SABANCI’DAN 1,5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa, dünyada gri çimento, beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimento (CAC) üreten tek üretim tesisi olan Mersin Fabrikası’nda yeni CAC yatırımını tamamladı. 16 ay gibi rekor bir sürede tamamlanan ve yaklaşık 1,5 milyar TL’lik yatırımla hayata geçen tesiste üretilecek ürünlerin % 90’ı Mersin’den dünyaya ihraç edilecek.

Düzenlenen basın toplantısında, Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper’in de katılımıyla Mersin’deki tesis tanıtıldı.

‘Griden Yeşile’, ‘Çimentodan Malzeme Teknolojilerine’ ve ‘Yerelden Küresele’ olarak tanımladığı 3 ayaklı dönüşüm stratejisini uygulamayı sürdüren Çimsa, organik ve inorganik yatırımlarıyla da farklı alanlarda dünya liderliğine koşuyor. Geçtiğimiz yıllarda tamamladığı Bunol satın almasıyla, çimento kolunun en katma değerli ürünlerinden beyaz çimentoda dünya liderliğine oynayan Çimsa, şimdi de gözünü yapı kimyasallarına dikti. Mersin’de tamamladığı yeni kalsiyum alüminat çimento (CAC) tesisiyle, kapasitesini yaklaşık iki katına çıkaran şirket, bu alanda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri haline geldi.

Sabancı Topluluğu bu alandaki yatırımlarını hızlandırırken, “Yapı Malzemeleri” grup başkanlığını, “Malzeme Teknolojileri Grup Başkanlığı”na dönüştürdü. Bu kapsamdaki gelişmeler, aynı zamanda 2000’li yıllara kadar topluluk bünyesinde “geleneksel çimento şirketi” olarak konumlanan Çimsa’nın dönüşümünü gösterdi.

Sabancı

Cenk Alper: “ Dünyadaki malzeme devrimine seyirci kalamayız “

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, basın toplantısında yaptığı konuşmada Sabancı Topluluğu’nun 1970’li yıllardan sonra odağını sanayiye çevirdiğini belirterek, “Bu dönemden itibaren Sabancı, Türkiye’nin sanayi hamlesinin öncü topluluklarından biri olmuş, sanayi ile özdeşleşmiştir. Dönemin konjonktüründe, Sabancı’nın hayata geçirdiği yatırımlar, yüksek kalite, küresel düşünme, çağın ötesine odaklanma anlayışının Türkiye’de köklenmesini sağlamış ve Türkiye ekonomisine yeni bir perspektif kazandırmıştır.” dedi.

“Türkiye’yi geleceğe taşıyacak sıçramayı yapacaksak, dünyadaki malzeme devrimine seyirci kalamayız” diyen. Alper, sözlerine devamla “Aksine bu devrimin ateşini biz taşımalıyız. Teknoloji gücümüzü, geleceğin malzemelerini yaratmak için kullanmalıyız. Burak Orhun liderliğinde Malzeme Teknolojileri Grup Başkanlığı’nı kurmamızın altında yatan temel neden de bu. Yapı malzemeleri, dünyanın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmesi için sorumluluğu en yüksek iş kollarından biri. Bu kapsamda biz Çimsa’yı, Akçansa’yı ya da Sabancı Building Solutions’ı, sadece birer çimento üreticisi olarak konumlamıyoruz. Şirketlerimiz, sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin izinde giden ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanında aktif araştırmalar yapan multidisipliner yapılar. Bugün bize ev sahipliği yapan CAC tesisimiz de bu yaklaşımın bir uzantısı. Çimsa’nın iki temel önceliği var. İlki, ana işlerini daha küresel ve daha karlı hale getirmek. İkincisi ise çimentodan yapı malzemelerine dönüşümü ve ürün çeşitlendirmesini başarıyla sürdürmek. Bu dönüşümde, CAC bir köprü görevi görüyor” ifadelerini kullandı.

SabancıBurak Orhun: “Kapasitenin yaklaşık % 90’ı ihraç edilecek”

Çimsa’nın yapı malzemeleri iş kolunda artık küresel bir marka olduğunu belirten Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun ise yaptığı konuşmasında, “Şirketlerimizin küresel ölçekte liderliği hedeflemesi, dünyada öncü uygulamalara sahip olması buradaki en önemli kriter. Bu sadece yurt dışında büyümek, yurt dışında yatırım yapmak demek değil. Mersin’de hayata geçirdiğimiz CAC yatırımı bunun en net göstergelerinden biri. Buradaki kapasitenin yaklaşık % 90’ı dünya pazarlarına ihraç edilecek” dedi.

 

SabancıUmut Zenar: “Beyaz çimentodan sonra CAC üretiminde de ilk üçteyiz”

Şirketin Türkiye’de 3 entegre fabrikasıyla faaliyet gösterdiğini ifade eden Çimsa CEO’su Umut Zenar “ABD’deki öğütme tesisimiz ve 4 farklı uluslararası terminalimizle 6 kıtada 70’ten fazla ülkeye ihracat yapan ileri teknolojiye sahip küresel bir yapı malzemeleri şirketiyiz. CAC tesisimize ev sahipliği yapan Mersin fabrikamız, dünyada gri çimento, beyaz çimento ve CAC üreten tek fabrika. ABD’de yüzde 20, İspanya’da ise yüzde 50’ye yakın pazar payına sahibiz. Tüm bunları başarabilmemizin altında yatan temel unsur; katma değerli ürünlere odaklanan, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik terzi usulü çözümler geliştiren, inovasyonla zenginleştiren bir organizasyona dönüşmemiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir