“2024 Yılına Kadar İngiltere’de Ofis Açmayı Planlıyoruz”

İki yıl önce girişimcilik ekosisteminde bir bütünlük oluşturmak ve gelişimine katkı sunmak amacıyla hayata geçirilen StartupTeknoloji’nin hızlı bir büyüme kaydettiğini ifade eden İsa Uysal, hedeflerinin 2024’e kadar İngiltere’de ofis kurarak yurt dışına açılmak olduğunu söyledi.

Telekomünikasyon sektöründe hayata geçirdiği CepteTamir girişimi ile dikkatleri çeken İsa Uysal, dikey bir geçişle ikinci start-up’ını medya sektörü içinde oluşturdu. Girişimciliğe yönelik aktarımlarda bulunan ve hem sektörü hem de meraklılarını girişimciliğin her noktasında bilgilendiren StartupTeknoloji’nin yakın bir zamanda çok fazla ses getireceğine vurgu yapan Kurucu İsa Uysal, kısa bir sürede hızla geliştiklerini ve ilgi çektiklerini söyledi. Uysal, ekosistemin gelişimine büyük katkı sunacağını belirttiği StartupTeknoloji’nin 2024 yılına kadar İngiltere’de ofis açarak, bir yurt dışı hikayesi başlatacağının da altını çizdi.

İki yıl önce hayata geçirdiğiniz StartupTeknoloji şu an nasıl bir yerde, medya sektörü içindeki spesifik konumuz ne kadar dikkat çekti?

Odaklandığımız alanlar aslında girişimcilik ve teknoloji. Bu iki alanda her gün dünya üzerinde sayısız içerikler üretiliyor ve bu yeni medya kanalları üzerinden tüketiliyor. Biz de bu alanda işe gönül veren ortaklarımızla güzel işler yapalım istiyoruz. Bu ekosistemde henüz çok yeniyiz ama emin adımlarla büyümemizi devam ettirdiğimizi ifade edebilirim. StartupTeknoloji’yi çok yakında ses getiren haber ve içerikleriyle her mecrada duyabileceksiniz.

Girişim dünyasında ilk olarak “Cepte Tamir” ile var olmuştunuz. Bu girişim daha önceki işinizin bir uzantısıydı. Ancak medya sektörü yabancısı olduğunuz bir dünyaydı, neden medya?

Medya ekosistemine her zaman bir ilgim vardı. CepteTamir girişimimden sonra benim için enteresan bir sektör değişikliği oldu. Günümüz medya ekosisteminde dijital mecraların çeşitliliğinin artmasıyla birlikte her mecranın kendine özel bir kitlesi oluştu. Ve bu kitleler inanılmaz derecede içerik tüketiyorlar. Bu içerik ihtiyacını en iyi şekilde karşılamak için yola çıktık.

Bundan birkaç sene evvel girişimciliğin medyası yok denecek kadar azdı ama son yıllarda girişimciliğin çok kritik bir hal alması ile ana akım medya bu kanala fazlasıyla hizmet eder bir yapıya büründü. StartupTeknoloji’yi farklı kılan nedir? Girişim ekosistemine ve meraklılarına nasıl bir fayda sağlıyorsunuz?

StartupTeknoloji bir pandemi dönemi start-up’ı. İçeriklerin inanılmaz şekilde tüketildiği bir dönemin eseri. Farklılıklarımızı şöyle sıralayabilirim: Girişimcilik ekosisteminde maalesef, bir kopukluk ve ayrışma görüyorum. Bu kopukluğu toparlama görevini bir platform olarak biz üstlenebiliriz diye düşünüyorum.

Evet, girişimciliğe başladığımız ilk yıllarda çok fazla medya kuruluşu yoktu çünkü girişimcilerin sesi çok fazla çıkamıyordu. Şimdi ise o eski dönemin kurumları da dahil olmak üzere rekabet arttı ve bütün medya kuruluşları artık girişimcilerin sesini duyurmak için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Bu dönemin yaşanması için biz kurum olarak elimizden geleni yaptık diyebilirim ve ekosistemde gerçekten güzel şeyler olmaya başladı.

Daha önceki girişiminiz Cepte Tamir’de elde ettiğiniz başarı ve altyapı StartupTeknoloji’yi nasıl besledi? Burası için hedefleriniz neler?

Ceptetamir benim için bir okul görevi gördü diyebilirim. Orada edindiğim tecrübe ve birikim müthiş. Bunun faydasını her anlamda gördüm ve görmeye de devam ediyorum.

StartupTeknoloji için hedeflerim, aramıza yeni katılan ortaklarımızla birlikte daha ayakları yere basan bir hal aldı. Bu vesileyle, yola çıktıktan sonra hikayeme inanan ve desteklerini esirgemeyen yol arkadaşlarımdan da kısaca bahsetmek isterim.

Fatih Kılıç; yurt dışında yaşayan bir iş insanı. Avrupa ülkeleri ve dünyanın birçok ülkesinde inanılmaz network’ü olan biri. Diğer ortağım İlker Elal’i aslında girişimcilik ekosistemi yakinen tanıyor. Geçmişte ve şu an yaptığı işler genç girişimci arkadaşlarıma ilham olmaya devam ediyor. Son olarak, Hande Nur Kaya ile yollarımız enteresan bir şekilde kesişti. İyi ki de kesişmiş. Girişimcilik ekosisteminde yıldızı parlayan ve ilerde ekosisteme çok değer katacak bir arkadaşımız.

Girişimin içerik tabanını nerelerden besliyorsunuz?

İlk günden bu yana profesyonel olarak içerik geliştiren üreticilerden bu ihtiyacı karşılıyoruz. Hiç unutamıyorum, ilk yazar başvurularımızı almaya başladığımızda 600’ün üzerine çıktık. Ama her konuda olduğu gibi bu konuda da çok seçiciyiz. Şu an freelance olarak 30’un üzerinde içerik üreticisiyle birlikte çalışıyoruz. Toplamda ise 40’ın üzerinde StartupTeknoloji’ye gönül ve emek veren genç arkadaşımız var.

Girişimin bir yurt dışı ayağını kurguluyor musunuz? Ya da yurt dışı haber üreticilerinin içeriye dahil olabileceği bir sistem…

Şu an platformumuzda ürettiğimiz içerikler hem Türkçe hem de İngilizce olarak yayınlanıyor. Ortaklarımla yurt dışı ayağının kurgusunu da yapıyoruz elbette. Yurt dışında çok güzel fırsatlar gözlemliyoruz. Bu anlamda istikrarlı büyümemizi devam ettirerek 2024 yılına kadar İngiltere’de bir ofis açmak istiyoruz.

Aklınızda başka girişim fikirleri var mı? Yakın zamanda yeni bir girişim duyumu alır mıyız sizden? 

Kişisel girişimcilik hayatımda birçok bilgi ve tecrübe birikimi elde ettim. İyi ki girişimcilik ekosistemiyle yollarım kesişmiş. Şu anda halihazırda iki adet mentorluk programında zamanım el verdikçe girişimcilere mentorluk veriyorum. Onun dışında birçok yeni fikri olan arkadaşımız hem sosyal medya hesaplarımdan hem de StartupTeknoloji üzerinden bana ulaşıyor. Onlarla olmak, heyecanlarına ortak olmak harika bir duygu. Yeni bir girişim belki olmayacak ama girişimcilere daha fazla destek olmaya devam edeceğim.

 

Son olarak, girişimcilere önerilerinizi alabilir miyiz?

Girişimciliğin erken evrelerinde “bir yıl içinde kurulan girişimlerin yüzde 98’i maalesef batıyor” sözünü çok duyduk. Ben artık bu kötü oranın değiştiğini düşünüyorum. İstatistiklere bakmak lazım ama bu batan ya da kapanan girişim oranı oldukça düştü diyebilirim. Ekosistem genişliyor ve kurumlarıyla birlikte gelişiyor. Yetişmiş insan sayısı günden güne artıyor. Bunların hepsi hem gençlerimiz hem de geleceğimiz açısından çok önemli şeyler.

Genç girişimci arkadaşlarıma ise tavsiyelerim şunlar olur: İlk andan itibaren, üniversiteden itibaren kendilerini bir kurumda yönetici veya beyaz yaka çalışan olarak hayal etmesinler. Kendilerini girişimci olarak yetiştirsinler. Bir girişimin illa kurucusu, fikir babası olmanıza gerek yok. Bir girişimde stajyer de olabilirsiniz, bir yazılımcı, bir grafik tasarımcı da. Bunların hepsi çok değerli. Eğer bir start-up kurduysanız hata yapmayacağım diye uğraşmak yerine, hata yapıp hızlıca doğrularıyla telafi etmeye çalışın. Bir de yola çıkarken yanınızda sizinle gerçekten zorlu yolları aşabilecek yol arkadaşları seçin. Tıpkı benim yol arkadaşlarım gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir