“İnsan-robot uyumlu dijital bir iş kültürü inşa ediyoruz”

Dünyada benzeri olmayan bir iş modelini hayata geçiren Robot İstihdam Ajansı’nın geleceğin iş dünyasına yönelik, insan ve robotların birlikte uyumla çalışabildiği dijital bir çalışma kültürü inşa ettiğini ifade eden Canan Alkın, robot konusunda farkındalık arttıkça, aynı oranda kendilerine olan ilginin de artacağını belirtti.

 Türkiye’nin ilk robot ajansı olan Robot İstihdam Ajansı’nın Kurucusu ve Teknolojide Kadın Derneği’nin yöneticilerinden olan Canan Alkın, dünyada benzeri olmayan bu iş modelinin geleceğin çalışma ekosisteminin şekillendiricisi ve Endüstri 5.0’a geçişte Türkiye’nin çalışma kültüründe önemli bir katalizör olacağını ifade etti. Amaçlarının şirketlerin yarının iş dünyasına hazırlanmalarına yardım etmek olduğunu aktaran Alkın, asıl hedeflerinin ise insanlar ile robotların birlikte uyum içinde çalışabildiği ve birbirini geliştirebildiği dijital bir çalışma kültürü oluşturmak oluğunu söyledi.

İstihdam ettiğiniz robotlar ne gibi yetkinliklere sahip? Robotların istihdam edildiği pozisyonlar şirketlere nasıl artılar sağlıyor?

Dijital çalışanlar, kolaboratif robotlar ve hizmet robotları olmak üzere üç robot teknolojisini istihdam eden Robot İstihdam Ajansı, Türkiye’nin ilk robot ajansı olmakla beraber dünyadaki tek iş modelini temsil ediyor.

Dijital çalışanlar, bilgisayar tabanlı sistemler ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak iş süreçlerini otomatikleştiren ve insanların yükünü azaltan robotlar. Veri analizi ve raporlama yaparak, büyük veri kütlelerini analiz ederek anlamlı sonuçlar ve raporlar üretirler. İş akışları ve süreçlerini yöneterek tekrarlayan işleri otomatikleştirip iş verimliliğini artırırlar. Müşteri hizmetlerinde doğal dil işleme ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak müşteri sorularına cevap verebilirler. Tüm kurumsal süreçlerde görev alabilirler.

Kolaboratif robotlar (cobot); insanlarla birlikte çalışabilen robotlardır. İnsanlarla birlikte montaj hatlarında ürünleri birleştirme ve üretim süreçlerini kolaylaştırabilir; insan operatörlerle hassas ve detaylı işleri gerçekleştirerek mükemmel bir iş çıkarabilirler.

Hizmet robotları; genellikle halka açık alanlarda ve perakende sektöründe müşteri hizmetlerine yardımcı olan, işlemleri kolaylaştıran ve günlük hayatı daha konforlu hale getiren robotlardır. Ofislerde, halka açık alanlarda ve otellerde temizlik yapabilir, restoranlarda ve otellerde yemek dağıtımı ve servis hizmetleri sağlama konusunda personele destek sağlayabilir, ziyaretçilere rehberlik edebilirler.

Robotlar; hızlı ve hatasız çalışmalarından ve iş performansını artırmalarından dolayı verimlilik, maliyet avantajı, kalite artışı, tehlikeli işleri üstlenebildikleri için çalışan güvenliğini sağlayarak hem çalışanı hem işvereni korur. Ayrıca müşteri hizmetleri gibi alanlarda hızlı ve doğru cevaplar vererek müşteri memnuniyetini, rutin işlerden insanları kurtardıkları için de çalışan memnuniyeti ve sadakati sağlarlar.

Robotların işe alımı çalışanların yetenek ve becerilerini nasıl geliştiriyor ve onları nasıl etkiliyor?

Robotlarla iş birliği, çalışanların yeni teknik beceriler geliştirmelerine yardımcı olur ve yetkinliklerini artırır. Teknolojiyle uyumlu çalışarak, insanlar ve robotlar birbirlerinin güçlü yönlerini tamamlar ve etkili bir sinerji oluşturur. Bu iş birliği sayesinde çalışanlar, tekrarlayıcı ve rutin görevlerden kurtulup, daha yaratıcı ve stratejik işlere odaklanabilirler. Aynı zamanda, çalışanların teknolojiyle entegre olma ve dijital yetkinliklerini artırma fırsatı sağlarlar. Bu süreç, çalışanların geleceğin teknolojilerine uyum sağlamasını ve rekabetçi kalmasını destekler. Robotlarla iş birliği, iş dünyasının dönüşümünde önemli bir rol oynayarak, daha verimli, inovatif ve yetenekli bir işgücü yaratılmasına katkı sağlar.

İş süreçlerinin daha hızlı ve esnek bir şekilde yönetilmesi, iş stresini azaltarak, iş-yaşam dengesi oluşturur. Tehlikeli veya zorlu işleri yaparak, çalışanların güvenlik risklerini azaltır ve iş kazalarının önüne geçerek güvenli çalışma ortamı sunar.

Şu anki iş birlikçileriniz kimler, nasıl bir talep görüyorsunuz?

Bünyemizde her sektörde hizmet verebilen, birçok farklı yerli ve yabancı robotik çözüm partneri ile iş birliği içindeyiz.

Atık üretimini azaltan yeşil robotlardan ürünlerin test edilmesi, ürünlerin paketlenmesi, ambalajlanması, kalite kontrol süreçlerine katkı sağlayan cobot’lara, depoları akıllı hale getirerek bir yerden bir yere ürün taşıyan AMR robotlardan doğum günü pastasını masanıza getiren garson robotlara kadar geniş bir aday havuzumuz var. Robot ailemiz yapay zeka, 5G, IoT gelişimiyle daha da büyümeye devam ediyor.

Robotların Endüstri 4.0 ile daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlaması bu alanda yapılan yatırımların hız kazanması dünyada kabul görürken, ülkemizde ne yazık ki beklenen oranda değil. En önemli sebeplerinden biri, robot teknolojisini tam olarak anlayamamak. Devletin, STK’ların ekonomik büyümeye katkı sağlamak adına endüstriyel robotların kullanımı konusunda KOBİ’leri, halkı bilinçlendirmesi, yönlendirmesi, destek, teşvik ve eğitimlerle ilgiyi artırması gerekiyor. Biz de bu noktada robot yatırımı yapmak isteyen KOBİ’lere anahtar teslim projeler sunuyoruz. Fabrika ziyaretleri gerçekleştirerek ihtiyaçlarını belirliyoruz. Robot konusunda farkındalık arttıkça, aynı oranda bize olan ilginin de artacağını düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir