”İŞ DÜNYASINDA YAŞANAN GELİŞMELER YATIRIM ROTASI İLE EKRANLARA GELİYOR”

Strong Bosses dergisinin katkılarıyla yayın hayatına başlayan Yatırım Rotası Programı ilk bölümüyle ekranlara geldi. İlk bölümüne AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu ve Seven İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Oytun Seven’in konuk olduğu programda inşaat sektörüne ilişkin birçok konu ele alındı.

Sektör temsilcilerin oldukça ilgisini çeken Yatırım Rotası Program moderatörü ve aynı zamanda suncusu olan Ziya Çiçek, programın ilk bölümünde inşaat sektöründeki gelişmelere geniş bir perspektiften bakarak mevcut kanunları değerlendirdiklerini belirtti. Çiçek, ’’ Konu inşaat sektörü olunca konuşulacak bir sürü konu var. Kentsel dönüşüm, artan metrekare birim fiyatları ve artan maliyetler var. Yatırım Rotası Programımızın ilk bölümünde sektöre ilişkin en güncel konuları ele alarak inşaat sektörüne çok geniş bir perspektiften baktık. Yeni imar kanunuyla birlikte sektörde nelerin değiştiğini, yapı denetim konusunda sektör temsilcilerinin yaşadığı problemleri ve konut fiyatlarındaki yükselişi ekranlarınıza getirdik. En güncel konuların yer alacağı Yatırım Rotasında  İş dünyasında yaşanan gelişmeler, yenilik haberleri ve sektörel gelişmeleri alanında uzman isimler ile sizlerle buluşturacağız. ‘’ ifadelerini kullandı.

Programın ilk bölümüne konuk olan AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, . 1 Temmuz itibari ile değişen imar yönetmeliği kanununu değerlendirdi.

 

‘’ TÜM ENGELLER AŞILIRSA BU YASA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ AÇACAK ’’

 

1 Temmuz 2023 itibari ile yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliği düzenlemesine göre, içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yasaklandı. AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, Bakanlık tarafından depreme karşı ilave önlemler kapsamında alınan kararı değerlendirerek, ‘’ Bakanlığımız ciddi kararlar ile yeni bir kanunu meclise sundu.  2/3 yasasını %51 e düşürdü. Biz bu yasa ile tüm engelleri aşabilirsek çok radikal bir çözüm olmuş olacak ve kentsel dönüşümün önünü açacak. ‘’ ifadelerini kullandı.

 

Kat mülkiyetinin anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Erkurtoğlu, ‘’ Kat mülkiyeti anayasal bir haktır. Oran 2/3 olduğu zaman bizler binayı boşaltıp,yıkım ruhsatı alarak binayı yıkıyor ve arsaya dönüştürüyoruz. Bu durumda herhangi bir terk veya satın alma durumu varsa satın almada %100 muvafakat isteniyordu. Bu olmadan ruhsat alamıyorduk. Düzenlenen yönetmelik ile bu engelleri aşıp belediyeden ruhsat alarak inşaata devam edilebilirse kentsel dönüşüm süreci hızlı ilerler. Bu aynı zamanda arabuluculuğun hızlanması için de iyi bir çözüm.’’ Dedi.

 

‘’ ŞEHİR MERKEZİNDE BETONLAŞMAYA DUR DEMELİYİZ ‘’

Ahmet Erkurtoğlu, Yaşanan deprem felaketi sonrası alınacak önlemler ile birlikte şehir merkezlerindeki betonlaşmaya dikkat çekti. Erkurtoğlu, ‘’ Hazine Bakanımız yaptığı açıklamada kentsel dönüşüme destek için hazine arsalarının satışa çıkarılarak halka arz edileceğini söyledi. Bu noktada hangi arsalar bunları sorgulamamız lazım bilmediğimiz bir sürü arsa var. Betonlaşmaya şehir merkezinde dur dememiz lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız 1,5 milyon konut yapılacağı açıklamasında bulunmuştu. Ben hep bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyorum. 1,5 milyon konut devletimize maliyet ve yoğunluk getirecek. Bunun yerine İstanbul’da yapılan kentsel dönüşümleri hızlandırabiliriz. İstanbul’un merkez yerleri çok değerli. 1,5 milyon konut yerine mülkiyet hakkı korunarak imar verilmeli.’’ Şeklinde konuşarak artan nüfus oranı ile birlikte özellikle şehir merkezlerinde yoğunlaşan betonlaşmanın minimuma indirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Sektöre ilişkin güncel sıkıntıları dile getiren Ahmet Erkurtoğlu, Bakanlık tarafından alınan karar ile inşaat sektöründe çalışma saatlerine getirilen düzenlemeyi ele alarak işçilerin ve müteahhitlerin bu çalışma saatlerinden muzdarip olduğunu belirterek usta sıkıntısı ve yapı denetim konusunun da çok ciddi anlamda ele alınması gerektiğini vurguladı.

 

Programa konuk olan bir diğer isim ise Seven İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Oytun Seven oldu. Seven, kapalı çıkma yasağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

‘’ ÇIKARILAN KANUN AMACA UYUYOR MU UYMUYOR MU BUNU SORGULAMALIYIZ ‘’

 

Çıkma yapılmadığı zaman metrekare miktarının düşüşü ve Ticari anlamda inşaat şirketlerinin proje geliştirme konusundaki performansına yönelik açıklamalarda bulunan Seven, ‘’  Bu kararın inşaat şirketlerinin proje geliştirme noktasında Hevesini düşürmekten çok bunu nasıl optimum şekilde bir arsaya bir yapıyı oturtabiliriz? Sorusunun cevabını bulmalıyız. Burada en büyük kayıp binaların cephelerinde. Binaların cephelerindeki kayıp vatandaş için şu anlama geliyor. Yaşam alanları optimum seviyeye gelemiyor. Çok dar cepheli haneler oluşuyor ve bu da kullanım amacının dışına çıkıyor. Kentsel dönüşümün yurt dışındaki örnekleri gibi bakmalıyız olaya. Önceliğimiz, Kanun olarak kentsel dönüşümün amacı nedir? Çıkardığımız kanun amaca uyuyor mu uymuyor mu? Bunun sorgulanması lazım. ‘’ ifadelerini kullandı.

Seven,  çıkma kanununa karşı olmadığını ancak vatandaşın refah seviyesini düşürüyorsa durulması gerektiğini belirterek; her bölgenin kendine has özellikleri olduğunu ve bu nedenle İmar kanununun tek tip olmaması gerektiğini vurguladı.

 

‘’ EKONOMİ FAKTÖRÜ YATIRIMCIYI ETKİLİYOR ’’

Kentsel dönüşüm kanunu ile birlikte yoğun talep gören bölgeler arasında bulunan Kadıköy’ün son durumu hakkında konuşan Oytun Seven,  2023 senesinde Kadıköy’e talepte bir artış gözlemlendiğini fakat sonrasında inşaat maliyetlerindeki istikrarsızlık yükseliş ve arz talep dengesinin bozulması bu yatırımları azalttığını belirtti. Seven, ‘’ Taleplerdeki düşüşün sebepleri arasında ekonomi faktörü ekonomi. Ekonomi hem yatırımcıyı etkiliyor hem de gayrimenkul satın almak isteyen vatandaşı etkiliyor. Gelecek sene aynı getiriyi getirecek mi diye düşünüyor insanlar. Siz Amerika’da bir yatırım yapsanız 10 sene sonra ne olacak diye düşünmezsiniz. Oranlar hep minimaldir. Bizim ülkemizde ise istikrarsızlık var.’’ İfadelerini kullandı.

 

Yapı Denetim sistemini değerlendiren Seven, Bakanlığın verdiği yetkiyi yapı denetim şirketlerinin ticaret haline getirdiğini ve birçok firmanın bu durumdan muzdarip olduğunu vurgulayarak, yapıcı çözümler bulmak yerine aşağı çekecek yıkıcı çözümler bulduklarını belirtti.

 

Seven, sektöre ilişkin sorunları dile getirirken şikayet etmenin bir çözüm olmadığını, Uygulamaya geçilmesi gerektiğini söyleyerek, ‘’ Çıkma kanununun uygulanması belki başka şehirlerde doğru olabilir. Fakat nüfus yoğunluğu fazla olan yerlerde bu kanunun uygulanması imkansız. Her bölgenin insanı ve bu insanların yaşam şekli farklı.’’ Dedi.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir