Dünyadaki mega projelere Türk bayrağını astı

Dünyanın en önemli projelerinde görev alarak, olmaz denilen işleri hayata geçiren Hareket Mühendislik, denize açılarak global pazarın zirvesine göz kırpıyor.

Dünyada değişik noktalara yayılmış dev projelerin taşımacılığını ve kurulumunu gerçekleştiren Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum, güçlü makine parkı ve referans niteliğinde projeler üstlenerek, ağır taşımada Türkiye’de birinci, Avrupa’da 4., dünyada ise 15. sırada yer aldıklarını söyledi. ESTAAwards of Excellence ödülünü iki kez Türkiye’ye getirdiklerini kaydeden Altunkum, başarılarının sırrının; terzi kusursuzluğuyla işe bakmaları ve mühendislik çalışması olduğunu belirtti.

Ağır taşımada 35 bin ton, kaldırmada 165 bin ton kapasite ile çalışan Hareket Mühendislik, tek parçada 25 bin ton taşıyabiliyor. Bu kapasiteye ulaşmak için son 15 yılda toplam 183 milyon dolarlık ekipman yatırımına imza atan marka bünyesinde 550 kişiye istihdam sağlarken; dünya çapındaki organizasyonları dikkate alındığında da 50 bin kişilik istihdam sağlanıyor.

“Dünyadan 50 milyar dolara yakın pay alabiliriz”

Altunkum, markanın ana faaliyet alanları ile ilgili olarak “Sektör, 24 iş kolunda hizmet verebiliyor. Bütün endüstriyel tesislerde varız. Enerji, gemi, altyapı, inşaat, nükleer enerji santralleri, petrol platform inşaatları ve rafineriler gibi sektörlerde çalışıyoruz. Bu sektörlerin kurulum, söküm ve montaj aşamalarında yer alıyoruz. Ama hep ikinci plandayız. Projelerin gizli kahramanlarıyız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de sektörde 5 bine yakın şirketin faaliyet gösterdiğini kaydeden Altunkum, sözlerine devamla “Türkiye’deki müteahhitlik sektörü 128 milyar dolarlık bir hacme sahip. Bizim Türk şirketleri olarak bunlardan aldığımız payın 5 ila 8 milyar dolar civarında. Bizim gibi diğer şirketler de global pazarlara açılabilirse dünyadan 50 milyar dolara yakın pay alabiliriz. İşimiz; müteahitlik sektörünü arkadan destekliyor diyebiliriz” diye konuştu.

“Ana hedefimiz offshore santrallerde çalışmak “

Altunkum marka olarak gerçekleştirdikleri projeler ve hedefleri ile ilgili olarak “Yük mühendisliği ve proje taşımacılığında dünyada özellikle gaz, enerji ve rüzgâr enerjisinin olduğu büyük projelerde Hollandalı ve Belçikalı firmalar ön planda. Şu anda bu firmalar offshore rüzgâr santrallerine kaymaya başladılar. Bizim de ana hedefimiz offshore santrallerde çalışmak, bu hedefimizi gerçekleştirmek için bazı görüşmeler yapmaya başladık” dedi.

 Şirketin şu an için Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere 3 kıtada faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Altunkum, “Amacımız, 5 kıtada çalışır hale gelmek ve global bir oyuncu olmak. Yurt dışı projelerde sadece şirketimizi değil ülkemizi de temsil ediyoruz. Bayrağımız yaptığımız işlerde hep yanımızda. Türkiye’de şu anda 12 bin megawatt rüzgâr santrali kurulmuş durumda” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir