Pakmil, 20 milyon euroluk yatırımla kapasite artırımına gitti

Adana merkezli olarak 1972 yılında kurulan ve imza attığı 20 milyon euroluk yatırım ile sektördeki 51. yılını kutlayan Pakmil Yağ ve Pamuk Sanayi İşletmeleri A.Ş, her türlü yağlı tohumu işleyebilecek günlük 750 ton kırma kapasitesine ulaştı.

Pakmil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rafet Milli, firmanın kökenlerine dair bilgileri paylaşarak, özellikle Adana’da pamuk üretiminin yüksek olduğu dönemlerde kütlü pamuk işleme tesisi kurduklarını ve sonrasında çırçır yatırımı gerçekleştirdiklerini belirtti. 1985-2014 yılları arasında pamuk işleme ve pamuk yağı üretimi yaptıklarını kaydeden Milli, 2014 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji karşılamak üzere 1.8 megavat kurulu güce sahip bir biyokütle tesisi kurduklarını belirtti. Bu testin pamuk, mısır, soya sapları, narenciye ve orman atıklarını enerjiye dönüştürdüğünü ekledi.

pakmil

2023 yılında son teknoloji ekstraksiyon yatırımını hayata geçirdiklerini ve her türlü yağlı tohumu işleyecek kapasiteye ulaştıklarını kaydeden Milli, önceki yağ fabrikasında sadece pamuk çekirdeği işlerken bugün soya, ayçiçeği, pamuk ve keten çekirdeğini kırarak ham yağ üretebildiklerini belirtti. Şu anda günlük 250 ton çiğit olmak üzere 750 ton tohum işleme kapasitesine sahip olduklarını ifade etti.

Adana’da pamuk üretiminin eski yıllara göre azaldığını belirten Milli, bu nedenle yeni yatırımların önemli olduğuna vurgu yaptı. Pakmil olarak tesiste üretimini gerçekleştirdikleri yüksek proteinli soya küspesinin, besi hayvanları ve kanatlı hayvanların gelişimine büyük katkı sağladığını, bu ürünün yem sektöründe yoğun ilgi gördüğünü aktardı.

Pakmil‘in enerji ihtiyacının yüzde 70’ini yeşil enerji kaynaklarından karşıladığını belirten Milli, yeni yatırımlarıyla enerji ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiklerini ifade etti. Milli, firmanın ham yağda iç piyasaya tedarikin yanı sıra ihracata da yöneleceğini ve bu kapsamda yeni bir perspektif kazandıklarını belirtti.

Türkiye’nin yılda 3.5 milyon tona yakın soya ithal ettiğini ancak yerli üretiminin sadece 150 bin ton civarında olduğunu dile getiren Milli, soya üretiminin artırılmasının ülkeye birçok fayda sağlayacağını ifade etti. Özellikle soya küspesinin, tavuk gibi kanatlı hayvanların kısa sürede gelişmesini sağladığını, yumurta kalitesini artırdığını ve ineklerin süt verimine önemli katkı sağladığını belirtti.

Milli, yeni sezon için şimdilik 4 büyük üretici ile sözleşmeli tarım anlaşması yaptıklarını açıkladı. Tesiste işlemek için 10 bin ton soya ithal etmek zorunda kaldıklarını belirten Milli, yerli üretimi artırmak ve dövizi içeride tutmak adına soya üreticilerini teşvik etmek gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir