Günümüzde markalaşma kavramının çok iyi anlaşılmadığını düşünüyorum. Aslında bu kavram, birçok yenilikçi şirket için çok önemlidir. Zamana ayak uydurabilmek, ürüne ve markaya bir ruh katabilmek için markalaşma çok kıymetlidir.
Yaşam Sanatı Programı’nda konuk olarak katılan sevgili Senur Akın Biçer’in markalaşma üzerine kendi şirketi Arnika özelinde çok güzel bir açıklaması olmuştu; “Marka babamın sağlığında da vardı ancak kutulara yapışan bir şeydi. Markalaşma ise bambaşka bir şey.” diyerek aslında belki kendi deneyimleri ve artık 2. nesil bir sanayici olmanın farkıyla söylenmiş bu cümle, sadece bir farkındalık barındırmıyor. Arnika markasının yenilikçi vizyonunu da bizlere sunuyor. Senur Hanım, markanın dilini sanat olarak belirlediklerini ve bu noktada sadece bir üretici değil, toplumun yararına farklı işlere imza atarak, toplumun sanata olan bakışını ve sanat okur-yazarlığını da dert edinmiş. Bu, takdire şayan bir özellik. Senur Hanım’a markanın dijitalleşme sürecini sorduğumda ise küçük ev aletleri sektöründe 1995 yılından itibaren dijitalleşme dönüşümünü başlattıklarını ifade etmişti. Aslında bu dönüşüm, sadece küçük ev aletleri sektöründe değil, tüm sektörlerde teknolojinin gelişmesiyle beraber yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı ve özellikle son dönemlerde hızla şirketlerin gündemi haline gelmiş durumda.
Markalaşma, en basit anlatımla firmanızın tüm etkileşimlerinin ve algılarının tamamını kapsamaktadır. Kısacası, şirketin müşterilerde oluşturduğu kimlik algısıdır.
İlk olarak markanızı tanıyın: Neyi amaçlıyoruz? Kimlere ve hangi alana hizmet vermek istiyoruz? Doğru ürün doğru araç ile sunuluyor mu ve en önemlisi iletmek istediğimiz mesaj nedir? Bu sorulara eksiksiz cevap verebiliyorsanız, 6 adımda markalaşma sürecinizi planlayabilirsiniz.
- Adım: Markanızın hedef kitlesini belirleyip, onların ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru analiz etmelisiniz. Müşterilerin demografik özelliklerini inceleyerek, markanın doğru mesajı doğru gruba iletmesine katkı sağlayabilirsiniz.
- Adım: Şirketinizin mevcut konumunu belirleyin. Daha sonrasında rakiplerinizi kimler olduğunu iyi araştırmalı ve onların konumlarını doğru bir şekilde saptamanız gerekmektedir. Burada amaç, doğru bir eylem planı oluşturabilmek için rakipleri analiz etmektir. Asıl önemli olan ise, markanızın diğer markalardan farklı olduğunu ve neden sizi tercih etmeleri gerektiğini açıkça ifade edebiliyor olmanızdır. Markanız ile müşterilerinize ayrıcalıklı hissettirebiliyor olmanız da çok kıymetlidir.
- Adım: Şirketin ismi veya ürününüze ait markanızın ve bunları görselleştiren logonuzun şirketin kimliğini oluşturacağından, markanızın değerini kaybetmemesi ve çalınmaması için mutlaka marka tescilini yaptırmalısınız.
- Adım: Müşteri profilinize uygun dijital pazarlama stratejinizi belirlemelisiniz. Sosyal medya, e-mail, SMS, online görüşme imkanlarından yararlanarak farklı alanlardan müşteriye ulaşabilirsiniz. Öncelikle bir web sitesi kurmanız gerekmektedir. Burada müşterinin ilgisini ve ihtiyaçlarını giderecek içerikler ile merak unsurunu sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde sosyal medya hesaplarınızda da müşterinin dikkatini çekebilecek, ürüne veya hizmete ilgi duyabileceği içerikler üreterek varlığınızı farklı mecralarda gösterebiliyor olmalısınız.
- Adım: Müşterilerden gelen geri dönüşlere dikkat etmelisiniz. Olumlu ya da olumsuz hiç fark etmez, markanıza değer katmak istiyorsanız müşterilerinizden gelen geri bildirimleri ciddiye alıyor olmanız gerekmektedir. Müşterileriniz deneyimleri sayesinde size ürün veya hizmet hakkında birçok sorunun cevabını da verir. Ürünün geliştirilmesi gereken yönleri, konfor sağlayıp sağlamadığı, istenilen amaca hizmet edip etmediği, kalitesi gibi birçok konuda bilgi sağlar. Dolayısıyla müşterilerle temas halinde kalmaya özen gösterin.
- Adım: Son olarak sektörünüzdeki gelişmeleri iyi takip etmelisiniz. Özellikle yeni kurulan şirketlerin markalarını sektöre çıkarma süreçleri çok kritiktir. Eğer güncel olmayan bir ürün ile sektöre giriş yapıyorsanız, tutunma olasılığınız azalacaktır. Trendleri ve beklentileri iyi analiz etmeli, çağa ayak uydurabiliyor olmalısınız.
Dolayısıyla markalaşma sürecinde güncel kalabilmek için düzenli olarak sektör analizinizi yapmalı, rakiplerinizi takip etmeli ve müşterilerin beklentilerine karşı doğru ihtiyaçları saptamalı ve doğru ürünü sunabilmelisiniz.
Yaşam Sanatı’nın 4. Bölümünde bu konuları etraflıca ele aldık. Dilerseniz YouTube’a girerek izleyebilirsiniz…