Elektrikli araçların geleceği tehlikede mi?

Tüketici davranışı trendlerinin değişmesiyle birlikte Mart ayında, AB’de otomobil satışları düşüş kaydetti. Avrupa pazarında yayınlanan son raporlara göre, elektrikli araç satışları düşüş gösterirken hibrit otomobil satışları ise artış gösterdi.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre yaşanan düşüşten sadece elektrikli arabalar etkilenmedi, AB’de otomobil satışları Mart ayında geçen yıla göre %5.2 düşüşle, Temmuz 2022’den bu yana en büyük düşüşü işaret ederek, bu yılın ilk düşüşünü yaşadı.

Düşüşün Etkileri

Yaşanan düşüş, Almanya (-6.2%), İspanya (-4.7%), İtalya (-3.7%) ve Fransa (-1.5%) gibi ana pazarları etkiledi. Mart ayında, Avrupa hükümetlerine 392.2 milyar avro vergi geliri sağlayan otomobil endüstrisinde, araba tipi tercihlerinde de bir değişiklik yaşandı. Batarya-elektrikli arabaların payı geçen yılın 13.9%’undan 13%’e düşerken, hibrit-elektrikli arabaların payı 24.4%’ten 29%’a yükseldi. Benzinli ve dizel arabaların toplam pazar payı ise 51.8%’den 47.8%’e geriledi.

Bu veriler, hibrit motorların geleceği hakkında olumlu yorumlara neden oldu. Tam elektrikli araç markaları ise fiyatları düşürerek ve şarj kapasitesi ile menzili artırarak bu negatif eğilimi tersine çevirmeyi hedefliyor.

Düşüş Neden?

Elektrikli araçlar için birçok ülkede getirilen teşviklerin geri çekilmesi, araç fiyatlarını artırarak kullanıcıları farklı seçeneklere yönlendirdi. Elektrikli araçlarla ilişkilendirilen zorluklar arasında yüksek maliyetler ve yetersiz şarj altyapısı da yer alıyor.

Jato Dynamics tarafından yapılan çalışmalara göre, Avrupa’da bir elektrikli aracın ortalama satış fiyatı yaklaşık olarak €65,000’dir ki bu daha geleneksel modellerin fiyatının yaklaşık iki katı oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir