‘TÜRKİYE EKONOMİSİNİN EN ÖNEMLİ AKTÖRLERİ ÇEVRE DOSTU ŞİRKETLERDE’

 

Strong Bosses dergisinin katkılarıyla yayın hayatına başlayan ve çevre dostu faaliyetler alanında en güncel konu başlıklarını gündeme taşıyan Çevre Dostu Şirketler Programı yeni bölümüyle ekranlara geldi.  Sıfır Atık Yönetmeliği, karton ambalaj ve plastik sanayinin Türkiye ekonomisindeki yeri, atık yönetimi gibi birçok konu Melissa Öztürk’ün sunumuyla Çevre Dostu Şirketler Programında izleyiciyle buluştu.

 

Programın bu hafta yayınlanan bölümünde PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu konuk olan isimler arasında yer aldı.

‘PLASTİK SANAYİDE KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

 

Eroğlu, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme Ve Eğitim Vakfı PAGEV’in kuruluş amacından bahsederek Esas amacının Türkiye’de önemli bir endüstri olan plastik sanayinin katma değerli ürün üretebilmesi için öncelikle araştırma ve geliştirme daha sonra eğitim faaliyetlerini koordine etme çalışmalarını eyleme dökmek üzere kurulmuş bir vakıf olduğunu belirtti. Eroğlu, ‘’ PAGEV Plastik endüstrisinde meslek mensuplarının sorunlarını çözmeye ve temsil etmeye yönelik faaliyet gösteren, Aynı zamanda sektörün vizyonunu oluşturacak çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşu. Sektörün teknisyen ihtiyacını karşılama amacıyla toplamda 2 bin öğrencinin okuduğu plastik teknolojisi mesleki ve teknik Anadolu liselerini hayata geçirdik. Eğitim alanında yaptığımız çalışmalar devam ediyor.’’ Dedi.

‘PLASTİĞİN DOĞADA YERİ YOK,HAYATIMIZDA YERİ ÇOK ‘

Yavuz Eroğlu, Plastik geri dönüşümünün önemine değinerek, ‘’Plastikler kimyasal maddeler gibi doğaya karışmıyor. Bu doğru bilinen bir yanlış aslında. Plastik doğaya karışma. En kolay en çabuk geri dönüşen üründür. Dolayısıyla Plastik doğaya atılmamalı, geri dönüşüme kazandırılmalı. PAGEV olarak plastiğin doğada yeri yok, hayatımızda yeri çok diyoruz.’’ İfadelerini kullanarak çevreye atık atma kültürünü engellemenin önemini ve Kirliliğe bütün olarak bakılması gerektiğini belirten Eroğlu,  geri dönüşüm için atık yönetimi ve depozito iade sisteminin önemini vurguladı. Depozito iade sistemine ilişkin konuşan Eroğlu,’’ Depozito iade sisteminde tüketici bir ürünü aldığı zaman onun ambalajıyla alakalı bir depozito bedeli ödeyecek. Ürünü iade noktasına götürürse parasını geri alacak. Duyarlı vatandaş bunu yapıyor zaten. Ödül ve ceza sisteminin uygulandığı ülkelerde geri dönüşüm oranlarının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bu sistem ile geri dönüşüm oranını artırabiliriz.’’ Şeklinde konuştu.

 

Programa konuk olan bir diğer isim ise KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran oldu.

 

‘’SÜEDÜRÜLEBİLİR BİR DÖNGÜSEL EKONOMİ ZİNCİRİMİZ VAR’’

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin alanında fonksiyonel çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Duran, karton ambalaj sanayide şirketlerin tedarikçilerin teknolojinin nereye gittiğini takip ederek tedarikçilerle üreticiler arasındaki köprüyü kurduklarını söyledi.

 

Kartonun 25 kez geri dönüştürülebilme özelliği ile çevre dostu çağdaş bir ürün olduğuna değinerek Türkiye’nin karton ambalaj sanayide Avrupa’daki yerinden bahseden Duran,  ‘’Avrupa’da her gün 1500 futbol sahası büyüklüğünde orman artıyor. Plantasyon ormanlar yapılıyor. Kesilen her bir ağaç için 3 tane ağaç dikiliyor. Dolayısıyla çok sürdürülebilir bir döngüsel ekonomi zincirimiz var orda.  Kartonu doğaya attığınızda 4-5 ay içinde yok oluyor. Çok hızlı çözülüyor ve geri dönüşüm oranı oldukça yüksek bir madde.’’ İfadelerini kullandı.

Türkiye’nin Karton ambalaj ihracatında iyi bir sıralama elde ettiğini vurgulayan Duran,  ‘’Şu anda en büyük pazarımız İngiltere, Almanya, Irak, Fransa Ve Amerika. Amerika dünyanın en büyük alıcısı bu konuda. Türkiye ile Amerika arasındaki bağı kuramadık. Amerika’da bu işin yapılma şekli çok başka. Amerika için öncelikli Pazar çalışması var şu an. ‘’ diyerek ihracat pazarında Amerika’nın Türkiye için bir öncelik olduğunu vurguladı.

 

Programa konuk olan isimler arasında Soft Plastik Fabrika Müdürü Eray Gürer yer aldı.

 

‘HEDEFİMİZ İHRACATI %75’E ÇIKARMAK’

Soft Plastik Fabrika Müdürü Eray Gürer Plastiğin hayatımızdaki yeri ve geri dönüşümünün önemi kapsamında açıklamalarda bulundu.

Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm alanında çevre temizliği ve ayrıştırma adı altında faaliyet gösterdiklerini belirten Gürer, ‘’Gelişen teknolojiyi takip ederek sürdürülebilir ve geri dönüşüm alanında faaliyet gösteriyoruz. Teknolojiyle entegre bir şekilde atık yönetimi yapıyoruz da diyebiliriz. ‘’ dedi.

Türkiye’nin plastik endüstrisinde ihracat oranlarına değinen Gürer, ‘’ Ülke ekonomisi adına ihracata önem veriyoruz. Son 2 senedir yurt içi ürünlerden ürün üretiyoruz. Şu an ki firmaların %70’i ithal ürün kullanıyor. Bu şekilde katma değer oluşmuyor. Ülkenin kendi kaynaklarını kullanarak ihracatı arttırmalıyız.’’ İfadelerini kullanarak Soft Plastik olarak aylık satışların %60’ ını ihracatın karşıladığını ve bu oranı %75’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

 

‘’GERİ DÖNÜŞÜM EVDE BAŞLIYOR’’

Geri dönüşümün günlük hayata uyarlanmasına ilişkin konuşan Gürer, ‘’Geri dönüşüm evde başlar. Dışarıdan aldığınız herhangi bir market poşetini çöpe değil de ayrıştırarak toplama yerlerine bıraktığınızda bunu geri kazanmış oluyorsunuz. Bu noktada dışarıya bağlılık da önemli ölçüde azalmış oluyor. Bir örnek verecek olursak Pandemiden sonra ambalaj üretiminde artış yaşandı. Her şey poşetlere koyuldu fakat bunların çoğu geri dönüşmedi. Geri dönüşümün mantığı bir ürünü kullandım bunun kalanını başka şekilde kullanarak katma değer oluşturabilir miyim? Olmalı.  Bunu dışarı veya iç piyasaya satabilir miyim sorusunu sormalıyız. Çöp gibi görünen maddeler müthiş bir servet. Geri kazanıma sunulduğu takdirde yurt dışına bağlılığımız azalacak.’’ Diyerek geri dönüşüm oranlarında artış yaşanmasıyla birlikte ihracatın artacağı ve buna bağlı olarak ithalatın azalacağını vurguladı.

 

Programa konuk olan bir diğer isim ise Teknik Konteyner İş Geliştirme Müdürü Aslı Hilal Demir Hacıoğlu oldu.

 

‘’ÇEVRE DOSTU VE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ ÜRÜNLERE İNSANLARA DOKUNMAK ÖNCELİĞİMİZ’’

Aslı Hilal Demir Hacıoğlu çöp konteynerlarının sıfır atık yönetmeliği ve atık yönetimindeki rolü kapsamında açıklamalarda bulundu. Hacıoğlu, ‘’ Atık yönetiminde ilk etap aslında atığın hiç oluşmaması. İkinci adım eğer atık çıktıysa azaltılması. 3. Adımda atık eğer oluştuysa toplanması gerekiyor. Biz atıkların toplanması için gerekli olan tüm çevre ekipmanlarının üretimini yapıyoruz. Bu ekipmanlar metal ve plastikten üretilen çöp konteynerları. Sıfır atık ve geri dönüşümde geniş ürün yelpazesine sahibiz. İnsanlara atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda bilgi ve destek sağlıyoruz. Çevre dostu ve geri dönüştürülmüş malzemelerle üretilmiş ürünlerle insanlara dokunmak birinci önceliğimiz. ‘’ ifadelerini kullandı.

 

‘’SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ ÇEVRE EKİPMANLARINA OLAN TALEBİ ARTTIRDI’’

 

Sıfır atık yönetmeliği ile birlikte geri dönüşüm ve çevre ekipmanlarına olan talepteki artışa değinen Hacıoğlu, ‘’ Sıfır atık geri dönüşüm kovaları insanın olduğu her yerde artık. Eskiden sadece sokaklara koyulan çöp konteynerları vardı. Şu anda her atığa farklı konteynar üretiyoruz. Müşterilerimiz genelde hangi ürünü ne için kullanmaları gerektiğini bilemeyebiliyorlar. Bu noktada bilgi ve destek sağlıyoruz. Sıfır Atık Yönetmeliği ile birlikte artan bilinç sonrası bu ekipmanlara olan talep de arttı. Okullarda, fabrikalarda kamu kuruluşlarında bu ürünler kullanılıyor. Sektörün büyümesiyle birlikte Avrupa’da birçok ülkeye bu ürünleri ihraç ediyoruz. ’’ dedi.

 

Çevre ekipmanlarına artan talep ile birlikte çöp konteynerlarının evrimsel değişim sürecine uğradığını belirten Hacıoğlu, ‘’Çöp konteynerları eskiden sokakta gördüğümüz metal konteynerlardı. Çöp her geçen gün nüfus artışı ve tüketimle birlikte artıyor. Sokaklardaki çöp kovalarına sığmaz olduk. Eskiden sadece 800 litre olan çöp konteynerları 5 bin litreye kadar yer altı ve yer üstü sistemleri olarak gelişti.‘’ İfadelerini kullanarak çöp konteynerlarının gelişim sürecinde teknoloji entegreli bir şekilde çalışıldığını belirtti.

 

Dünyanın birçok yerinde çöp konteynerları üzerinden teknoloji entegreli sistemler oluşturulduğunu ve bu sistemlerin hem enerji hem de zaman tasarrufu sağladığını söyleyen Hacıoğlu, bunun haricinde mobil uygulamaların mevcut olduğuna değinen Hacıoğlu,’’ Yapay zeka entegreli mobil uygulamalarla kişinin ne kadar çöp attığını görebiliyorsunuz. Bu kişinin vergilerle ödüllendirilmesi veya cezalandırılması gibi uygulamalar da var Avrupa’da. Bu çalışmaları yakından takip ederek Türkiye’de de teknoloji ve yapay zeka entegreli çalışmaları uygulamaya çalışıyoruz.’’ İfadelerini kullanarak bu alanda göstermiş oldukları faaliyetlerin devam edeceğini vurguladı.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir