Sabancı, vefatının 18’inci yılında anılıyor

Türkiye’nin ‘Sakıp Ağa’sı, iş insanı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı Sakıp Sabancı için yapılacak olan anma töreni kendi vasiyeti üzerine verilen ‘Uluslararası Araştırma Ödülleri’ ile gerçekleştirilecek.

Sabancı Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, hayırsever iş insanı kimliğiyle bilinen Sakıp Sabancı, vefatının 18’inci yılında Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri ile anılacak. Sabancı’nın vasiyeti üzerine Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen ödül programı her yıl sosyal bilimler alanında saygın araştırmaları teşvik etmeyi ve dünyada Türkiye hakkında entelektüel merak uyandıracak seçkin araştırma örneklerini ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek olan Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin 2022 yılı konusu ise ‘Küreselleşmenin Geleceği: Devlet Geri mi Dönüyor?’ olarak belirlendi.

11 Nisan Pazartesi günü saat 20.30’da çevrim içi gerçekleştirilecek törenin açılış konuşmasını ise Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın yapması bekleniyor.

Anma töreni, Youtube üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak takip edilebilecek.

O, halkın ‘Sakıp Ağa’sı idi

Türkiye’nin kalkınma önemli oranda katkı sunan; yaşamıyla, başarılarıyla, iş ilişkileriyle genç, yaşlı herkese örnek olan, Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi, Hacı Ömer Sabancı Holding Başkanı Sakıp Sabancı, halkla kurduğu samimi ilişkiyle gönülleri kazanıp ‘Sakıp Ağa’ lakabıyla anılarak, 71 yıllık ömrüne sayısız eser sığdırdı.10 Nisan 2004’te İstanbul’da 71 yaşındayken vefat eden Sabancı; mütevazı kişiliği, renkli ve kendine has üslubuyla toplumun sempatisini toplamıştı. Halkın sevgisini ‘Sakıp Ağa’ diyerek gösterdiği Sabancı, hayata veda etmesinin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen geride bıraktığı sayısız eserleriyle anılıyor.

7 Nisan 1933 tarihinde, pamuk tâciri Hacı Ömer Sabancı (1906 – 1966) ve Sadıka Sabancı’nın (1910 – 1988) ikinci çocuğu olarak Kayseri’nin Akçakaya köyünde doğdu. Küçük yaşta Adana’ya göç ettiler. Çocukluğunu Adana’da geçirdi. İlkokulu Adana İsmet İnönü İlköğretim Okulu’nda okudu. 1948 yılında lise öğrenimini yarıda bırakarak Akbank’ta stajyer memur olarak çalışmaya başladı. 1957 yılında teyzesinin kızı Türkan Sabancı ile evlendi.

Bossa Un Fabrikası’nda veznedarlık yapan Sabancı, daha sonra sırasıyla Ticaret Müdürü ve Bossa Tekstil İşletmesi Müdürü oldu. Babasının 1966 yılında vefatının ardından yapılan ilk genel kurul toplantısında Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

Annesi ve kardeşleri ile birlikte Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nın kurulmasına öncülük etti. Bu vakıf aracılığı ile 1999’da Türkiye’nin ilk vakıf üniversitelerinden biri olan Sabancı Üniversitesi’ni kurdu. Yardımsever ve hayırsever kişiliği ile tanınmıştır. Adana’ya Türkiye’nin en büyük camilerinden birini yaptırdı. Çok sayıda okul ve hastane yaptırdı. Ayrıca 1907 Fenerbahçe Derneği kurucu üyesidir.

1986 yılında TÜSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Sakıp Sabancı, 1987-1990 yılları arasında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’nı yaptı.

Sakıp Sabancı’ya 1997 yılında Cumhurbaşkanı tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası”, İsviçre-Zürih’teki Avrupa Ekonomi Enstitüsü tarafından “Avrupa Kristal Dünya Ödülü” ve Hukukun Egemenliği Derneği tarafından da “Kaliteli İnsan Onur Ödülü” verildi.

İsminin Türk toplumunda o kadar önemli bir yeri vardı ki Türkiye genelinde birçok caddeye ‘Sakıp Sabancı’ adı verildi. Sakıp Sabancı Türkiye’de Artvin, Erzurum, Kırıkkale illeri ve Torbalı beldesi ile ABD’de New Hampshire, Houston ve Beverly Hills kentlerinin ‘Fahri Hemşehrisi’ seçildi.

Sabancı’nın, İşte Hayatım (1985), Para Başarının Mükafatıdır (1985), Gönül Galerimden (1988), Rusya’dan Amerika’ya Gezdiklerim Gördüklerim (1989), Ücret Pazarlığı mı Koyun Pazarlığı mı? (1990), Değişen ve Gelişen Türkiye (1991), Daha Fazla İş Daha Fazla Aş (1993), Doğu Anadolu Raporu (1995), Başarı Şimdi Aslanın Ağzında (1998), Hayat Bazen Tatlıdır (2001), Sakıpname (2002) Bıraktığım Yerden Hayatım (2004), Her Şeyin Başı Sağlık adlı kitapları yayınlandı. Sabancı’nın ‘İşte Hayatım’ isimli kitabı İngilizce ve Japonca’ya, ‘Değişen ve Gelişen Türkiye’ kitabı da İngilizce’ye çevrildi.

Sakıp Sabancı, böbrek kanseri tedavisi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde 10 Nisan 2004 tarihinde sabah 05:55 sularında böbrek tümörünün karaciğere atlaması sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

“İnsanlara düşük maaş vererek zengin olacağını sananlara acıyorum. Çünkü ben servetimi doğru insanlara verdiğim yüksek maaşlara borçluyum.”

Sakıp Sabancı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir