Maalesef süre doldu. Kırmızı alarm! Ancak BAE bölgesindeki en büyük petrol şirketinin sahibi böyle düşünmüyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinin gezegen üzerindeki yıkıcı etkileri konusunda bir kez daha alarm zilleri çalıyor -ve bu kez, Dünya’nın hızla değişen ortamının yüzyılın sonuna kadar epik boyutlarda küresel bir felaketle sonuçlanabileceğini söylüyorlar.
161 ülkede 15.000’den fazla bilim adamının imzasını taşıyan ve BioScience dergisinde yayınlanan yeni bir makalede çevresel çöküşe doğru hızla ilerlemeye devam ederken “dünya gezegenindeki yaşamın kuşatma altında olduğu” konusunda uyarıyor.
Makalede, “On yıllardır bilim insanları, atmosfere zararlı sera gazları salmaya devam eden insan faaliyetlerinin neden olduğu artan küresel sıcaklıklar nedeniyle aşırı iklim koşullarının damgasını vurduğu bir gelecek konusunda sürekli olarak uyarıda bulunuyor”.
Oregon Eyalet Üniversitesi’nden yapılan bir başka açıklama, makalenin ciddiyetini yinelerken, elbette büyük hafifletme stratejileriyle birlikte bazı umut ışıkları da sundu. “İnsanlığın, dünyadan güvenli bir şekilde verebileceğinden daha fazlasını almasına ilişkin temel sorunu ele alan eylemler olmazsa, “Doğal ve sosyoekonomik sistemlerin potansiyel çöküşüne ve dayanılmaz sıcaklıkların, yiyecek ve tatlı su kıtlığının yaşandığı bir dünyaya doğru yoldayız” mesajı, açıklamanın ana fikri idi. Bir başka grup bilim insanı da net bir ifadeyle “Ayrıca insanlığın iklim değişikliğiyle mücadelesi konusunda rapor edecek çok az ilerleme bulduk” dedi.
Kendilerinden önceki sayısız bilim insanı gibi, çalışmanın 12 yazarı ve binlerce imza sahibi, yalnızca aşırı kirletici fosil yakıt endüstrisine değil, aynı zamanda bu iklim kartopu etkisinin temel nedenlerinden biri olarak onlara mali destek sağlayan hükümet temsilcilerine de dikkat çekti. Makaleye göre, 2021 ile 2022 yılları arasında fosil yakıt sübvansiyonları esasen ikiye katlanarak 531 milyar dolardan 1 trilyon doların biraz üzerine çıktı ve bu sadece Amerika Birleşik Devletleri’ndeki rakamlardı. Makalenin yazarları, “İklim acil durumuna ilişkin bakış açımızı izole edilmiş bir çevre sorunu olmaktan çıkarıp sistemsel ve varoluşsal bir tehdide dönüştürmeliyiz” diye yazdılar ve 21. yüzyıl bitmeden daha fazla felaketin önlenmesi için yapılması gereken ilk şeyden biri “zenginlerin aşırı tüketimine” karşı mücadelenin yanı sıra fosil yakıtlardan uzaklaşmak da ikinci önemli adımdır notunu koydular. Açıkça görüleni belirtmek gerekirse, araştırma fosil yakıtların yakılmasının durdurulması gerektiği konusunda çok açık. BM genel sekreteri António Guterres zirvede delegelere “Bilim açık” dedi. “1,5 derecelik sınır ancak tüm fosil yakıtları yakmayı eninde sonunda durdurmamız durumunda mümkündür. Azaltmak değil, hafifletmek değil. Net bir zaman çerçevesi ile aşamalı olarak ortadan kaldırın.”
Petrol Üreticisi olan COP28 Konferansı Başkanı, Fosil Yakıtların aslında iyi olduğunu söyledi ve ekledi: “Size yetkili adamın ben olduğumu söylüyorum.”
BAE Petrol şirketlerinden ADNOC şirketinin en üst düzey yöneticisi Sultan Al Jaber, küresel sıcaklıkların uluslararası kabul görmüş bir iklim kriteri olan 1,5 Santigrat derecenin üzerine çıkmasını önlemek için fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulmasının arkasında “hiçbir bilim” olmadığını iddia etti.
Eski BM iklim değişikliği özel elçisi Mary Robinson’un liderliğindeki bir panel sırasında yaptığı yorum, Sultan Al Jaber’in Dubai’de gerçekleşen uluslararası en önemli İklim Konferansı olan COP28 Konferansına liderlik etmesi nedeniyle özellikle tepkileri üzerine çekti ve bu Konferansın düzenlenmesi için tüm kaynaklarını seferber etmiş olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu konudaki samimiyeti ve iyi niyeti ciddi şekilde sorgulandı.
Çıplak gözle bile bakıldığında, bu söylemdeki çıkar çatışması açıkça görülüyor. Al Jaber, Ortadoğu’nun en büyük sondaj şirketi olan ve sondaj girişimlerini önemli ölçüde genişletmeye hazırlanan ADNOC ‘un CEO’sudur.
Petrol ve gaz girişimlerinin faaliyetlerini takip eden kamuya açık bir veri tabanı olan Küresel Petrol ve Gaz Çıkış Listesi’ne göre, Al Jaber liderliğindeki devlet petrol şirketi, dünyadaki petrol ve gaz üretimini genişletmeye yönelik açık ara en büyük planlara sahip.
Al Jaber panel tartışması sırasında “alarmcı” bir tartışmanın parçası olmayı reddettiğini ekleyerek, “Fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulmasının 1,5’e ulaşacağını söyleyen hiçbir bilim ya da senaryo yok” dedi. Petrol Üreticisi olan İklim Konferansı Başkanı Fosil Yakıtların aslında iyi olduğunu söyledi ve konuyu bağladı: “Size yetkili adamın ben olduğumu söylüyorum”. Petrol yöneticisinin bu mantıksız iddiasının büyük miktarda öfkeye yol açması şaşırtıcı değil.
Eski başkan yardımcısı Al Gore, New York Times’a şöyle konuştu: “Bu saçma maskeli balo başladığı andan itibaren, onun akıl almaz kılık değiştirmesinin, iklim müzakereleri tarihindeki en küstah çıkar çatışmasının gerçekliğini artık gizlememesi an meselesiydi. “Açıkçası, dünyanın mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırması gerekiyor” demesi gereken Al Jaber’in, COP28’i sonuçlandırmak için “son tokmağı vurduğu anda başlayacak şekilde zamanlanmış, fosil yakıt üretiminin en agresif genişlemelerinden birini hazırladığını” belirtti.
The Guardian’a yaptığı yorumda Climate Analytics Genel Müdürü Bill Hare, Al Jaber’in yorumlarını “olağanüstü, açıklayıcı, endişe verici ve saldırgan bir görüş alışverişi” olarak nitelendirdi. “”Bu, iklimi inkar etmenin eşiğinde, bizi mağaralara geri göndermek fosil yakıt endüstrisinin en eski kinayesidir” diye ekledi.” Öfkenin ardından Al Jaber iddiasından geri adım atmadı ve “sadece bir cümlenin tüm bağlamdan cımbızlandığından şikayet etti. NYT’nin aktardığına göre bu hafta hazırlıksız bir basın toplantısında “Fosil yakıtların kademeli olarak azaltılmasının ve durdurulmasının kaçınılmaz olduğunu defalarca söyledim” dedi.
Eski BM iklim değişikliği özel elçisi Mary Robinson’un liderliğindeki bir panel sırasında, “Şirketinizin gelecekte çok daha fazla fosil yakıta yatırım yapacağını okudum” diye konuyu açınca, Al Jaber, “Önyargılı ve yanlış olan kendi medyanızı okuyorsunuz” diye karşılık verdi. “Size yetkili adamın ben olduğumu söylüyorum”.
Bir dakika… Panel tartışmasının, iklim eylemine liderlik etme konusunda kadınları güçlendirmeye yönelik küresel bir kampanya hakkında olduğunu söylemiş miydim?
Kısacası COP28 hızla dikkat dağıtıcı bir şeye dönüşüyor. Daha da kötüsü, sızdırılan belgeler Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol ve gaz şirketlerini tanıtmak için buna benzer iklim toplantıları yapmayı planladığını ortaya çıkardı.
Peki biz iklim değişikliğine karşı geleceği ve gelecek nesilleri düşünerek bugün, burada ne yapacağız: Gezegenimizi iyileştirmek, mutfağımızda, banyomuzda, oturma odamızda ve yemek masamızda başlayacak. İşte, her birimizin fark yaratabileceği bir düzine kolay ve etkili yol:
- Konuşacağız, paylaşacağız, uyandıracağız, susmayacağız.
- Evimizi yenilenebilir enerjiyle güçlendireceğiz.
- Hava koşullarına uygun hale getireceğiz ve bunu sürekli yapacağız.
- Enerji tasarruflu cihazlara yatırım yapacağız.
- Su israfını azaltacağız.
- Satın aldığımız ya da yaptığımız yemeği yiyeceğiz ve yiyemediğimizi kompostlayacağız.
- Daha verimli ve tasarruflu ampuller kullanacağız.
- Fişleri çekeceğiz.
- Enerji tasarruflu bir araç kullanacağız.
- Araç sürüşümüzü verimli hale getireceğiz.
- Uçakları, trenleri ve otomobilleri yeniden düşüneceğiz.
- Azaltacağız, yeniden kullanacağız ve geri dönüştüreceğiz.