“Gelecek, bugün gibi yavaş olmayacak”

İngiltere’nin Milton Keynes kentinde düzenlenen Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi’nde konuşma gerçekleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zekâya hazırlık konusunda dünyadaki ilk 50 ülke arasında hiçbir Afrika ülkesinin bulunmadığını belirtti.

Konuşmasında “Gelecek, bugün gibi yavaş olmayacak” ifadelerini kullanan Guterres, yapay zekânın ulaştığı hızın tahmin edilemez seviyelerde olduğunu söyledi.

Yapay zekâ kaynaklı farklı risklerin var olduğunu  ifade eden Guterres,”Yapay zeka hala gelişiyor ve yeni çözümler arıyor. Ancak açık olalım ki yapay zekanın yeni prensiplere ihtiyacı yok. Yapay zeka yönetimi için oluşturulacak prensiplerin hepsinin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve BM şartına uygun olması gerekir” diye konuştu.

Yapay zekânın bugün oluşturduğu riskler, uzun vadede negatif etkileri ve yapay zekânın oluşturacağı eşitsizliğe de değinen Guterres, “Yapay zekaya hazırlık konusunda ilk 50 ülke arasında hiç Afrika ülkesi yok. Dünyanın en geri kalmış 25 ülkesinden 21’i Afrika’da”  dedi.

Guterres, yapay zekâ teknolojilerinin sınırlı ülke ve şirketin kontrolünde olduğuna dikkati çekerek, “Bunu değiştirmek için sistematik bir çabaya ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Risklere karşı küresel bir bakış ihtiyacı olduğunu belirten Guterres, BM tarafından oluşturulan danışma kurulunun bu alanda yürütülen çalışmaları koordine ettiğini belirterek kurulun yılsonunda tavsiye kararları açıklayacağını kaydetti. Genel sekreter Guterres, bu kararların yapay zekâ yönetimi, bilimsel mutabakat sağlama, risk ve sınamaları değerlendirme konusunda yarar sağlayacağını belirterek, “BM bu alanda üzerine düşen rolü oynayacak” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir