaçlarını hizmet sağlayıcı karşılar. Glamping alanlarında banyolar lüks otellerdekileri aratmayan özelliklere sahiptir ve kamp alanlarında aktivite imkanları sınırlıdır. Glamping’de ise birçok geniş aktivite imkanı vardır. Bu nedenle glamping’de aslında kendinizi çeşitli konularda geliştirme fırsatı bile elde edebilir, hobilerinizden kopmadan tatilinizi yapabilirsiniz.  

Sayısız doğal güzelliğiyle Türkiye, özellikle pandemi sonrası dönemde glamping’de hızlı bir gelişme ivmesi yakaladı. Modern şehir hayatında alıştıkları yaşam standartlarını doğal ortamlarda koruyarak tatil yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler için Türkiye çok önemli bir destinasyon. Bu yazı vesilesi ile bu turizm çeşidini araştırmanızı ve hazır mevsimsel koşullar da müsaitken bu güzel coğrafyada hemen bir tatil planlamanızı öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir