“KOBİ Fintech’i Olma Hedefimize Hızla Yaklaşıyoruz”

Finansal teknoloji çözümleri sektöründe her işletmenin erişebileceği bir altyapı oluşturma vizyonu ile hareket ettiklerini vurgulayan Haluk Yum, bu tabana yayılma anlayışı sayesinde KOBİ fintech’i olma hedefine adım adım yaklaştıklarını dile getirdi.

 Fiziksel ödeme alanında yüzde 40 gibi yüksek bir pazar payına sahip olduklarını, dijital ödeme tarafında ise yıllık 15 milyar TL’nin üzerinde bir işlem hacmini başarı ile yürüttüklerini belirten N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu A. Ş. Genel Müdürü Haluk Yum hem iştiraki oldukları Aktif Yatırım Bankası’nın hem de diğer iştirak şirketlerin varlığı sayesinde müşterilerine benzersiz bir deneyim sunma hedefi ile yollarına devam ettiklerini söyledi.

Finansal teknoloji çözümlerinde her işletmenin erişebileceği bir altyapı oluşturma vizyonu ile hareket ettiklerini vurgulayan Haluk Yum, bu tabana yayılma anlayışı sayesinde KOBİ fintech’i olma hedefine adım adım yaklaştıklarını dile getirdi.

N Kolay için yıl nasıl ilerliyor, 2023 bilançonuz eşliğinde nasıl bir ivme yakaladınız?

N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu olarak, 2023 yılını fiziksel ağımızda bireylere verdiğimiz hizmetler ve dijital kanallarda üye işyerlerine verdiğimiz POS hizmetleri olarak iki farklı dikeyde değerlendirebiliriz. Fiziksel ağımızdaki ana hizmetimiz olan fatura ödeme alışkanlığı her geçen gün fiziksel noktalardan dijital kanallara doğru geçiş yapmaya devam etse de halen faturalarını fiziksel noktalarda ödeyen fatura mükellefi sayısı 6-7 milyon haneyi buluyor. Hane başına ödenen ortalama fatura sayısını da 3 ila 4 olarak düşündüğümüzde 20 milyonun üzerinde fatura, fiziksel noktalarda ödenmeye devam ediyor. Bu alanda 2023 yılında yüzde 40 gibi yüksek bir pazar payına sahip olarak ve 15 milyar TL’nin üzerinde fatura tutarına aracılık ederek, sektör liderliğimize güçlü bir şekilde devam ediyoruz. Fiziksel ağımızda sunduğumuz fatura hizmetinin yanında abonelik başvurusu, kargo teslimi, ulaşım kart yüklemeleri gibi 15’ten fazla farklı hizmeti de müşterilerimizle buluşturuyoruz. Hizmet yelpazemizi her geçen gün genişleterek, müşterilerimizin tüm finansal işlemlerine N Kolay farkıyla aracılık etme vizyonumuzu sürdürüyoruz. Bir yandan da N Kolay’ın fatura ödeme altyapısı birçok kuruma hizmet vermeye devam ediyor. Son kullanıcıya dokunduğumuz fatura hizmetini, B2B ortaklıklar ile çok geniş bir kitleye ulaştırıyoruz. Sektörde yer alan onlarca ödeme kuruluşu ve firma, bizim fatura ödeme servisimizi kullanarak hizmet sunuyor.

Dijital ödeme sistemlerinde ise iddialı pazar payımızla hedeflerimizi büyüterek geliştirmeyi sürdürüyoruz. 2 binin üzerinde üye işyerimiz ve yıllık 15 milyar TL’nin üzerindeki işlem hacmimizle N Kolay farkını POS hizmetlerinde de başarıyla yürüttüğümüzü söyleyebiliriz. paynkolay markamızla sunduğumuz yenilikçi ürünlerle birlikte KOBİ’lere ve kurumsal şirketlere bütünleşik POS hizmeti veriyoruz. Hem sanal POS hem de fiziki POS’u aynı anda sunabilen ender ödeme kuruluşlarından biri olmak bizi farklılaştıran en önemli özelliğimiz. Ayrıca cep telefonu aracılığıyla ödeme alma işlevi gören CepNPOS ürünümüzle finansın teknoloji ile buluştuğu yenilikçi çözümleri de müşterilerimize sağlıyoruz. Müşterilerimiz için kartla ödeme almayı en yalın ve en güvenli şekilde sunmak istiyoruz. Finansal teknoloji çözümlerimize Türkiye’de her işletmenin erişebileceği geniş bir vizyonla bakıyor, tabana yayılarak KOBİ fintech’i olma hedefimize hızla yaklaşıyoruz.

N Kolay geride bıraktığı 16 sene zarfında elde ettiği konumlanmayı rakamlarla nasıl aktarırsınız?

N Kolay’ın temelleri 2007 yılında bir proje olarak atıldı ve 2013 yılından bu yana Aktif Yatırım Bankası’nın iştirak şirketi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 16 yıllık bu yolculukta yaptığı iş ve sunduğu hizmetler gereği daha önce örneği olmayan birden çok kurumun fatura tahsilatına aracılık etme adına sektörü oluşturan marka olarak tanımlayabiliriz. O günden bu yana geliştirdiği know-how ile birlikte stratejik adımlarla büyüyen ve örnek gösterilen bir iş modeli olarak görüldü. Kendi pazarında yüzde 40’ın üzerinde bir pazar payıyla halen liderliğini sürdürmektedir. 500’den fazla N kolay işlem merkezi, 3 bin 400’den fazla N Kolay noktası ve geliştirdiği iş birlikleriyle de 10 binden fazla para gönderme-alma ve fatura ödeme noktasıyla toplamda 14 bin fiziki noktada müşterilerine dokunan Türkiye’nin en yaygın fiziksel ağına sahip ödeme kuruluşu. Bu büyüklükte bir operasyonu yöneten tek ödeme kuruluşu olarak da sektörde tek başına büyük bir yer kapladığını görüyoruz. Bu noktada şunu iletmekte fayda var; 2000’lerin ilk 10 yılında fatura tahsilatına aracılık etmek hem bayiler hem de bizim için önemli fırsatlar barındırıyordu. N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu olarak bu fırsatı gerçekten çok iyi değerlendirdik. 6493 sayılı Ödeme Hizmetleri Kanunu’nun temellerinin de bu süreçte atıldığını, temsilci kabul kriterleri gibi birçok saha pratiğinin mevcut yönetmelikler için ilham kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Kendi açımızdan baktığımızda ise bu süreçte kanal yönetimi açısından önemli kazanımlarımız oldu ve edindiğimiz know-how’ı önümüzdeki dönemde dijital dünyaya da aktarmak istiyoruz.

Türkiye’de kartlı ödeme rakamları her geçen yıl artıyor. Bu ödemelere aracılık eden birçok ödeme şirketi var. Bu alanda sizi rakiplerinizden ayrıştıran özellikler neler? Müşterilerinize hangi avantajları sunuyorsunuz?

N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu olarak, bizi rakiplerimizden ayıran en önemli iki farkımızdan bahsedebiliriz. Birincisi, her biri birer esnaf olan 500’ün üzerindeki N Kolay mağazamızın aynı zamanda paynkolay temas noktasına dönüşerek önemli bir saha hakimiyetine sahip olmamız. İkincil büyük farkımız ise sanal POS, fiziki POS ve CepnPOS gibi ürünleri birlikte sunabiliyor olmak. Bu fark özellikle hem e-ticaret üzerinden satış yapan hem de fiziki noktaları olan kurumlar için bizi çok cazip kılıyor. Çünkü sadece tek bir ödeme kuruluşu ile çalışarak hem online hem fiziki ticaretlerini tek panelden görüntüleyebiliyor ve tek mutabakat ile operasyonel yüklerini hafifletiyorlar. Sekiz farklı kart programını da sunarak tüm kartlara taksit imkanını yine bu iki alanda sunabiliyoruz. Blokeli çalışma koşullarında da rakiplerimize nazaran çok cazip teklifler sunabiliyoruz. Bunların hepsi bir araya geldiğinde de benzersiz bir fiyatlama ve kapsam ortaya çıkarabiliyoruz.

N Kolay’ın, Aktif Yatırım Bankası iştirak şirketi olması ne gibi avantajlarını yaşıyor musunuz?

Bankamızın yarattığı büyük bir finansal ekosistem var. Biz de bu ekosistemin önemli bir parçasıyız ve bu ekosistem de yer alan diğer iştirak şirketlerle beraber büyüme fırsatı buluyoruz. Kendi alanlarında lider şirketler olan PAVO, UPT, Sigortayeri, SECOM ve E-KENT gibi diğer iştirak şirketler sayesinde halihazırda sunduğumuz ve gelecekte sunacağımız birçok ürünü beraber tasarlıyor, karşılıklı deneyim aktarımları yapıyoruz. PAVO’nun piyasaya sunduğu en yetenekli Android POS cihazlarıyla müşteri memnuniyetimizi en üst düzeyde tutabiliyoruz. Yakın gelecekte olmak istediğimiz yerin, tüm iştirak şirketlerin sunduğu hizmetleri üye işyerlerimizle tanıştırmak ve onların sunduğu avantajlar için bir köprü görevi görmek olduğunu söyleyebilirim.

Yakın gelecekten bahsettiniz. Hem kurumunuz hem de sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Gelecekte bizi neler bekliyor?

Türkiye’nin global fintech ölçeğinde muazzam bir gücü olduğunu düşünüyorum. Yetişmiş, deneyimi yüksek çalışan sayımız ve buraya yönelen gençlerimizle birlikte geleceğin çok daha parlak olduğunu söyleyebilirim. Bu ilerleme düzenli ve bir stratejiye bağlı kalarak devam ediyor. Hem kamu hem de özel sektör tarafında sektörün regüle edilmesi ve büyümeye dair desteklenmesi hepimizi mutlu ediyor. Kurumumuz adına daha önce bahsettiğim gibi Aktif Yatırım Bankası’nın yarattığı finansal ekosistem ve yeni teknolojilerimizle gelişmeye devam edeceğimizi görüyoruz. Ar-Ge çalışmalarımıza uzun zamandır devam ediyoruz ve meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başladık. Yapay zeka teknolojisinin gelişimini takip ediyor ve biz de bir parçası olmaya çalışıyoruz. Makine öğrenmesine dayalı fatura ödeme alışkanlıklarına dayanan ve en önemlisi iç görüden beslenen yeni projeler geliştirdik. Biz de geleceğin bir parçası olmak ve müşterilerimizin finansal hayatlarını kolaylaştırmak adına adımlarımızı atıyoruz.

2022 sonu ile beraber, son yıllarda yurt dışında örneklerini görmeye başladığımız açık bankacılık anlayışı ülkemizde de kullanıma girdi ve bazı bankalar aksiyon almaya başladılar. Bu sistem genel bankacılık adına ne anlama geliyor?

Bu yeni hareket alanı fintech’ler için nasıl bir değişim demek? En basit anlatımıyla, açık bankacılık ile birlikte halihazırdaki finansal kuruluşların merkezde olduğu dünyadan, hesap sahibi müşterinin merkeze alındığı bir dünyaya geçişin hızlandığını, nihai kullanıcı lehine bir rekabet ortamı oluşacağını söyleyebiliriz. Sektörde uzun süredir yer edinmiş ve müşteri kaybı korkusu yaşamayan bir dünyadan her an müşteriyi daha fazla düşünen bir dünyaya doğru geçiş yapacağını görüyoruz. Bu sayede finansal teknoloji şirketlerinin de müşterisini tanıma noktasında daha iyi veriye erişerek rekabet avantajı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu avantajın yansıması yine son kullanıcıyı etkileyecek ve müşteri odaklı, daha uygun maliyetli finansal servislere erişimleri kolaylaşacaktır. Özellikle bizim gibi teknolojiyi odağına alan ödeme kuruluşlarına etkisinin, finansal ürün ve hizmetleri genişleterek inovasyonu yüksek bir arzuyla tetikleyeceğini söylemek mümkün.

Son olarak, N Kolay olarak 2024 yılına nasıl hazırlanıyorsunuz, önümüzdeki dönemde N Kolay’dan ne gibi yenilikler duyacağız?

Günlük iş akışımızda paynkolay markamızın daha çok konuşulacağından eminiz. 2024 yılı POS hizmetlerimizi daha çeşitli ve daha avantajlı kılmak için adımlarımızı daha güçlü atacağımız bir yıl olacaktır. Yakaladığımız büyük bir ivme var. Bu ivmeyi bankamız Aktif Yatırım Bankası’nın da gücüyle daha güçlü bir hale getireceğimize inancımız tam. Bunun yanı sıra iştirak şirketlerimizle beraber geliştireceğimiz projelerin daha çok duyulacağı bir yıl olacak. Fatura ödeme servislerimizdeki enerjimiz ve motivasyonumuz da halen yüksek ve burada da iş birlikleri açısından bizi güzel gelişmeler bekliyor. 2024 yılında hem ülkemiz finansal teknolojiler sektörü adına hem de kendi adımıza benzersiz projelerimizle sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir