Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hindistan’ın Bangalor kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nda, “Dijital Kamu Altyapısı”, “Dijital Ekonomide Güvenlik ve Dijital Beceriler” başlıklı oturumlara katıldı.
G20 toplantılarının, hem küresel düzeyde geliştirilebilecek insiyatiflerinin hem de ülkelerin ortaya koyduğu tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşabildiği platform olduğuna dikkat çeken Kacır, toplantıda: Türkiye’nin dijital kamu altyapısı, dijital ekonomide güvenlik ve dijital beceriler alanlarındaki çalışmalarını aktardı.
Suudi Arabistan’la özellikle yapay zeka alanında kapsamlı bir işbirliğine gitmeyi hedeflediklerini belirten Kacır,Özellikle e-Devlet alanında Suudi Arabistan’ın kamu-dijital altyapısıyla Türkiye’nin e-Devleti arasındaki entegrasyonu kuvvetlendirmeye yönelik çalışmalarda bulunacaklarını bildirdi.
Bu konuda karşılıklı çalışmaları hızlandırma kararı aldıklarına değinen Mehmet Fatih Kacır, Avrupa Birliği’nin Dijitalleşmeden Sorumlu Genel Müdürü ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirerek, “Önümüzdeki dönemde dijital alanlarda Avrupa Birliği programlarında Türkiye’nin üstleneceği rolü kendisiyle görüştük. Bütün bu görüşmelerde de her zaman Türkiye’mizin sahip olduğu güçlü yetkinlikleri paydaşlarımızla paylaşma imkanı bulduk.” ifadelerini kullandı.
‘Küresel Düzeyde Fayda Sağlayacak’
Kamu-dijital altyapılarının özel sektöre bırakılamayacak kadar önemli işlevlerinin olduğuna değinen Kacır, Tüm ülkelerin vatandaşlarının ihtiyaç duyduğu temel hizmet alanlarından mutlaka kamu altyapılarını geliştirmesinin gerekli olduğunu ve aynı zamanda da ülkeler arasındaki kamu-dijital altyapılarının da birbiriyle konuşabilecek, haberleşebilecek entegrasyon ağlarının içinde olmasının da küresel düzeyde fayda sağlayacağını vurguladı. Dijital ekonomide güvenliğin önemine de değinen Kacır, “Türkiye’de bu alanda da önemli çalışmalar yapıyoruz tüm paydaşlarıyla birlikte. Tabii bunun bir boyutu siber güvenlik aslında. Siber tehlikeler ve siber tehditler, günümüz dünyasında terörizmle yarışacak düzeyde insanlığa zarar verir hale geldi. Pek çok nesnenin, cihazın, kritik altyapının internete açık hale gelmesi, bütün bu cisimler ve altyapıların siber güvenlik açısından önemli kriterler dikkate alınarak korunmasını zorunlu kılıyor. Türkiye, bu konuda yine tüm paydaşlarıyla önemli tedbirler geliştirdi.” İfadelerini kullandı.
‘10 Milyondan Fazla Dijital İstihdam Alanı’
Konuşmasında Dijital becerilerin önemine de değinen Mehmet Fatih Kacır, “Bu da yine çok güçlü olduğumuz bir alan. Türkiye çok büyük bir üretim ülkesi ve üretim bazını mutlaka dijital dönüşümle geliştirmeye devam etmeliyiz. Dijital dönüşümün ana unsuru da insan kaynağımızın dijital yetkinlikler kazanması. Bizim yaptığımız çalışmalar ve Türkiye’deki diğer araştırmalar, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemizde belki 10 milyona yakın istihdam alanının yerini 10 milyondan fazla dijital istihdam alanına bırakacağını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Kacır konuşmasında, dijital dönüşüm ve gelişim ile birlikte dijital yetkinlik sahibi insan kaynağına olan ihtiyacın artacağını vurgulayarak, “Araçların sürücüsüz hale gelmesi, muhtemelen 10-15 yıl sonra, sürücü ihtiyacını azaltacak ama bunun yanında sürücüsüz araç teknolojilerini geliştirebilecek dijital yetkinlik sahibi insan kaynağına olan ihtiyaç artacak. Bütün sektörlerde benzer bir dönüşüm dönemi yaşayacağız. Yalnızca Türkiye değil,pek çok ülke bunu yaşayacak. Bu dönemde hem var olan iş gücümüze yeni dijital yetkinlikler kazandırmak hem de yeni iş gücünü ihtiyaç duyulacak dijital yetkinliklerle geliştirmek bizim için çok önemli. Biz, özellikle imalat sanayisinde dijital dönüşümü hızlandırabilmek adına model fabrikalar, dijital dönüşüm merkezleri kuruyoruz. Türkiye’de atılan bu adımları ve geliştirilen insiyatifleri destekliyoruz. İnsan kaynağımızı eğitme ve yetiştirme konusunda önemli programlar uyguluyoruz.” İfadelerine yer verdi.
‘TEKNOFEST G20 Ülkelerinde Büyük İlgi Uyandırıyor’
Kacır, gelecek dönemde dijital dönüşüm ve gelişim ile birlikte dijital yetkinlik sahibi insan kaynağına olan ihtiyacın artmasıyla birlikte dijital dönüşüm teşvik programının da çok yaygın şekilde uygulanacağını belirtti. Genç ve dinamik bir nüfusa sahip ülke olarak yeni insan kaynağının dijital yetkinliklerle donatılmasının da oldukça önemli olduğuna değinen Kacır, bu doğrultuda düzenlenen dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in G20 ülkelerinde büyük bir etki uyandırdığını vurguladı.
Kacır, “Sektör Kampüste Programı” ile üniversite öğrencilerinin reel sektörün ihtiyaç duyduğu yetkinliklerle donanmalarını sağladıklarını bildirerek, “Üniversitelerle reel sektörü bir araya getirdiğimiz bu programla aslında üniversite müfredatlarının güncellenmesine de önemli bir katkı sunmuş oluyoruz. Önümüzdeki dönemde Milli Teknoloji Staj Programı başlatacağız ve yine çok yaygın bir şekilde gençlerimizin istifadesine sunacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
‘İki Ülke’nin Birbirine Katabileceği Çok Şey Var’
TÜBİTAK tarafından yürütülen çok sayıda burs ve destek programının devam ettiğine dikkati çeken Kacır, “Bu yönüyle aslında Türkiye, dijital beceriler konusunda küresel ölçekte en fazla söz söyleyebilecek ülkelerin başında geliyor. Bütün bunları muhataplarımızla paylaştık. Türkiye’nin tecrübelerini paylaştık ama bütün bunların aslında teknoloji geliştirme imkanlarının her bir bireyin erişimine açılmasını gerekli kılacak bir fırsat eşitliği perspektifiyle bütün dünyada hakim olabilmesinin de önemini vurguladık. Türkiye bu konuda da pek çok ülkenin çok önünde.” İfadelerini kullandı.
Kacır, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankasına ev sahipliği yaptığını anımsatarak, Birleşmiş Milletler aracılığıyla geliştirilen bütün programlarda elde edilen deneyim, bilgi birikimi ve tecrübeyi özellikle en az gelişmiş ülkelerle paylaşma konusunda da çaba gösterdiklerini belirtti.
Düzenlenen toplantıda ikili görüşmeler de gerçekleştirdiklerine değinen Kacır, “Hindistan, Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan bakanlarıyla ve heyetler arası görüşmeler yaptık. Her üç ülkeyle de birlikte yapabileceğimiz pek çok iş var. Yine Fransa’nın dijital elçisi ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede hem Fransa-Türkiye hem de Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri konusunda birlikte neler yapabileceğimiz konusunu ele aldık. İki ülkenin de birbirine katabileceği unsurlar var. Özellikle dijital alanlarda birbirimize sağlayabileceğimiz pek çok fayda var” ifadelerine yer verdi.