E-ticarette yetkinlik ve coğrafi işaret için iki proje başlattılar

Hepsiburada, TÜBİTAK-BİLGEM, Türk Patent ve Marka Kurumu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesiyle, iki önemli projeye imza attı. ‘Geleceğin Türkiye’si ve ‘Türkiye’nin Geleceği’ için iki önemli projenin imza töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ve Doğan Online ve Hepsiburada Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

E-ticaret platformu Hepsiburada, TÜBİTAK-BİLGEM, Türk Patent ve Marka Kurumu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesiyle, iki projeye imza attı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Doğan Online ve Hepsiburada Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan katılımıyla, Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törende atılan imzalardan ilkiyle, Türkiye’de yerli ve milli yapay zekâ yaratma ve kaliteli istihdam sağlama hedefleri açısından son derece önemli bir adım atıldı.

E-ticaret sektörünün karşılaştığı problemlerin çözümünde kullanılacak yapay zekâ yöntemlerinin geliştirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapacak, Yapay Zeka Enstitüsü’nün ‘E-Ticaret Yetkinlik Merkezi’ Hepsiburada’nın desteğiyle kuruldu. Tübitak- BİLGEM bünyesinde yer alan Enstitü’de Hepsiburada’nın verileri KVKK doğrultusunda anonimleştirilerek, araştırmacı ve bilim insanlarının yapay zeka çalışmalarına kaynak olacak.

TÜBİTAK-BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün ‘E-Ticaret Yetkinlik Merkezi’ ve ‘Coğrafi İşaretli Ürünlerin E-Ticaret Sektörü Kanalıyla Geliştirilmesi” için yapılan törende imzalar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Vekili Cemil Başpınar ve Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ tarafından atıldı.

‘E-Ticaret Yetkinlik Merkezi’ kuruluyor

E-ticaret sektörünün karşılaştığı problemlerin çözümünde kullanılacak yapay zekâ yöntemlerinin geliştirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapacak, Yapay Zeka Enstitüsü’nün ‘E-Ticaret Yetkinlik Merkezi’ Hepsiburada’nın desteğiyle kuruldu. Tübitak- BİLGEM bünyesindeki Enstitü’de Hepsiburada’nın verileri KVKK doğrultusunda anonimleştirilerek, araştırmacı ve bilim insanlarının yapay zekâ çalışmalarına kaynak olacak.

Törende verilen bilgiye göre bu merkezle; Türkiye’nin Yapay Zeka Stratejileri doğrultusunda, tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve girişimcilik ekosistemiyle birlikte çalışarak, faaliyetlerde bulunulacak. Ayrıca e-ticaret sektörünün karşılaştığı gerçek saha problemlerinin çözümünde kullanılacak yapay zekâ yöntemleri araştırılacak ve geliştirilecek.

Coğrafi işaretli ürünlere e-ticaret desteği geliyor

Türk Patent ve Marka Kurumu ve Hepsiburada, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde ‘Coğrafi İşaretli’ ürünlerin e-ticaret sektörü kanalıyla geliştirilmesi için de iş birliği yaptı.

İş birliği ile birlikte geleneksel, yöresel hammaddeyle yerel niteliklere bağlı üretilen ürünlerin yasal olarak da korunmasını ifade eden ‘coğrafi işaretli’ ürünlerin e-ticaret platformuyla desteklenmesi hedefleniyor.

Yine proje ile coğrafi işaretli ürünler konusunda farkındalığı artırmak ve yerel üreticilerin desteklenmesini de amaçlanıyor. Bu alanda verilecek eğitimlerle hem üretici hem de tüketicinin hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirici eğitimleri de kapsayan projeyle, milli zenginliklerin tanıtımı da hedefleniyor.

“Enstitüde özel sektör ve kamu bir araya gelerek çalışmalar yapacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, projelerin imza töreninde yaptığı konuşmasında “Türkiye’nin geleceği Bilişim Vadisi’ndeyiz. Bugün iki önemli iş birliği için bir araya geldik. Hepsiburada – TÜBİTAK iş birliği sayesinde sürekli büyüyen e-ticaret sektörünün yaşadığı sorunlara yapay zekâ yoluyla çözümler geliştireceğiz. Yapay zekâda Türkiye olarak başta aktörlerden biri olabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi bizim pusulamız. Yapay Zekâ Enstitüsü de bu alanda ektiğimiz tohumlardan sadece bir tanesi. Enstitümüzde özel sektör ve kamu bir araya gelerek çalışmalar gerçekleştirecek. Burada geliştirilen temel teknolojiler, algoritmalar kısa sürede tüm sektörlerin kullanımına açılacak. İşte Yapay Zekâ Enstitüsü bünyesinde kurulan e-ticaret Yetkinlik Merkezi de e-ticarette yapay zeka çözümlerine öncülük edecek” ifadelerini kullandı.

Varank, coğrafi işaretlerin her memleketin kendine özgü değerlerini temsil ettiğini kaydederek “Coğrafi işaretlerimizi uluslararası arenaya taşıdığımızda başarımızı katmerlemiş oluruz. AB ülkelerinde coğrafi işaretli ürünlerin pazar değeri 100 milyar Euro’lara yaklaştı. Gıda ve içecek sektörü içerisindeki payının yüzde 7’ler civarında olduğu tahmin ediliyor. İşte doğru adımlarla bizim bu piyasadan daha fazla pay elde etmemiz pekâlâ mümkün. Bu manada coğrafi işaretli ürünlerle alakalı olarak yapılan işbirliği, bu alana bir ivme kazandıracak” dedi.

“Bugünün dünyasında ‘dijital bağımsızlık’ kavramı önemli hale geldi”

Doğan Online ve Hepsiburada Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan imza töreninde yaptığı konuşmasında yerli teknoloji şirketlerinin ve kamu kurumlarıyla yapacağı işbirliklerine ayrı bir önem verdiklerini belirterek “Bugünün dünyasında ‘dijital bağımsızlık’ kavramının çok ama çok önemli hale geldiğini görüyoruz. Sektörümüzün en büyük yerli oyuncusu olarak en önemli motivasyonumuz Türkiye’nin dijitalleşen ticaretle çok daha güçlenmesi ve küresel rekabette öne çıkması. Bu vizyonla, grup olarak kullandığımız teknolojileri yurtdışından ithal etmiyoruz. Özellikle açık kaynak ekosistemini etkin şekilde kullanarak kendi yazılım ve sistemlerimizi, kendi kaynaklarımızla kendi ülkemizde üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir