E-ticaret sektörünün gündem konusu, 1 Ocak tarihi itibarıyla yürürlüğe giren yeni E-ticaret Kanunu. Yasa ile birlikte sektörde köklü bir değişimler yaşanması bekleniyor.
Reklam, pazarlama, lisans ücreti ve lojistik kısıtlamaları yasanın en çok konuşulan gündem maddeleri oldu. E-ticaret Kanunu ile beraber e-ticarette tekelleşme ve haksız rekabeti engellemeye dönük adımlar atılması sektörde memnuniyetle karşılandı.
488.706 firma e-ticaret yapıyor
Yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte pazaryerlerinin üzerinde bulunan maliyet baskısının daha çok artacağını kaydeden TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, bu nedenle 2023 yılı genelinde pazaryerlerinden çıkıp kendi sitesini açan marka sayısında artış olacağını belirtti.
Dijitalleşmeye odaklanan şirketlerin ve özellikle KOBİ’lerin adeta e-ticarete akın ettiğini belirten Çiğdemli, Türkiye’de 488.706 firmanın e-ticaret yaparken, bunların 472.840 tanesinin pazar yerlerinden satış yaptığını, bu kadar hızlı büyüyen sektörde de bazı düzenlemeler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Önümüzdeki yıl pazar yerlerinde satış yapmak yerine, kendi e-ticaret sitesini açarak satış yapan firma sayısında ciddi bir artış olmasını beklediklerini ifade eden Çiğdemli, “Örneğin tekstilde şu anda bile pazar yeri komisyon oranları % 20. Buna maliyet artışlarından kaynaklı masraflar da eklendiğinde, belli bir süre sonra astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Oysa bir satıcı kendi sitesini açsa, pazar yerlerinde yaptığı kadar satış yapmasını sağlayacak bir reklam harcaması cironun % 5-15’i kadar olacaktır” diye konuştu.
Satıcıların kendi e-ticaret sitelerini açmasının her bakımdan daha avantajlı hale geleceğini ve e-ticarette tekelleşmeyi kıracağını belirten Çiğdemli, bir pazaryerinde tedarikçi konumunda olan satıcıların kendi sitelerini açarak marka yaratma fırsatı da yakalamış olacaklarını söyledi.
Pazaryerlerinde maliyetlerin ve komisyon oranlarının artması nedeniyle son bir iki yılda özellikle büyük hacimli tekstil markalarının pazaryerlerini bırakarak kendi siteleri üzerinden satış yapmaya başladıklarını, yeni yasayla bu trendin KOBİ’lere ve hatta bireysel satıcılara doğru inmeye başlayacağını göreceğimizi söyleyen Çiğdemli, “Büyük pazaryerlerinin reklam alanlarını kapatması da büyük bir sorundu. Yeni yasa ile reklam faaliyetlerinin kısıtlanması reklam olanaklarını tabana yayacaktır. Kanunun 8. maddesine göre ‘30 milyar işlem hacmi olan bir pazaryeri şirketi bu tutarın % 2 tutarında, 30 milyar üzeri işlem hacmi olanlar da binde 3 oranında reklam verebilecekler” dedi.