Türkiye inşaat sektörünün daha düzenli, denetimli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), sektöre özel bir “müteahhitler odası” kurulması gerektiğini vurguladı.
İMKON, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla 18 Şubat’ta düzenlenen Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı’nın sonuç bildirisini açıkladı.
Bildiride, kamu nezdinde sektörün problem ve taleplerinin tek merkezden takip edilmesi gerektiğine işaret edilerek, sektör için TOBB’a bağlı veya bağımsız bir “müteahhitler odası” kurulması önerildi. Çağrıda,Bu odanın, müteahhitlik mesleğini geliştirmek, sektörü disipline etmek ve kamu yararını gözetmek açısından kritik bir rol oynayacağı ifade edildi.
İMKON, kurulması önerilen müteahhitler odasının sektöre sağlayacağı faydaları şu şekilde sıraladı:
-Müteahhitlik mesleğinin standartlarını belirlemek ve geliştirmek,
-Sektördeki haksız rekabeti önlemek,
-Kaçak yapılaşmayı ve standart dışı uygulamaları engellemek,
-Kentsel dönüşüm projelerini teşvik etmek,
-Yapılarda kalite ve teknik standartların artırılmasına destek olmak,
-Yeşil bina projelerini teşvik ederek çevre dostu yapılaşmayı yaygınlaştırmak,
-Müteahhitlerin faaliyet alanlarına göre sınıflandırılmasını sağlamak ve sicil kayıtlarını tutmak,
-Yurtdışında Türk müteahhitlik sektörüne destek sağlamak,
-Devletin inşaat sektörüyle ilgili konularda muhatap olabileceği güçlü bir yapı oluşturmak.
-Bu çatı kuruluşun, sektörün sorunlarını daha profesyonel bir şekilde ele alarak ilgili bakanlıklara iletebileceği ve kamu ile özel sektör arasındaki iletişimi güçlendireceği belirtildi.
“Sorumluluklarımızın bilincindeyiz”
Bildiride, Türkiye’nin, deprem kuşağında yer aldığına vurgu yapılarak, şunlar kaydedildi:
“Milletimize karşı sorumluluklarımızın farkında olarak, devletimizin yasal düzenlemeleriyle bize yükleyeceği sorumluluk bilinciyle, olası deprem hasar tehdidini en yakın zamanda doğru zemin, yapı tekniği ve denetimle yok edeceğimize inanıyoruz. Ülkemizde en küçük iş kollarının bile meslek odası varken, müteahhitlik için de kendini eğitecek, geliştirecek, rehberlik edecek ve denetleyecek bir meslek odası kurulması, Türkiye inşaat yapı sektörünün geleceği, disipline edilmesi ve en önemlisi kamu menfaati açısından hayati önem arz etmektedir.”
MESLEK ODASI EKSİKLİĞİ BOŞLUK YARATIYOR
İMKON, Türkiye’de en küçük iş kollarının bile meslek odalarına sahip olduğunu, ancak müteahhitlik gibi büyük bir sektörün böyle bir yapıya sahip olmamasının önemli bir eksiklik olduğunu belirtti.
Açıklamada, “Müteahhitlik mesleğini geliştirecek, rehberlik edecek ve denetleyecek bir meslek odasının kurulması, sektörün geleceği ve kamu yararı açısından hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.